Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άμεσα επαφές Trump με Putin για ειρήνη: Αφηρημένο το σχέδιο για εδάφη, τέλος τα όπλα ΗΠΑ, ουδέτερη ζώνη 1.300 χλμ., εκτός ΝΑΤΟ

Άμεσα επαφές Trump με Putin για ειρήνη: Αφηρημένο το σχέδιο για εδάφη, τέλος τα όπλα ΗΠΑ, ουδέτερη ζώνη 1.300 χλμ., εκτός ΝΑΤΟ
Η Ουκρανία πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 20 χρόνια - Μόνο ευρωπαϊκά όπλα θα περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας
Ενώ οι ΗΠΑ υπό τον Trump επεξεργάζονται σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία, η Ρωσική πλευρά δηλώνει έτοιμη για την πρώτη επικοινωνία μεταξύ του νέου Προέδρου Trump των ΗΠΑ που θα ορκιστεί 20 Ιανουαρίου 2025 και του Προέδρου Putin.
Ωστόσο το σχέδιο ειρήνης που παρουσιάστηκε από την Wall Street Journal είναι αφηρημένο κατά την Ρωσική πλευρά.
H Ρωσία ωστόσο δηλώνει θετική σε διάλογο με τον Trump και πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Μια νέα πρόταση επεξεργάζεται ομάδα υπό τον νέο Πρόεδρο Trump για την Ουκρανία και περιλαμβάνει ορισμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να αξιολογήσουν και οι Ρώσοι... και στηρίζεται στο σχέδιο Κίνας και Βραζιλίας αλλά με νέες παραμέτρους.
Να τονιστεί ότι η δήλωση "ειρήνη με δύναμη" έχει παραποιηθεί σκόπιμα από τον Zelensky και την καταρρέουσα Ουκρανία, οι Ουκρανοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν ειρήνη με την βία δηλαδή με τελεσίγραφο ειρήνη ή όπλα στους Ουκρανούς για να χτυπήσουν την Ρωσία αλλά αυτό έχει αποκλειστεί.
Αμερικανικά μέσα όπως η WSJ αλλά και άλλες πηγές αναφέρονται σε πτυχές του σχεδίου ειρήνης του Trump.

Θετική η Ρωσία σε διάλογο με τον Trump και πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ αλλά το σχέδιο ειρήνης της Wall Street Journal είναι αφηρημένο

Η Ρωσική πλευρά δεν είναι κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ Trump του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και του Putin του Ρώσου Προέδρου
Ο Peskov γραμματέας Τύπου του Putin σημείωσε ότι ο ίδιος ο Trump σχεδιάζει να τηλεφωνήσει στον Putin αμέσως μετά τη νίκη του.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov επίσης δεν αρνείται αυτή την πιθανότητα:
«Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ τις επαφές - είναι καλύτερο να μιλάμε παρά να απομονώνεται ο ένας από τον άλλον».
Ωστόσο ο Peskov σχολίασε το άρθρο της Wall Street Journal σχετικά με ένα σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία και το χαρακτήρισε... αφηρημένο
Το άρθρο της Wall Street Journal για τα σχέδια της ομάδας του Trump, που κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ, στην Ουκρανία είναι αφηρημένου χαρακτήρα.
«Όλα εκεί είναι απρόσωπα, μοιάζει περισσότερο με το σχέδιο της Wall Street Journal για την Ουκρανία.
H Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι ζητάει την πλήρη αποχώρηση των Ουκρανών από τα γεωγραφικά όρια των περιοχών Luhansk, Donetsk, Zaporizhia και Kherson, αποχώρηση από Kursk, αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και οριστική εγακτάλλειψη των σχεδίων για ένταξη στην Ουκρανία. 

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Ο Trump δεν μίλησε για τερματισμό του πολέμου κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας - Δεν δίνουμε εδάφη 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky είπε ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Trump δεν εξέφρασε το όραμά του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία κατά τη χθεσινή τους συνομιλία.
Αυτό δήλωσε μιλώντας κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη.
«Χθες μίλησα με τον Πρόεδρο Trump, όπως πολλοί από εσάς, ήταν μια καλή, παραγωγική συνομιλία, φυσικά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις συγκεκριμένες ενέργειές του, αλλά ελπίζουμε ότι η Αμερική θα γίνει ισχυρότερη.
Ο Zelensky είπε επίσης ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί με κόστος την παραχώρηση εδαφών.
Κάλεσε τη Δύση να παράσχει περισσότερα όπλα, να ενισχύσει τις κυρώσεις και να παραδώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο Κίεβο.

New York Times: Πρόσφορο έδαφος για ειρήνη, παρασκηνιακές πολυμερείς διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία διεξάγονται τους τελευταίους μήνες

Το τέλος του πολέμου είναι κοντά στην Ουκρανία, αυτό είναι το συμπέρασμα από τις αναφορές του διεθνούς τύπου. 
Οι «λεπτές πολυμερείς διαπραγματεύσεις» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία «βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και έχουν αποκτήσει δυναμική τους τελευταίους μήνες», αναφέρουν οι New York Times.
Πραγματοποιούνται «μυστικές διπλωματικές προσπάθειες» για «εναρμόνιση» του κινεζο-βραζιλιάνικου σχεδίου με τη «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky.
Όπως γράφει οι New York Times, η Ουκρανία δεν δείχνει πλέον άτεγκτη απέναντι στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Βραζιλίας και της Κίνας, όπως έκανε πριν.

Το σχέδιο ειρήνης του Trump

1)Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν ότι τα εδάφη που κατέλαβαν οι Ρώσοι στο Donbass και στις περιοχές που υπήρχαν Ρωσόφωνοι θα παραμείνουν υπό ρωσικό έλεγχο και η Ουκρανία θα εγκαταλείψει οποιαδήποτε βλέψη ανάκτησης τους.
Θέμα αναγνώρισης των εδαφών του Donbass δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση, αλλά ειδικά η Κριμαία θα αναγνωριστεί ως Ρωσικό έδαφος.
Από το Kursk θα αποχωρήσουν οι Ουκρανοί με συνοπτικές διαδικασίες και ως αντιστάθμισμα οι Ρώσοι θα αποχωρήσουν από το Βόρειο τμήμα του Kharkiv.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν συνομιλεί για ειρήνη εάν οι Ουκρανοί που ηττήθηκαν στο Kursk δεν αποχωρήσουν...
Η πρόταση αναγνώρισης
της πραγματικότητας όπως καθορίζεται στο έδαφος αποτελεί μια ακρογωνιαία θέση της Ρωσίας που ικανοποιείται πλήρως.

2)Οι ΗΠΑ σταματούν να δίνουν όπλα στην Ουκρανία.
Οι μεταφορές όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία σταματούν άμεσα.

Μόνο ευρωπαϊκά όπλα θα περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας.
Επί της ουσίας αυτή η εξέλιξη θεωρείται μεγάλη αποδυνάμωση αφού τα κύρια οπλικά συστήματα των Ουκρανών είναι αμερικανικά όπλα.

3)Οι ΗΠΑ θα μπορούν να εκπαιδεύουν τον Ουκρανικό στρατό αλλά μόνο σε ρόλο εκπαίδευσης, δεν θα μεταφερθούν Αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχουν στην χρήση πυραυλικών συστημάτων επίθεσης αλλά θα εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς μόνο στα αμυντικά συστήματα.

4)Οποιοδήποτε σενάριο για να χτυπηθεί η Ρωσία αμετάκλητα απορρίπτεται, ο στόχος είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν πλήρη εκτόνωση με την Ρωσία και σταδιακή αποκατάσταση σχέσεων.
Θα εξεταστεί μάλιστα η σταδιακή - όχι άμεσα - ανάκληση κυρώσεων κατά της Ρωσίας ειδικά στον ενεργειακό τομέα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.


5) Θα δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μήκους 1.300 χιλιομέτρων κατά μήκος της πραγματικής γραμμής του μετώπου και όχι σε βάθος, ενώ οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν εκεί τις ειρηνευτικές τους δυνάμεις.
Η Ρωσία θυμίζουμε έχει εξετάσει να υπάρξει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία σε βάθος 250 χιλιομέτρων ενώ οι ΗΠΑ προτείνουν κατά μήκος…

6)Η Ουκρανία πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Είναι προφανές ότι το χρονοδιάγραμμα μπορεί να ακούγεται μακρινό... αλλά δεν θα αρέσει στην Ρωσία, οι Ρώσοι ζητούν ξεκάθαρα η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ για πάντα.

Σε αντάλλαγμα για αυτό, οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν όπλα την Ουκρανία σε επόμενη φάση για να αποτρέψουν επανάληψη της σύγκρουσης στο μέλλον.
Ούτε αυτή η πρόταση θα αρέσει στην Ρωσική πλευρά.

Τι θα συμβεί;

Η νέα πρόταση που σίγουρα δεν είναι η τελική θα τροποποιηθεί για να ικανοποιεί τον νικητή την Ρωσία και όχι τον ηττημένο την Ουκρανία.
Η Ρωσία θα διατηρήσει τα εδάφη είναι δεδομένο, δεν θα συζητούσαν και τίποτε άλλο, η ουδέτερη ζώνη πρέπει να έχει και βάθος όχι μόνο μήκος.
Οι Ρώσοι ίσως περιορίσουν το βάθος από 250 σε 100 χιλιόμετρα.
Δεν πρέπει να υπάρχει χρονικός ορίζοντας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αλλά οριστική εγκατάλειψη των σχεδίων αυτών.
Όλα αυτά αποτελούν σχέδιο επί χάρτου και όχι επίσημη πρόταση... μέχρι την επίσημη πρόταση πολλά θα αλλάξουν στους σχεδιασμούς.

Η νίκη Trump γεννά αισιοδοξία για ειρήνη, αλλά ο πόλεμος είναι «καλή μπίζνα», χάος με Ευρώπη

Ο Trump θριάμβευσε στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αλλά θυμίζουμε έκανε τον πόλεμο στην Ουκρανία ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ο Trump υποστήριξε προεκλογικά την ειρήνη αλλά η Ρωσία τώρα που νικάει και έχει συντρίψει τους Ουκρανούς θα μελετήσει την πρόταση Trump με βάση αυστηρά τα εδαφικά της κέρδη και αυστηρά υπό το Ρωσικό πρίσμα...

Η Ρωσία αντέδρασε στην μεγάλη εκλογική νίκη του Trump τονίζοντας ότι δεν σχεδιάζει να συγχαρεί τον Trump για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αλλά παραμένει «ανοιχτή στον διάλογο».
Για τους Ρώσους οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χώρα μη φιλική προς τη Ρωσία.
«Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια μη φιλική χώρα που εμπλέκεται σε σύγκρουση εναντίον του κράτους της Ρωσίας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Putin, ο Peskov.
Σημείωσε επίσης ότι είναι αδύνατο να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ των χωρών - σε τελική ανάλυση, «βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό σημείο».
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Peskov είπε ότι «δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εν μία νυκτί» (θυμηθείτε, αυτή ήταν η υπόσχεση του Trump να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες αμέσως μετά την εκλογή του).
Η Ρωσία πιστεύει επίσης ότι ο Trump μπορεί να αλλάξει τη θέση του για τον πόλεμο.
«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν δηλώσεις με επίκεντρο την ειρήνη, αλλά μετά τη νίκη οι πολιτικοί αλλάζουν τον τόνο τους… τον Ιανουάριο 2025 θα ξέρουμε», είπε ο Peskov.

Τέλος οι πόλεμοι

Μετά την νίκη του, ο Trump είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του «δεν θα υπάρξουν πόλεμοι».
Κατηγόρησε τον Biden ότι έσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ότι ο Putin δεν θα είχε επιτεθεί στην Ουκρανία και υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες.
Και οι σύμβουλοί του και ο αντιπρόεδρος J.D. Vance περιέγραψαν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς ο Trump θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο: να σταματήσουν οι μάχες στην πρώτη γραμμή, αφήνοντας ουσιαστικά τη Ρωσία τα εδαφικά της κέρδη και βεβαίως να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, όπως έδειξε η εμπειρία της πρώτης του προεδρικής θητείας, δεν τα κάνει όλα όσα υπόσχεται.

Τι θα μπορούσε να συμβεί;

1)Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά μήκος της πρώτης γραμμής, υπάρχει 80% εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί.
Ούτε οι ουκρανικές αρχές ούτε η Ευρώπη θα μπορέσουν να αντισταθούν στη βούληση των ΗΠΑ ως προς αυτό.
Το 20% απομένει για τη συμφωνία σε όρους τερματισμού του πολέμου που θα ταίριαζαν τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.
Θα είναι δύσκολο, αλλά εφικτό.
Η Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από τη βοήθεια της Ουάσιγκτον και δεν είναι σε θέση να επιμείνει σε αδύνατες συνθήκες.
Και η Ρωσία, εάν επιβραδύνει τη διαδικασία, μπορεί να επηρεαστεί μέσω της Κίνας και άλλων χωρών του παγκόσμιου Νότου που ενδιαφέρονται να τερματίσουν τον πόλεμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Επικίνδυνος ο Biden μέχρι να παραδώσει την εξουσία

2)Δεν είναι τίποτα δεδομένο και προκαθορισμένο.

Πρώτον, πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου, η ομάδα Biden θα κυβερνήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδέχεται να λάβει αρκετές αποφάσεις που θα περιπλέξουν δραματικά τυχόν συμφωνίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιτρέψει την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος.
Είναι αλήθεια ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης Biden, όπως ο Salivan του συμβουλίου ασφαλείας, μπορεί να αντιταχθεί σε αυτό, δεδομένου ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία με την απειλή πυρηνικού πολέμου.
Και επομένως, είναι απίθανο κάποιος στην αμερικανική ελίτ να είναι έτοιμος να δώσει εντολή στον Biden, ώστε στο τέλος της θητείας του να στείλει την Αμερική σε πόλεμο.

Δεύτερον, υπάρχει ένα ισχυρό «πολεμικό κόμμα» μέσα στο ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που υποστηρίζει μια πολύ πιο σκληρή προσέγγιση έναντι της Ρωσίας από τον Biden.
Πρόκειται για μια πτέρυγα που συνδέεται με το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, καθώς και με τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου - αυτούς που ωφελούνται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Και αυτή η πτέρυγα θα προσπαθήσει να πείσει τον Trump ότι ο πόλεμος είναι «καλή επιχείρηση».
Ο πόλεμος επέτρεψε στους Αμερικανούς να κατακτήσουν την ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, περιορίζοντας τους Ρώσους.
Ο πόλεμος δεσμεύει την Ευρώπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας την ΕΕ εξαρτημένη από τις αμερικανικές αμυντικές εγγυήσεις.
Ο πόλεμος αποδυναμώνει τους δύο βασικούς οικονομικούς ανταγωνιστές της Αμερικής: την Ευρώπη (λόγω της καταστροφής των δεσμών με τη Ρωσική Ομοσπονδία) και την Κίνα (λόγω του γεγονότος ότι είναι πλέον ευκολότερο για τους Αμερικανούς να πιέσουν για εμπορικούς περιορισμούς κατά της Κίνας στην ΕΕ). Επιπλέον, υπάρχουν παραγγελίες όπλων, προοπτικές εξόρυξης στην Ουκρανία κ.λπ.
Όλα αυτά τα επιχειρήματα πιθανότατα θα παρουσιαστούν στον Trump, ώστε να εγκαταλείψει την ιδέα να σταματήσει ο πόλεμος στην πρώτη γραμμή.

O πόλεμος κακή δουλειά για την Αμερική

3) Την ίδια στιγμή, - ευτυχώς - υπάρχει και μια ισχυρή πτέρυγα στον κύκλο του Trump που πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «κακή δουλειά» για την Αμερική.

Πρώτον, θέτει την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, ο οποίος θα καταστρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεύτερον, φέρνει τη Ρωσία πιο κοντά στην Κίνα, ενισχύει και ριζοσπαστικοποιεί τις αντιαμερικανικές συμμαχίες σε όλο τον κόσμο.
Τρίτον, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ακολουθεί τα βήματα της αμερικανικής πολιτικής και δεν θα αποφασίσει να ξεκινήσει το δικό της παιχνίδι αποκαθιστώντας τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα για χάρη της απόκτησης οικονομικών οφελών.
Τέταρτον, η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για την αμερικανική οικονομία, καθώς οδηγεί σε αύξηση της έκδοσης δολαρίων και του εξωτερικού χρέους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αμφιταλαντεύονται – Υπάρχει και το πολεμικό κόμμα στην Ρωσία

4)Τα επιχειρήματα για το ποιο μέρος των Ρεπουμπλικάνων θα επικρατήσει πείθοντας το Trump και ποια απόφαση θα πάρει τελικά δεν είναι ξεκάθαρα.
Αλλά αν αυτός και η κυβέρνησή του αποφασίσουν να τερματίσουν τον πόλεμο, τότε το παγκόσμιο πολεμικό κόμμα θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει το «παράρτημά του στη Μόσχα».
Δηλαδή, το πολεμικό κόμμα στη Ρωσία, που θα πείσει τον Putin να μην συμφωνήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην πρώτη γραμμή, αλλά να πολεμήσει μέχρι να διαλύσει τον ουκρανικό στρατό και τον υποχρεώσει σε παράδοση άνευ όρων… που νομοτελειακά έρχεται..., να μην κάνει ειρήνη μέχρι να κυματίσει η ρωσική σημαία πάνω από το Κίεβο…
Ουσιαστικά να δημιουργηθεί μια κατάσταση, όπου ο Trump προσφέρει στον Putin ειρήνη και ο Putin αρνείται (ή θέτει προφανώς αδύνατους όρους), τότε αυτό από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε απότομη κλιμάκωση, καθώς η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει τότε να ασκήσει πίεση στην Ρωσία, αυξάνοντας τα διακυβεύματα και τελικά, ο πόλεμος μπορεί να φουντώσει ακόμη περισσότερο από ότι επί εποχής Biden , αυτό θα μπορούσε να χαλάσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα και άλλες χώρες του Νότου, στέλνοντας ουσιαστικά τη Ρωσία σε διεθνή απομόνωση.
To σενάριο αυτό δεν είναι ισχυρό αφού ο Putin είναι μαέστρος στην στρατηγική.
Η συνέχιση του πολέμου συνδέεται με την ανάγκη κινητοποίησης και λήψης άλλων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία προφανώς δεν θέλει να λάβει η Ρωσία.

Τέλος πολέμου σημαίνει μεγάλη νίκη για την Ρωσία

Τέλος, ο τερματισμός του πολέμου υπό τις συνθήκες διατήρησης του ρωσικού ελέγχου στα τεράστια κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας θα ήταν στην πραγματικότητα μια μεγάλη νίκη για τη Ρωσία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι γι' αυτήν όλα θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει πολύ χειρότερα.
Ως εκ τούτου, υπάρχει κάθε άλλο παρά μηδενική πιθανότητα ότι ο Putin δεν θα απορρίψει τις προτάσεις του Trump εάν έρθουν, αλλά θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτύχει τις καλύτερες συνθήκες κατάπαυσης του πυρός για τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Δηλαδή, επαναλαμβάνουμε, το βασικό ερώτημα είναι εάν ο Trump και η κυβέρνησή του θα πάρουν θέση υπέρ του τερματισμού του πολέμου.

Οι γεωπολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη

5) Ταυτόχρονα, όποια θέση κι αν πάρει ο Τραμπ, η ίδια η έλευση του στην εξουσία στις ΗΠΑ θα έχει σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη.
Είναι πιο πιθανό να προκύψουν πολύ ισχυρές εντάσεις μεταξύ Αμερικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και όχι τόσο σε πολιτικά ή ιδεολογικά ζητήματα (οι αριστεροί-φιλελεύθεροι που κυβερνούν στις μεγαλύτερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης ενάντια στον δεξιό συντηρητικό Trump), αλλά σε καθαρά οικονομικά θέματα.
Ο Trump δηλώνει τακτικά ότι η ΕΕ και ιδιαίτερα η Γερμανία είναι το κύριο οικονομικό πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η Αμερική έχει αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Trump απαιτεί επίσης από τους Ευρωπαίους να επωμιστούν περισσότερες δαπάνες για την άμυνα στην Ουκρανία.
Επομένως, οι αντιφάσεις θα είναι σοβαρές.
Κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τη στάση τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της ΕΕ απέναντι στην Ουκρανία, η οποία θα είναι εκτός εστίασης και για τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια μεγάλων εντάσεων μεταξύ της Δύσης….
Αυτό θα δώσει επίσης στη Ρωσία και την Κίνα την ευκαιρία να παίξουν το παιχνίδι τους σε αυτό το περιβάλλον εντάσεων.
Ως εκ τούτου, το γεωπολιτικό τοπίο στην Ευρώπη μπορεί να αλλάξει πολύ.

Η ευκαιρία για ειρήνη είναι υπαρκτή

6)Μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής κατανόηση της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην πραγματικότητα ο Trump στην Ουκρανία.
Στον κύκλο του υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις υπέρ του να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, και υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν τη συνέχιση ή και την κλιμάκωσή του.
Το ποιος θα κερδίσει αυτή τη «μάχη» θα καθορίσει την εξέλιξη των γεγονότων.
Ωστόσο, η νίκη του Trump παρέχει μια ευκαιρία για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου.
Η πιθανότητα είναι μεγάλη... να σταματήσει η ροή αίματος, δακρύων και ταλαιπωρίας στην Ουκρανία, να σταματήσει το κυνήγι ανδρών στους δρόμους των ουκρανικών πόλεων, να μην γίνει κομμάτια το Kramatorsk, οι κάτοικοι της Kherson να μην είναι πλέον θηράματα των drones, και ότι στο Kharkiv δεν θα πέφτουν πλέον οι βόμβες ολίσθησης....

Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη.... ναι ας δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη... ας κερδίσει η ειρήνη επιτέλους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης