Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανικές τράπεζες: Μέσω των αναδύομενων αγορών η εναρμόνιση με τη Βασιλεία ΙΙΙ;

Αμερικανικές τράπεζες: Μέσω των αναδύομενων αγορών η εναρμόνιση με τη Βασιλεία ΙΙΙ;
Σε διαδικασία εναρμόνισης με τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ για την κεφαλαιακή τους επάρκεια βρίσκονται και οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμά ο Brad Hintz, της Sanford & Bernstein, μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων οι JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Citigroup επιδιώκουν την ενίσχυση των μεριδίων τους στις αναδυόμενες αγορές.
Οι απαιτήσεις της Επιτροπής της Βασιλείας (Basel III) για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, οι περιορισμοί στο proprietary trading και οι αλλαγές όσον αφορά στους κανόνες στις αγορές παραγώγων δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις για επαρκή απόδοση κεφαλαίων, σύμφωνα με τον Hintz. O ίδιος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα ενισχύσουν τη θέση τους στις αναδυόμενες αγορές, σε επίπεδο μετοχών αλλά και ομολόγων.
Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με τον Hintz, οι τράπεζες που θα ανοιχτούν στις ανωτέρω αγορές, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ρίσκα σε περίπτωση που οι μετοχές χάσουν την αξία τους. Υπενθυμίζεται ότι ο συνθετικός δείκτης των αναδυόμενων αγορών, MSCI, έχει παρουσιάσει άνοδο 15% για φέτος, ενώ πέρυσι η άνοδος ήταν 75%.
Σε δεύτερο επίπεδο, ο Hintz, εκφράζει την ανησυχία του για τον συνωστισμό στις αναδυόμενες αγορές, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου πληθωρισμό και, τελικά, απώλειες, όταν οι επενδυτές θα προσπαθούσαν να πουλήσουν τα μερίδια που κατέχουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης