Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βυθισμένη στο σκοτάδι η Κούβα, λόγω βαθιάς ενεργειακής κρίσης - Ο οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ και τα σοβαρά προβλήματα

Βυθισμένη στο σκοτάδι η Κούβα, λόγω βαθιάς ενεργειακής κρίσης - Ο οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ και τα σοβαρά προβλήματα
Εκατομμύρια Κουβανοί παραμένουν χωρίς ρεύμα μετά από βλάβη του δικτύου
Ολόκληρη σχεδόν η Κούβα παραμένει στο σκοτάδι μετά από βλάβη στο δίκτυο, με τον πρόεδρο της χώρας Miguel Diaz-Canel να αποδίδει την κρίση στα αντικειμενικά προβλήματα με τα καύσιμα, τη χρηματοδότηση και την ικανότητα παραγωγής ενέργειας, στον "οικονομικό πόλεμο" εν ολίγοις των ΗΠΑ, διότι δυσκολεύει πολύ τις εισαγωγές καυσίμων και άλλων υλών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ρεύματος στη χώρα.
Πολλοί όμως θεωρούν την κακοδιαχείριση ως αιτία.
Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Κούβας, όπου η κατάρρευση του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας έχει βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι, ανησυχούν για την κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται από την έλλειψη καυσίμων για τις γεννήτριες και τις κουζίνες τους.
«Δεν έχουμε συναντήσει ποτέ τέτοια κατάσταση.
Είναι δύσκολο να περιγραφεί μετά από τόσες ώρες χωρίς ρεύμα.
Επιπλέον, υπάρχει κρίση υγραερίου, δεν υπάρχει τρόπος να μαγειρέψουμε φαγητό, εκτός του χαλούν τα πράγματα στο ψυγείο και υποφέρουμε από την ζέστη, τα κουνούπια και την έλλειψη επικοινωνίας.
Γενικά, όλα είναι πολύ δύσκολα», είπε στο Sputnik ένας κάτοικος του δήμου Playa της Αβάνας.

Εμπάργκο και κυρώσεις

Πέραν του εμπορικού εμπάργκο των ΗΠΑ, που έχει επιβληθεί εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, υπάρχουν και άλλες κυρώσεις – η Κούβα είναι επίσης μία από τις μόλις τέσσερις χώρες που βρίσκονται στη λίστα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ως χρηματοδότες τρομοκρατικών οργανώσεων.
Για την παρούσα οικονομική κρίση ωστόσο, που είναι μία από τις σοβαρότερες που έχει περάσει η χώρα από το 1959, υπάρχουν και άλλοι λόγοι:
- οι τουρίστες είναι λίγοι,
- η σύμμαχος Βενεζουέλα βρίσκεται επίσης σε κρίση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υποστηρίξει ιδιαιτέρως τη χώρα, ενώ,
- η κουβανέζικη οικονομία έχει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα: σχεδόν τα πάντα εισάγονται, παρ' ότι το κράτος δεν έχει αρκετό συνάλλαγμα.
- εκτός από τρόφιμα και πρώτες ύλες παρατηρείται πια και έλλειψη ορισμένων φαρμάκων.
- οι Κουβανοί εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο μέσα στη διετία 2022-2023 ο πληθυσμός συρρικνώθηκε κατά 10%.

Η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης

Η τελευταία φορά που υπήρξε διακοπή ρεύματος σε ολόκληρο το νησί ήταν μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίαν πριν από δύο χρόνια.
Τότε η διακοπή είχε διαρκέσει πέντε μέρες για τα περισσότερα νοικοκυριά στην Αβάνα.
Σε αυτό το διάστημα πολλοί έχασαν τα λιγοστά τρόφιμα που είχαν φυλάξει στα ψυγεία και τις καταψύξεις τους, ενώ έλαβαν χώρα και κάποιες μικρές διαδηλώσεις – οι κινητοποιήσεις αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στην Κούβα και πάντοτε καταστέλλονται γρήγορα από τα σώματα ασφαλείας.
Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στην Κούβα από την επανάσταση και μετά έλαβαν χώρα στις 11 και 12 Ιουλίου 2021.
Εκείνο το διήμερο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για την ελευθερία και ενάντια στην κακή δημοσιονομική διαχείριση – οι διακοπές ρεύματος είχαν αποτελέσει και τότε μια αφορμή για την κινητοποίηση των πολιτών.
Τώρα η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί πολύ στην Αβάνα – πιθανώς για να είναι σε ετοιμότητα να διακόψει άμεσα τυχόν διαδηλώσεις.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως θα λάβουν χώρα ξανά μαζικές διαδηλώσεις – πιθανώς επειδή εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν διαδηλώσει πριν από τρία χρόνια εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή, ενώ οι περισσότεροι γνωστοί αντιφρονούντες είναι και αυτοί είτε στη φυλακή είτε στην εξορία.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πληθυσμός έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί κάρβουνα και ξύλα για να μαγειρεύει σε αυτοσχέδιες εστίες.

Οι Κουβανοί με υψηλότερο εισόδημα, καθώς και ορισμένες επιχειρήσεις, καταφεύγουν τώρα στη χρήση ανεμιστήρων και λαμπτήρων με μπαταρίες, γεννήτριες ντίζελ και φωτοβολταϊκά πάνελ, καθένα από τα οποία κοστίζει πολλαπλάσιο του μέσου κουβανικού μισθού.
«Είμαστε ανοιχτά επειδή έχουμε ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που διατηρεί τουλάχιστον την κουζίνα και τα ψυγεία σε λειτουργία, αν και δεν ξέρουμε πόσο καιρό μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο, επειδή τα βενζινάδικα είναι κλειστά και έχουμε σχεδόν τελειώσει τα καύσιμα. " είπε στο πρακτορείο ο Jaime Diaz, ιδιοκτήτης ενός μικρού ιδιωτικού εστιατορίου στην Αβάνα.
Ώρες πριν από το ολικό μπλακ άουτ, ο Κουβανός πρωθυπουργός Manuel Marrero βγήκε στην τηλεόραση για να αναφέρει την κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου, την οποία περιέγραψε ως «ενεργειακή έκτακτη ανάγκη».

Σε προσωρινή αναστολή μη βασικές κρατικές υπηρεσίες και το έργο αρκετών επιχειρήσεων

Εν μέσω των συνεχών διακοπών ρεύματος, ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή μη βασικών κρατικών υπηρεσιών και το έργο αρκετών επιχειρήσεων.
Σε ορισμένες κοινότητες έξω από την Αβάνα, η ηλεκτρική ενέργεια ήταν διαθέσιμη για τέσσερις έως έξι ώρες την ημέρα πριν από την ολική κατάρρευση του συστήματος, αλλά λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στα καύσιμα, η διάρκεια των διακοπών έχει αυξηθεί στην πρωτεύουσα.
Στο μεταξύ οι Κουβανοί κάθονται στο απόλυτο σκοτάδι και περιμένουν πότε θα επανέλθει το ρεύμα.
Η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την αποκατάστασή του, όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος Diaz-Canel.
Το βέβαιο ωστόσο είναι πως ακόμη και μετά την επίλυση του προβλήματος η κατάσταση ενεργειακής ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης