Καθώς οι Γεωργιανοί αντιμετωπίζουν μια ασαφή ευρωπαϊκή πορεία, οι Βρυξέλλες βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν άνεμο αλλαγών και δύσκολες επιλογές.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο σημείωσε μια σαρωτική νίκη έναντι των τεσσάρων φιλοδυτικών ομάδων της αντιπολίτευσης, θέτοντας τη χώρα σε σταυροδρόμι.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Γεωργίας πρέπει τώρα να επιλέξουν μεταξύ της άμεσης αμφισβήτησης της ψηφοφορίας και της αντιπαράθεσης, που πιθανόν να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μαζικών διαδηλώσεων, όπως παρατηρήθηκε νωρίτερα φέτος, ή να αποδεχθούν την ήττα και να διακινδυνεύσουν τη διάλυση.
Ο φιλοδυτικός πρόεδρος Salome Zourabichvili, ο οποίος συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην ενοποίηση της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης πριν από τις κάλπες, θα μπορούσε ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπος με μομφή, λένε ορισμένοι παρατηρητές.
Πολλοί από αυτούς που μίλησαν στην Euractiv στην Τιφλίδα τις τελευταίες ημέρες πιστεύουν ότι η ψηφοφορία και η πολιτική αβεβαιότητα που ακολουθεί τώρα θα εκτροχιάσει τη φιλοδυτική πορεία της χώρας.
Σε περίπτωση εκτεταμένων παρατυπιών ή άρνησης αποδοχής της ψηφοφορίας, η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και «να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογής της στρατηγικής δέσμευσής της», δήλωσε ο Chachava.
«Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την εξισορρόπηση της διπλωματικής πίεσης με τη δέσμευση στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του γεωργιανού λαού, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι πάνω από το 85% υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ», τόνισε.
Προειδοποιήσεις και μέτρα
Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν νωρίτερα αυτό το μήνα την κυβερνώσα κυβέρνηση, "να μην αντιστρέψει » την τρέχουσα φιλοευρωπαϊκή της πορεία και να διασφαλίσει ότι οι κάλπες του Σαββάτου θα είναι ελεύθερες και δίκαιες. Με τις εκτεταμένες καταγγελίες για εκφοβισμό των ψηφοφόρων και βία, θα είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν.
Σε απάντηση σε μια σειρά νόμων τύπου Ρωσίας, η ΕΕ είχε καταρτίσει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, περικοπής της οικονομικής βοήθειας και περιορισμού των ταξιδιών χωρίς βίζα για τους Γεωργιανούς πολίτες, τα οποία θα μπορούσε να λάβει ως απάντηση.
Ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν τότε ότι οι Βρυξέλλες δίσταζαν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε από αυτά πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, διότι θα κινδύνευαν να κατηγορηθούν για παρέμβαση στις εκλογές.
Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Euractiv ότι θα ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από αυτά τα μέτρα, εάν το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας αποφάσιζε να καταστείλει τις διαμαρτυρίες και την κοινωνία των πολιτών μετά τις εκλογές.
«Ένα σφιχτό [ή αμφισβητούμενο] αποτέλεσμα είναι επίσης πιθανό να δοκιμάσει τη δύναμη του παράγοντα έλξης της ένταξης στην ΕΕ ως τέτοιο», δήλωσε ο Chachava στο Euractiv.
Στον αέρα η διεύρυνση
Οι Βρυξέλλες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σύντομα έναν ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο, καθώς η Μολδαβία την περασμένη εβδομάδα και η Γεωργία αυτή την εβδομάδα, αν και με διαφορετικούς τρόπους, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στους διαδρόμους της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τη λεγόμενη δέσμη μέτρων διεύρυνσης, μια ετήσια αξιολόγηση του πόσο ακριβώς έχουν προχωρήσει οι υποψήφιες και οι υποψήφιες χώρες της ΕΕ στην ευθυγράμμιση με τους κανόνες και τις αξίες του μπλοκ.
Μεταφέρθηκε σκόπιμα μέχρι μετά τις δύο κάλπες για να αποφευχθεί η εργαλειοποίησή της, δήλωσαν στην Euractiv άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν και κατά πόσο θα αντικατοπτρίζει την αλλαγμένη πραγματικότητα και στις δύο χώρες.
Περιοδεύοντας αυτή την εβδομάδα στις έξι υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δεσμεύτηκε ότι η διεύρυνση θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας θητείας της.
Όπως και αυτή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα έχει ψηλά στη λίστα των εργασιών του τον τρόπο με τον οποίο θα προετοιμάσει τόσο το μπλοκ όσο και τα μελλοντικά μέλη για την ημέρα της προσχώρησης.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό καθήκον θα μπορούσε να είναι όλο και περισσότερο να μάθει πώς να μην χάσει αυτές τις χώρες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών