Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυτικά ΜΜΕ: Διπλωματική νίκη της Ρωσίας η σύνοδος των BRICS στο Kazan

tags :
Δυτικά ΜΜΕ: Διπλωματική νίκη της Ρωσίας η σύνοδος των BRICS στο Kazan
Η Μόσχα πιέζει για «μια εναλλακτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων… για να αντιμετωπίσει αυτήν που κυριαρχείται από τα πλούσια δυτικά έθνη», γράφει η Washington Post
Μετά τη σύνοδο κορυφής BRICS του Kazan που ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο δυτικός Τύπος εξακολουθεί να σχολιάζει πώς η Ρωσία κατάφερε να ξεπεράσει την πίεση των κυρώσεων και να συνεχίζει να διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική.
Η Μόσχα πιέζει για «μια εναλλακτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων… για να αντιμετωπίσει αυτήν που κυριαρχείται από τα πλούσια δυτικά έθνη», γράφει η Washington Post.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε τον Ρώσο πρόεδρο Vlarimir Putin , ο οποίος είπε ότι το μπλοκ «πασχίζει να οικοδομήσει έναν καλύτερο κόσμο όπου η γνώμη κάθε έθνους θα γίνεται σεβαστή».
Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής των BRICS δείχνει αποφασιστικότητα για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, σημειώνει η διαδικτυακή εφημερίδα Conversation.
Ενώ το δημοσίευμα επιμένει ότι η Δύση μπορεί να έχει ακόμα χρόνο για να ξαναεμπλακεί με τον Παγκόσμιο Νότο, αναγνωρίζει ότι υπάρχει «σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις BRICS», καθώς πολλές νέες αιτήσεις για ένταξη στη μορφή συνεχίζουν να συσσωρεύονται.
Τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν στη σύνοδο κορυφής «απασχολούν έντονα σε ευρεία ομάδα κρατών χωρών, από παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα έως κράτη σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο», γράφει το Responsible Statecraft (RS), ένα μέσο ενημέρωσης του Ινστιτούτου Quincy, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον. .
«Όλοι μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον για την πλοήγηση στις αναδυόμενες προκλήσεις που παρουσιάζει μια ταχέως αναπτυσσόμενη πολυπολική αρχιτεκτονική», επισημαίνει η δεξαμενή σκέψης.
«Μετά από πολλές δεκαετίες πολέμου και επιζήμιων κυρώσεων, τα κράτη των BRICS+ δυσπιστούν ολοένα και περισσότερο την «τάξη βασισμένη σε κανόνες» υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που ευνοεί τους λίγους σε βάρος πολλών».
Η αποδολαριοποίηση και η στροφή σε εναλλακτικά μέσα νομισματικής πολιτικής είναι μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη, ειδικά δεδομένου ότι οι BRICS+ αυξάνουν σταθερά τα αποθέματά τους σε χρυσό, τονίζει η RS.
Η εστίαση στη συσσώρευση του πολυτιμου μετάλλου δείχνει ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη απομακρύνονται από την εξάρτηση από το δολάριο, σημειώνει το think tank.
Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres χαιρέτισε τη Σύνοδο του Kazan και την αποκάλεσε εργαλείο για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων σε μια συνέντευξη με τον Ρώσο δημοσιογράφο Pavel Zarubin που μεταδόθηκε στο Telegram στις 27 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης