Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία - πακέτο για κατάπαυση πυρός σε Γάζα και Λίβανο – Στην Ντόχα ο αρχηγός της CIA Burns

Συμφωνία - πακέτο για κατάπαυση πυρός σε Γάζα και Λίβανο – Στην Ντόχα ο αρχηγός της CIA Burns
Θετική ανταπόκριση υπό προϋποθέσεις της Hezbollah
Ο διευθυντής της CIA William Burns διεξάγει συνομιλίες στη Ντόχα του Κατάρ για την πιθανότητα μιας νέας ευρείας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων, ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αbdel Fattah al-Sisi πρότεινε μια μίνι συμφωνία για την εξασφάλιση της ελευθερίας τεσσάρων από τους 101 αιχμαλώτους.
«Ο σκοπός είναι να ξεκινήσουν ευρύτερες διαπραγματεύσεις», είπε μια πηγή στην The Jerusalem Post.
Στο τραπέζι της Ντόχα στις συνομιλίες του Burns με τον αρχηγό της Mossad David Barnea τον πρωθυπουργό του Κατάρ βρίσκεται επίσης το θέμα της εκεχειρίας με τη Hezbollah με βάση το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Lebanese Broadcast Corporation International .
Πριν από τη συζήτηση της Ντόχα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου του Λονδίνου Najib Makati την Παρασκευή (25/10), μετά την επίσκεψη στο Κατάρ την Πέμπτη (24/10).
Οι δύο πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο, παρέμειναν χωριστές, παρόλο που βρίσκονται υπό συζήτηση στις ίδιες συνομιλίες.
Ο Sisi πρότεινε μια αρχική διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για την ανταλλαγή τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων της Hamas με ορισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Μιλώντας μαζί με τον Αλγερινό Πρόεδρο Abdelmadjid Tebboune κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο, ο Sisi είπε επίσης ότι οι συνολικές συνομιλίες για τους ομήρους θα πρέπει να επαναληφθούν εντός 10 ημερών από την εφαρμογή της προσωρινής εκεχειρίας σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μόνιμη.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ ή τη Hamas, αλλά Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στην προσπάθεια διαμεσολάβησης είπε στο Reuters: «Περιμένω ότι η Hamas θα ακούσει τις νέες προτάσεις, αλλά παραμένει αποφασισμένη ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο και να απομακρύνει τις ισραηλινές δυνάμεις από Γάζα».

H θέση της  Hezbollah

Η Hezbollah είναι έτοιμη να εφαρμόσει το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου σε περίπτωση που ο λιβανέζικος «φάκελος» συμπεριληφθεί στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι LBC την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, επικαλούμενο διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με την πηγή, ο πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου Nabih Berri ενημέρωσε το Κατάρ και την Αίγυπτο ότι η Hezbollah συμφώνησε να εφαρμόσει την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό τον όρο ότι το πρόβλημα της διευθέτησης της σύγκρουσης στον Λίβανο είναι μέρος των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών για τη Λωρίδα της Γάζας.
Η πηγή είπε ότι τρόποι διευθέτησης της αντιπαράθεσης μεταξύ της Hezbollah και του Ισραήλ συζητήθηκαν στη Ντόχα, όπου εκπρόσωποι από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ συζήτησαν τη διευθέτηση της κατάστασης στον παλαιστινιακό θύλακα την Κυριακή. Αξιωματούχοι της Αιγύπτου και του Κατάρ αναμένεται να συναντηθούν με τη Hamas και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Κατάρ πρόκειται να επισκεφθεί τη Βηρυτό για να καθορίσει τις θέσεις του Λιβάνου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η συνάντηση στη Ντόχα «αντιμετώπισε στο τείχος των δυσκολιών», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις για τη Γάζα οδήγησαν σε "μικρή πρόοδο", η οποία δείχνει την ετοιμότητα του Ισραήλ και της Hamas να ανταλλάξουν ομήρους που κρατούνται στον θύλακα και τους Παλαιστινίους κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές.
Ένας άλλος γύρος κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah ξέσπασε εν μέσω της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας μετά από μια σειρά εκρήξεων σε σελίδες της Hezbollah και ραδιοτηλεόρασης στο Λίβανο στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης