Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από ατμομηχανή... προτεκτοράτο η Γερμανία: Ανετράπη ο Scholz μετά την προσέγγιση σε Putin - Το CDU θέλει πλήγμα στη Ρωσία

Από ατμομηχανή... προτεκτοράτο η Γερμανία: Ανετράπη ο Scholz μετά την προσέγγιση σε Putin - Το CDU θέλει πλήγμα στη Ρωσία
Ορισμένοι διεθνείς αναλυτές ερμηνεύουν τη σύγκρουση στο εσωτερικό των γερμανικών ελίτ επί τη βάσει των διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν διατυπωθεί στο Βερολίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία...
Τον Οκτώβριο του 2024 ο Καγκελάριος Olaf Scholz προανήγγειλε τη μεταστροφή της γερμανικής στάσης ως προς τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Putin.
Aκολούθως, το Κρεμλίνο χαιρέτισε την πρόθεση του Γερμανού Καγκελαρίου, αν και διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει επίσημη πρόσκληση για συνομιλίες.
Έκοτε, η Γερμανία έχει περιέλθει σε ένα αδιανόητο σπιράλ πολιτικών κρίσεων, το οποίο ξεκίνησε με τη σύγκρουση του Sholz με τον φιλελεύθερο συγκυβενήτή του Christian Lindner, συνεχίστηκε με την καρατόμηση του δεύτερου και κατέληξε στη διάλυση της τρικομματικής κυβέρνησης της Γερμανίας και, ως συνέπεια, στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Αδιαμφισβήτητα, η πολιτική κρίση στη Γερμανία συσχετίζεται με την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η άλλοτε ατμομηχανή της Ευρώπης.
Ωστόσο, ορισμένοι διεθνείς αναλυτές ερμηνεύουν τη σύγκρουση στο εσωτερικό των γερμανικών ελίτ επί τη βάσει των διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν διατυπωθεί στο Βερολίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μάλιστα, κάτι τέτοιο εκφράζεται κι από τους ίδιους τους Ουκρανούς.

Ομολογία από ουκρανικά ΜΜΕ: Συνδέουν τη πολιτική κρίση στη Γερμανία με την αποστολή όπλων στο Κίεβο - Αιχμηρά βέλη στον Scholz για τη μη αποστολή των Taurus

Η σύγκρουση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Christian Lindner με τον Καγκελάριο Olaf Scholz, και η συνακόλουθη πολιτική θύελλα που ξέσπασε στο Βερολίνο, συσχετίζεται άρρηκτα με την αποστολή όπλων από τη Γερμανία προς το καθεστώς του Zelensky, όπως εκτίμησε το Ουκρανικό RBC.
Όπως τόνισαν τα ουκρανικά ΜΜΕ, ο Καγκελάριος εμπόδισε την «αποτελεσματική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία» κάτι που εξόργισε τον συγκυβερνήτη του και αποπεμφθέντα υπουργό οικονομικών Lindner.
Ο Lindner δήλωσε ότι το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), στο οποίο ανήκει, ποτέ δεν δίστασε να υποστηρίξει τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι όταν ο Scholz ζήτησε τρία δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια για την Ουκρανία, ο Lindner επισήμανε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και πρότεινε αντ' αυτού να παρασχεθούν στην Ουκρανία πύραυλοι Taurus.
Σε απάντηση, ο Scholz φέρεται να απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την πρόταση και ενημέρωσε τον Lindner για την απόλυσή του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχετικά με το θέμα της προμήθειας των πυραύλων Taurus, τόσο το FDP του Lindner όσο και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) ακολουθούν κοινή γραμμή στο θέμα της αποστολής των Taurus.
Αυτό, υποστηρίζουν οι Ουκρανοί, έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειμένου ο Lindner να αποχωρήσει από την τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Scholz.

Ακραίοι πολεμοκάπηλοι οι επίδοξοι διάδοχοι του Scholz - Το CDU θέλει να δώσει... τελεσίγραφο στη Ρωσία

Ο σχεδιασμός του νέου μετώπου που συγκροτείται απέναντι στον Scholz για το Ουκρανικό γίνεται πρόδηλος από τις δημόσιες προαναγγελίες των Χριστιανοδημοκρατών.
Πιο συγκεκριμένα, ο αρχηγός του κόμματος CDU, Friedrich Merz, που αξιώνει να γίνει ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, προειδοποίησε ότι, αν αναλάβει τη θέση, θα παρουσιάσει στη Ρωσία ένα τελεσίγραφο: να σταματήσει όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις στη ζώνη σύγκρουσης στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες, διαφορετικά το Κίεβο θα λάβει τους γερμανικούς πυραύλους Taurus, αλλά και άδεια για να τους χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Η πολεμοχαρής ρητορική του Merz φαίνεται να είναι προϊόν της τρέχουσας πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία, όπου η κυβερνητική συμμαχία κατέρρευσε εν μέσω μιας «βαθιάς οικονομικής ύφεσης» και της απώλειας των «τελευταίων ελπίδων για καλές διατλαντικές σχέσεις» λόγω της νίκης του Donald Trump στις εκλογές των ΗΠΑ, σχολιάζει ο Paolo Raffone, στρατηγικός αναλυτής και διευθυντής του Ιδρύματος CIPI στις Βρυξέλλες.
«Ο Merz κατανοεί ότι οι βαρόνοι της Γερμανίας είναι τα χρηματοοικονομικά-βιομηχανικά συγκροτήματα που είναι ανοιχτά ενάντια στον πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις παράλογες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Κίνας.
Ωστόσο, ο Merz πρέπει να κατευνάσει τους φιλοπόλεμους Πράσινους του Κόμματος, οι οποίοι είναι επίσης ιδεολογικά αντι-ρωσικοί και αντι-κινέζοι, για να τους εντάξει σε μια πιθανή κυβερνητική συμμαχία», εξηγεί.

«Χάρτινη» τίγρης οι απειλές του CDU προς τη Ρωσία

Ωστόσο, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης μπορεί να απαιτήσει τη δημιουργία «μεγάλου συνασπισμού» με το SPD (Σοσιαλδημοκράτες), το οποίο, όπως επισημαίνει ο Raffone, «δεν θα υποστήριζε την πρόθεση του Merz να άρει τους περιορισμούς στα μακράς εμβέλειας όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία, και ακόμα λιγότερο την ιδέα ενός τελεσιγράφου προς τη Ρωσία».
«Η σκληρή ρητορική του Merz είναι μια χάρτινη τίγρη – μια απελπισμένη προσπάθεια να παίξει ρόλο στην Ουκρανία μετά τη νίκη του Trump – η οποία πιθανότατα θα ενοχλήσει και τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, που έχει δείξει την πρόθεσή της να αποκλιμακώσει τη σύγκρουση», παρατηρεί ο αναλυτής.
Η υποστήριξη του ΝΑΤΟ για την πρωτοβουλία του τελεσιγράφου από τον Merz φαίνεται επίσης απίθανη, καθώς θα απαιτούσε ομόφωνη έγκριση από τα μέλη του στρατιωτικού μπλοκ, τα οποία πιθανότατα θα περιμένουν πρώτα τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον «πραγματικό τους ‘δάσκαλο’», να τοποθετηθούν επί του ζητήματος.
«Ο Trump (όπως και οι προκάτοχοί του και ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ) δεν θέλει επ' ουδενί το ΝΑΤΟ να παίξει οποιονδήποτε ρόλο στον πόλεμο ή στη μεταπολεμική κατάσταση στην Ουκρανία.
Ακόμη και η Πολωνία, που είναι εγγενώς αντι-ρωσική, θα ήταν πολύ προσεκτική στο να υποστηρίξει οποιαδήποτε ουκρανική δυνατότητα να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους παρεχόμενους από τη Δύση», υποστηρίζει ο Raffone.
Προειδοποιεί επίσης ότι, με όλη τη σοβαρή "εσωτερική σύγχυση" στη Γερμανία, "οτιδήποτε λέει οποιοσδήποτε Γερμανός ηγέτης μπορεί να αναιρεθεί μέσα σε μια στιγμή".
«Επιπλέον, οι ΗΠΑ, που εξακολουθούν να κατέχουν τη Γερμανία με στρατιωτικές βάσεις και προσωπικό και πυρηνικές δυνατότητες, δεν θα ήθελαν να εμπλακούν σε οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία», προσθέτει ο Raffone.
«Καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη χωρίς τη συναίνεση των ΗΠΑ», καταλήγει με νόημα.
Ιδίως η σημερινή Γερμανία, η οποία -μετά τον, άδοξο, γεωπολιτικό θάνατο του γαλλογερμανικού άξονα- από ατμομηχανή της Ευρώπης έχει μετατραπεί σε ένα ευρωατλαντικό προτεκτοράτο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης