Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όργιο φημών για την Ιρλανδία- Έχει ζητήσει βοήθεια; Στα σκαριά σχέδιο διάσωσης 80 δισ ευρώ;

Όργιο φημών για την Ιρλανδία- Έχει ζητήσει βοήθεια; Στα σκαριά σχέδιο διάσωσης 80 δισ ευρώ;
(upd) Σε θρίλερ, ανάλογο με εκείνο της Ελλάδας πριν από μερικούς μήνες, τείνει να εξελιχθεί το ιρλανδικό ζήτημα. Την ώρα που η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κλονίζει αγορές και ευρώ, οι φήμες ότι η χώρα ετοιμάζεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης οργιάζουν. Απανωτές δηλώσεις αξιωματούχων επιτείνουν το ήδη βεβαρυμένο κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα, στα σκαριά βρίσκεται ήδη σχέδιο διάσωσης της χώρας ύψους 80 δισ. ευρώ. Διαψεύδει ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας, Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Νωρίτερα και ο Στρος Καν του ΔΝΤ δήλωσε για ακόμη μία φορά ότι δεν έχουν υπάρξει επαφές μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ιρλανδίας για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.
Σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους στη Σεούλ όπου πραγματοποιείται η σύνοδος των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου, ο Strauss-Kahn στήριξε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε επαφή με το ΔΝΤ.
“Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία, και πως οι αγορές αντιδρούν σε αυτήν την κατάσταση”, δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις ερωτήσεις περί επικείμενης προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό που έχει συστήσει η ΕΕ για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης των δανειακών τους αναγκών.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας, Στέφεν Σέιμπερτ, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συζήτησαν σήμερα την κρίση χρέους στην Ιρλανδία και κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται αργότερα κάποια κοινή δήλωση. «Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας συζήτησαν σήμερα το πρωί για το θέμα της Ιρλανδίας», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη Σεούλ, όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής του G20.
Στο μεταξύ, ένοτνη είναι η φημολογία στις αγορές ότι η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο ενίσχυσης της ιρλανδικής οικονομίας που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 80 δισ. ευρώ. Αν και από την πλευρά της Κομισιόν και από τους Ιρλανδούς αξιωματούχους διαψεύδεται οποιοδήποτε σενάριο έχει να κάνει με την πιθανή ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ιρλανδίας, οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών διέψευσε με σημερινές του δηλώσεις τις φήμες αυτές.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης η οποία θα οδηγηθεί σε πτώχευση, λέγοντας ότι δεν κατόρθωσαν να κατανοήσουν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής στήριξης στους οποίους έχει τη δυνατότητα να προσφύγει μία χώρα της ζώνης του ευρώ.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν αναφέρει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Irish Independent ότι η θέση που υιοθέτησαν η Γερμανία και η Γαλλία, προκάλεσε την ακούσια αντίδραση των αγορών.
Σύμφωνα με τις επίμαχες δηλώσεις της Άγγελα Μέρκελ, εάν μία χώρα της ευρωζώνης προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αυτός δεν πρέπει να καλύψει το σύνολο του κόστους, μέρος του οποίου πρέπει να αναληφθεί από τους ιδιώτες επενδυτές. Χθες, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε αυτή τη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία των αγορών.
«Δεν ήταν εποικοδομητικό», δηλώνει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. «Ό,τι ειπώθηκε είχε, ίσως, μία απροσδόκητη συνέπεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης