Εξήγησε ότι εάν οι φήμες είναι αληθινές, η μοίρα των υπόλοιπων 101 ομήρων στη Γάζα , εκ των οποίων τουλάχιστον 60 πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί, θα μπορούσε να είναι τρομερή
Ο Baskin, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του 2011 που εξασφάλισαν την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Schalit με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Sinwar, περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση ως "μια στιγμή ευκαιρίας ή καταστροφής" για το Ισραήλ.
Εξήγησε ότι εάν οι φήμες είναι αληθινές, η μοίρα των υπόλοιπων 101 ομήρων στη Γάζα , εκ των οποίων τουλάχιστον 60 πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί, θα μπορούσε να είναι τρομερή.
«Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία στιγμή καταστροφής γιατί υπάρχουν φήμες ότι ο Sinwar έδωσε οδηγίες στους ανθρώπους που κρατούσαν ομήρους ότι, εάν σκοτωθεί, θα πρέπει να σκοτώσουν τους ομήρους τους», είπε ο Baskin στην The Telegraph.
Διαπραγμάτευση ή αιματοκύλισμα;
Πρόσθεσε ότι, αν και οι φήμες δεν επιβεβαιώνονται, θα πρέπει να ληφθούν «σοβαρά» υπό το φως του πρόσφατου περιστατικού όταν τον Αύγουστο, η Hamas σκότωσε έξι ισραηλινούς ομήρους στη Rafah όταν οι στρατιώτες πλησίασαν τη σήραγγα στη Γάζα όπου κρατούνταν.
Την ημέρα του θανάτου του Sinwar, ο πρωθυπουργός Netanyahu πρόσφερε οικονομικές ανταμοιβές και ασφαλή διέλευση σε όποιον στη Γάζα βοηθούσε στην απελευθέρωση των ομήρων.
Ο Baskin, ο οποίος έχει περάσει δεκαετίες επικοινωνώντας με τη Hamas, πιστεύει ότι ο θάνατος του Sinwar θα μπορούσε επίσης να ανοίξει την πόρτα για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός και μια νέα διαπραγμάτευση για τους ομήρους, αλλά μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκήσουν την πλήρη διπλωματική και στρατιωτική τους επιρροή στο Ισραήλ.
«Είναι μια στιγμή ευκαιρίας κατά την οποία το Ισραήλ θα πρέπει να απευθύνει ένα πολύ σαφές κάλεσμα ότι όποιος κρατά όμηρο που τον απελευθερώνει θα έχει δωρεάν διέλευση για τον εαυτό του και την οικογένειά του από τη Γάζα σε άλλη χώρα, καθώς και πολλά χρήματα». είπε στην Telegraph.
Ο Baskin τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός, αν και παραμένει αβέβαιο εάν η κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να τα εφαρμόσει. Αναφέρθηκε σε παλαιότερα παραδείγματα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ James Baker να περιορίσει τις διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ, που «ταρακούνησε την ισραηλινή κοινωνία» εκείνη την εποχή, και τη χρήση του όρου «επανεκτίμηση» από τον Kissinger, που οδήγησε σε σημαντικές πολιτικές αλλαγές στο Ισραήλ.
Σχόλια αναγνωστών