Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Η ελληνική γραφειοκρατία «σκοτώνει» τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης - H EE παραπαίει

Lagarde (ΕΚΤ): Η ελληνική γραφειοκρατία «σκοτώνει» τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης - H EE παραπαίει
Οι διοικήσεις των διαφόρων χωρών δεν είναι πάντα σε θέση να διαχειριστούν γρήγορα τα εισερχόμενα κεφάλαια, ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde
Βαθιά ρήγματα στην ευρωπαϊκή οικονομία «βλέπει» η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή της στη Le Monde.
Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά της στην Ελλάδα σε ερώτηση για τη μη αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης…
H Lagarde υπογράμμισε την «ευρωπαϊκή βραδύτητα», καθώς, όπως είπε, «τέσσερα χρόνια αργότερα μετά τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκ. ευρώ, έχουν διατεθεί λιγότερα από τα μισά κεφάλαια της συνιστώσας των δανείων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα και τις επιζήμιες γραφειοκρατικές διαδικασίες εγχωρίως:
«Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχαμε και κατά την ελληνική κρίση.
Οι διοικήσεις των διαφόρων χωρών δεν είναι πάντα σε θέση να διαχειριστούν γρήγορα τα εισερχόμενα κεφάλαια.
Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών που λαμβάνουν πολλά κεφάλαια λένε ότι έχουν προσδιορίσει ποια γέφυρα ή σιδηροδρομική γραμμή πρέπει να κατασκευαστεί, αλλά ότι πρέπει να λάβουν π.χ. άδειες για απαλλοτρίωση περιουσίας ή ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προσφεύγουν στα δικαστήρια δράσεις.
Όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο».

Αδυναμίες της ΕΕ

Ερωτηθείσα για τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ΕΕ που διαπιστώνει ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi σε πρόσφατη έκθεσή του, επεσήμανε πως «Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω. Είναι αλήθεια. Και το ίδιο ισχύει για τη Γαλλία.
Δίκαιη η αναφορά του Mario Draghi στο χάσμα παραγωγικότητας, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τεχνολογικό τομέα.
Οι παράγοντες της τεχνολογίας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το χάσμα εμφανίστηκε αρχικά κατά τη διάρκεια της ψηφιακής επανάστασης που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Το ερώτημα τώρα είναι αν η ώθηση που πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 θα συνεχιστεί με την τεχνητή νοημοσύνη, τη συσσώρευση κέντρων δεδομένων και την εκμετάλλευση αυτών των δεδομένων.
Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Στην Ευρώπη πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να καταβάλουμε προσπάθεια για να κρατήσουμε τις εταιρείες που ξεκινούν εδώ και στη συνέχεια αναπτύσσονται αλλού.
Πρέπει να προσπαθήσουμε να τις κάνουμε να μείνουν.
Πρέπει να εξετάσουμε γιατί η Ευρώπη μένει πίσω.
Ο ενεργειακός παράγοντας είναι καθοριστικός, ειδικά σε σχέση με τα κέντρα δεδομένων.
Η εργασία είναι επίσης σημαντική, καθώς η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και η ρύθμιση αποτελεί επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα. Με απλούς όρους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη πολύ γρήγορα και ήδη διαθέτουν αρκετούς σημαντικούς παίκτες.
Εν τω μεταξύ, όχι μόνο η Ευρώπη στερείται τέτοιων μεγάλων παικτών, αλλά έχει γίνει επίσης πρωτοπόρος στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό ωθεί τους παράγοντες αυτού του τομέα να λένε "Εντάξει, ας το κάνουμε αλλού. Θα είναι πιο εύκολο και θα έχουμε λιγότερα εμπόδια και λιγότερους περιορισμούς"».
Σύμφωνα με τη Lagarde, «Γι' αυτό πρέπει να δράσουμε, να σηκώσουμε τα μανίκια μας.
Θα χρειαστεί η Ευρώπη να περάσει άλλη μια κρίση για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις; Πάντα σε περιόδους κρίσης είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα να συμβούν.
Ίσως γι' αυτό ο Mario Draghi μιλάει για “αγωνία”, είναι ένας τρόπος να πει “η κρίση είναι εδώ, τώρα, κάνε κάτι!”».

Αμερικανικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές εκλογές, η Lagarde είπε: «Δεν θέλω να εκφέρω γνώμη για κανέναν υποψήφιο. Αλλά η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα στον υπόλοιπο κόσμο, και κυρίως στην Κίνα.
Όποιος και να κερδίσει, εάν επιδεινωθεί ο κατακερματισμός του εμπορίου, η επίδραση στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι αρνητική, με τις απώλειες σε ένα σοβαρό σενάριο πλήρους αποσύνδεσης σύμφωνα με τις προσομοιώσεις της ΕΚΤ να φτάνουν το 9%.
Αλλά θυμηθείτε: όταν εξελέγη ο Joe Biden, όλοι νόμιζαν ότι θα άρει τα τελωνειακά εμπόδια που είχε βάλει ο προκάτοχός του (Donald Trump). Δεν έγινε τίποτα τέτοιο».

Πληθωρισμός και επιτόκια

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, για τη Lagarde ο στόχος είναι ορατός, αλλά «δεν θα σας πω ακόμη ότι ο πληθωρισμός έχει ηττηθεί.
Είμαστε ικανοποιημένοι με το 1,7%, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ξανά τους επόμενους μήνες απλώς και μόνο λόγω των επιπτώσεων της βάσης (…)
Εξάλλου, ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών – που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους μισθούς – εξακολουθεί να είναι στο 3,9%.
Επομένως, η σύνεση είναι δικαιολογημένη».
Όσον αφορά τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, επανέλαβε ότι ο ρυθμός με τον οποίο μειώνονται τα επιτόκια θα καθοριστεί από τα οικονομικά δεδομένα που θα λάβει η ΕΚΤ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες – με βάση την ενημερωμένη εκτίμηση για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Και για να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη, απαιτείται επείγουσα δράση στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε.

Αποδολαριοποίηση

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αποδολαριοποίηση, η κεντρική τραπεζίτρια υποστήριξε: «Η αποδολαριοποίηση θα απαιτούσε μια άλλη χώρα να μπορεί να αναλάβει το ρόλο του αποθεματικού νομίσματος.
Η Κίνα προετοιμάζεται για αυτό, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμη.
Όσο ζω δεν θα δω το ρενμίνμπι να παίρνει τη θέση του δολαρίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης