Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βόμβα» El Erian - Καταρρέει το δολάριο, αλλάζουν όλα στο παγκόσμιο σύστημα - Το μυστήριο με τον χρυσό

«Βόμβα» El Erian - Καταρρέει το δολάριο, αλλάζουν όλα στο παγκόσμιο σύστημα - Το μυστήριο με τον χρυσό
O αντίκτυπος στην ικανότητα των ΗΠΑ να ενημερώνουν και να επηρεάζουν τα αποτελέσματα

Η αύξηση των τιμών του χρυσού σε νέα επίπεδα ρεκόρ, καταδεικνύει τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας και απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Queens' College του Πανεπιστημίου του Cambridge, Mohamed El-Erian σε άρθρο για τους Financial Times.

Καταρρέει η διεθνής επιρροή του δολαρίου

«Καθώς αναπτύσσει βαθύτερες ρίζες, αυτό ενέχει τον κίνδυνο να κατακερματίσει ουσιαστικά το παγκόσμιο σύστημα και να διαβρώσει τη διεθνή επιρροή του δολαρίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.
Αυτό θα είχε αντίκτυπο στην ικανότητα των ΗΠΑ να ενημερώνουν και να επηρεάζουν τα αποτελέσματα και θα υπονόμευε την εθνική τους ασφάλεια», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.
Τον τελευταίο χρόνο η τιμή της ουγγιάς χρυσού αυξήθηκε κατά 39,4% από 1.947 δολάρια σε 2.715 δολάρια ξεπερνώντας τους ρυθμούς αύξησης του αμερικανικού δείκτη S&P, με τον El Erian να κάνει λόγο για ασυνήθιστη συσχέτιση.

gold_1.JPG

Χάθηκε η εμπιστοσύνη

«Ρωτήστε γιατί συμβαίνει αυτό και συνήθως θα λάβετε μια απάντηση που θα αναφέρει μια γενική απώλεια εμπιστοσύνης στη διαχείριση της παγκόσμιας τάξης από την Αμερική και δύο συγκεκριμένες εξελίξεις.
Θα ακούσετε για την εργαλειοποίηση των εμπορικών δασμών και των επενδυτικών κυρώσεων από την Αμερική, μαζί με το μειωμένο ενδιαφέρον της για το βασισμένο σε κανόνες, συνεργατικό πολυμερές σύστημα, στο σχεδιασμό του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο πριν από 80 χρόνια», εξήγησε ο El Erian.

Ρωσία και Μέση Ανατολή

«Θα ακούσετε επίσης για την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να εμπορεύεται και να αναπτύσσει την οικονομία της, παρά το γεγονός ότι ορισμένες από τις τράπεζες της χώρας εκδιώχθηκαν το 2022 από το Swift, το διεθνές σύστημα που διέπει τη συντριπτική πλειοψηφία των διασυνοριακών πληρωμών.
Αυτό το κατάφερε δημιουργώντας ένα δυσκίνητο εναλλακτικό σύστημα εμπορίου και πληρωμών που περιλαμβάνει άλλες χώρες.
Αν και αναποτελεσματικό και δαπανηρό, αυτό επέτρεψε στη Ρωσία να παρακάμψει το δολάριο και να διατηρήσει ένα βασικό σύνολο διεθνών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων», εξηγεί ο El Erian.
Στη συνέχεια, τονίζει, υπάρχει η πτυχή που σχετίζεται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπου οι ΗΠΑ θεωρούνται από πολλούς ως ασυνεπής υποστηρικτής τόσο των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.
Η αντίληψη αυτή έχει ενισχυθεί από τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ προστάτευσαν τον κύριο σύμμαχό τους, το Ισραήλ, από την αντίδραση σε ενέργειες που καταδικάστηκαν ευρέως από τη διεθνή κοινότητα.

Το μεγάλο διακύβευμα

Σύμφωνα με τον El Erian, αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η διάβρωση του κυρίαρχου ρόλου του δολαρίου, αλλά και μια σταδιακή αλλαγή στη λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος.
Κανένα άλλο νόμισμα ή σύστημα πληρωμών δεν είναι ικανό και πρόθυμο να εκτοπίσει το δολάριο στον πυρήνα του συστήματος και υπάρχει ένα πρακτικό όριο στη διαφοροποίηση των αποθεματικών.
Όμως, όλο και περισσότερες χώρες ενδιαφέρονται και εμπλέκονται όλο και περισσότερο.

Τι συμβαίνει με τον χρυσό

Αυτό που συμβαίνει στην τιμή του χρυσού δεν είναι απλώς ασυνήθιστο από την άποψη των παραδοσιακών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών επιρροών.
Ξεπερνά επίσης τις αυστηρές γεωπολιτικές επιρροές για να συλλάβει ένα ευρύτερο φαινόμενο που αναπτύσσει κοσμική δυναμική.
Καθώς αναπτύσσει βαθύτερες ρίζες, αυτό ενέχει τον κίνδυνο να κατακερματίσει ουσιαστικά το παγκόσμιο σύστημα και να διαβρώσει τη διεθνή επιρροή του δολαρίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.
Αυτό θα είχε αντίκτυπο στην ικανότητα των ΗΠΑ να ενημερώνουν και να επηρεάζουν τα αποτελέσματα και θα υπονόμευε την εθνική τους ασφάλεια.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο στο οποίο οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή.
Και είναι ένα φαινόμενο στο οποίο υπάρχει ακόμη χρόνος για διόρθωση πορείας, αν και όχι τόσο πολύ όσο κάποιοι θα ήλπιζαν, καταλήγει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης