Τελευταία Νέα
Διεθνή

“Γερμανία και Γαλλία ρίχνουν λάδι στη φωτιά πλήττοντας την αξιοπιστία της ΕΕ”

“Γερμανία και Γαλλία ρίχνουν λάδι στη φωτιά πλήττοντας την αξιοπιστία της ΕΕ”
Οι Γερμανοί επιμένουν. Ο ένας μετά τον άλλον οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης πιέζουν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους χωρών που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γκούιντο Βεστερβέλε, ζήτησε εκ νέου επιμερισμό μέρος του κόστους της διάσωσης μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από το 2013 και μετά, προδοτώντας για ακόμη μία φορά τους φόβους των αγορών, ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για κάτι. Και τι είναι αυτό; Μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους απροσδιόριστης μέχρι στιγμής μορφής.
Βρετανοί και Αμερικανοί αναλυτές έχουν αποδώσει την ευθύνη για την δραματική άνοδο των σπρεντς και των ασφαλίστρων των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης στη Γερμανία και από χθες και στη Γαλλία, επειδή απαιτούν να πληρώσουν την διάσωση των εν λόγω χωρών και ιδιωτικοί επενδυτές. Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προτείνει έναν μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρέους. Στη δεύτερη φάση του μηχανισμού ο Σόιμπλε ανέφερε ότι οι κάτοχοι των ομολόγων θα πρέπει να αποδεχθούν περικοπή στα αιτήματα τους. "Θα υπάρχει μια δεύτερη φάση στην οποία οι ιδιώτες επενδυτές χρειάζεται να αποδεχθούν μια περικοπή στα αιτήματά τους" είχε δηλώσει.
Αυτό επέδρασε καταλυτικά στις αγορές με την εκτίναξη των επιτοκίων, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Μπράιαν Κάουεν, ο οποίος επέρριψε  ευθύνες για την άνοδο των σπρεντς και την προδιαγεγραμμένη πολιτική κρίση στη χώρα του στην Αγκελα Μέρκελ και την γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίες με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περι ελεγχόμενης χρεοκοπίας των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης οδήγησαν τα επιτόκια στα ύψη.
Η Μέρκελ από την πλευρά της προσπαθεί να ισορροπήσει τις διεθνείς αγορές με την γερμανική δυσαρέσκεια.  Δεν μπορούμε να εξηγούμε συνεχώς στους ψηφοφόρους μας ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να επωμίζονται συνεχώς τα βάρη αντί εκείνων που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη αναλαμβάνοντας τους κινδύνους αυτούς, τονίζει συνεχώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης