Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το διαβάσαμε και αυτό - Barclays: Μπορεί η Ελλάδα να ξεπεράσει τη Γερμανία... άλλαξαν οι καιροί, η εκδίκηση της περιφέρειας

Το διαβάσαμε και αυτό - Barclays: Μπορεί η Ελλάδα να ξεπεράσει τη Γερμανία... άλλαξαν οι καιροί, η εκδίκηση της περιφέρειας
Η Γερμανία μεταβαίνει από μια οικονομία υψηλής ανάπτυξης και χαμηλού δανεισμού σε μια οικονομία χαμηλής ανάπτυξης και υψηλότερου δανεισμού
Οι καιροί άλλαξαν, και οι τελευταίοι γίνονται πρώτοι στην Ευρώπη.
Αυτό αναφέρει ο Rohan Khanna της Barclays, σχολιάζοντας την πορεία των κρατικών ομολόγων της Ευρώπης.
Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ομολόγων των αποκαλούμενων χωρών της περιφέρειας, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, συμπιέζεται σε σχέση με τις χώρες – πυρήνα, δηλαδή τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Οι επενδυτές στρέφονται στα περιφερειακά ομόλογα, ενώ το χρέος των χωρών του πυρήνα φαίνεται να προκαλεί ανησυχία.
Η παλιά διάκριση πυρήνα-περιφέρειας της ΕΕ έχει ξεπεραστεί, αναφέρει η Barclays.

Ταμείο Ανάκαμψης

Κατά την Barclays, ένας από τους λόγους που έχει γίνει αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, δηλαδή οι φτηνές επιχορηγήσεις και τα δάνεια που διατίθενται σε χώρες.
Αυτά έχουν δημιουργήσει ισχυρά κίνητρα για τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τα κριτήρια της Κομισιόν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αστοχίες έχουν εξαφανιστεί εντελώς και η ευρωζώνη έχει γίνει μια ευτυχισμένη οικογένεια.
Αλλά οι ροές κεφαλαίων συμβάλλουν στην μείωση των διαφορών στην Ευρωζώνη.
Η συζήτηση για «Grexit» και «Italexit», για παράδειγμα, ανήκουν στο παρελθόν.

Η ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί σε ισχύ το πρόγραμμα Προστασίας Μεταδόσεων (ΟΜΤ), το οποίο στοχεύει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αναταραχή της αγοράς.
Το ΟΜΤ παρέχει ένα δίχτυ προστασίας έναντι του κατακερματισμού, ακόμη και αν δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη.
Εάν οι κίνδυνοι κατακερματισμού μειωθούν σημαντικά σε σύγκριση με τα χρόνια που ακολούθησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και πριν από την έναρξη του NGEU, τότε τα ομόλογα των χωρών του πυρήνα δεν μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι αντιπροσωπεύουν το απόλυτο περιουσιακό στοιχείο ασφάλειας.
Και χωρίς αυτή τη διάκριση, η σημερινή ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων θα πρέπει να συνεχίσει να μοιάζει όλο και περισσότερο όπως έμοιαζε πριν από την οικονομική κρίση.
Έτσι, η διαφορά μεταξύ των χωρών έχει μειωθεί.
Το μοντέλο ανάπτυξης της Γερμανίας, για παράδειγμα, θεωρήθηκε ευρέως ως η κινητήρια δύναμη της ζώνης του ευρώ.
Όμως τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τη μία οπισθοδρόμηση μετά την άλλη.
Είναι αμφίβολο εάν οι πολιτικοί έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν μια τρομακτική σειρά διαρθρωτικών οικονομικών προκλήσεω.
Με απλά λόγια, η Γερμανία μεταβαίνει από μια οικονομία υψηλής ανάπτυξης και χαμηλού δανεισμού σε μια οικονομία χαμηλής ανάπτυξης και υψηλότερου δανεισμού.

Σταθερότητα

Αυτό που παρατηρεί επίσης η αγορά είναι το πώς οι χώρες της περιφέρειας υπήρξαν κάβοι πολιτικής σταθερότητας τα τελευταία χρόνια.
Ακόμη και στην Ιταλία, όπου υ0πήρξε μια πληθώρα κυβερνήσεων από το 1945, ο δεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Giorgia Meloni έχει περιορίσει τον πολιτικό θόρυβο στο ελάχιστο από την εγκατάστασή του τον Οκτώβριο του 2022.
Σε έντονη αντίθεση, ένα θυελλώδες πολιτικό καλοκαίρι στη Γαλλία ακολούθησε το τέλος του δυσλειτουργικού συνασπισμού της Γερμανίας.
Αυτό έχει δημιουργήσει νέα νευρικότητα στους επενδυτές ως προς τη μελλοντική πορεία των χωρών αυτών.
Στην πραγματικότητα, η πολιτική σύγκρουση της Γαλλίας και η επακόλουθη διεύρυνση των αποδόσεων των γαλλικών ομολόγων έδωσαν ένα σημαντικό μάθημα: η αγορά είναι απίθανο να επικεντρωθεί στη δυναμική του χρέους και του ελλείμματος μιας χώρας, εκτός εάν οι πολιτικοί της δώσουν λόγο να το κάνει.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα είχαν καλύτερες επιδόσεις ελλείψει πολιτικών αναταραχών, ενώ οι οικονομικές προκλήσεις έχουν επιβαρύνει παρόμοια ομόλογα της Γαλλίας και της Γερμανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης