Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η ενεργειακή κρίση στην Κούβα θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο - Το μεγαλύτερο θύμα... η ζάχαρη

Πώς η ενεργειακή κρίση στην Κούβα θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο - Το μεγαλύτερο θύμα... η ζάχαρη
Η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας στην Κούβα και να οδηγήσει σε πτώση των εξαγωγών ζάχαρης,
Μια αστοχία στο ενεργειακό σύστημα της Κούβας που σημειώθηκε στις 18 Οκτωβρίου θα μπορούσε να προκαλέσει ραγδαία πτώση στις εξαγωγές ζάχαρης από το νησιωτικό κράτος, δήλωσε στο RIA Novosti ανεξάρτητος βιομηχανικός εμπειρογνώμονας L. Khazanov.
Κατά τη γνώμη του, συνέπεια αυτού θα είναι η αύξηση της τιμής του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.
Η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας στην Κούβα και να οδηγήσει σε πτώση των εξαγωγών ζάχαρης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της τιμής της στην παγκόσμια αγορά », πρότεινε ο Khazanov.
Ο ειδικός πρόσθεσε ότι το ενεργειακό σύστημα της Κούβας έχει από καιρό φθαρεί και δεν έχει εκσυγχρονιστεί.
Για το λόγο αυτό, συχνά σημειώνονται μπλακ άουτ στο νησί. Ο Khazanov συνέκρινε τέτοια ατυχήματα με πλήγμα στο έντερο για την κουβανική οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο των τοπικών επιχειρήσεων εξαρτάται άμεσα από την κατάστασή του.
Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός του Antonio Gutierrez στην πόλη Matanzas της Κούβας «έπεσε» στις 18 Οκτωβρίου, προκαλώντας μπλακ άουτ. Οι εργασίες του επαναλήλθαν στις 20 Οκτωβρίου .
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Bruno Rodriguez Parrilla ευχαρίστησε πολλές χώρες για την υποστήριξή τους και τις προσφορές βοήθειας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αβάνα διαπραγματεύεται με κράτη.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ, η εξάρτηση από τη Βενεζουέλα και η φυγή

Η Κούβα υφίσταται τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, λόγω του εμπάργκο, των ενισχυμένων κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, των αναποτελεσματικών πολιτικών του καθεστώτος και της αποτυχίας της τουριστικής βιομηχανίας να ανακάμψει από την πανδημία του Covid-19.
Η έλλειψη τροφής και καυσίμων έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανούς στη μετανάστευση τα τελευταία χρόνια, με το νησί να υπολογίζεται ότι έχει χάσει από το 10% έως το 20% του πληθυσμού του.
Η Κούβα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βενεζουέλα για το πετρέλαιο της. Όμως η νοτιοαμερικανική χώρα αντιμετωπίζει τα δικά της ενεργειακά προβλήματα και έχει κόψει τις προμήθειες στο νησί. Η Κούβα έλαβε κατά μέσο όρο 32.600 βαρέλια την ημέρα τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, περίπου το ήμισυ της ποσότητας που απεστάλη την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. 
Παρά τις συνεχείς διακοπές ρεύματος και τις ελλείψεις, η Κούβα «δεν βρίσκεται ακόμη σε μια απύθμενη άβυσσο», θέλησε να καθησυχάσει Υπουργός Ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης