Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλεί ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας ότι η χώρα ...μπορεί να φύγει από την ΕΕ αν...

Απειλεί ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας ότι η χώρα ...μπορεί να φύγει από την ΕΕ αν...
Νέους τριγμούς καλείται να αντιμετωπίσει η Πορτογαλία, καθώς μετά τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της χώρας έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων.
Ο Luis Amado, σε συνέντευξη του σε πορτογαλικό εβδομαδιαίο περιοδικό προειδοποίησε ότι ΕΕ μπορεί να αναγκάσει την Πορτογαλία να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, εάν δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις.
Ο Amado κάλεσε για ευρεία πολιτική συναίνεση, ώστε να μπορέσει μία δυνατή κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος υπουργός, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά που καίει στη μεσογειακή Ευρώπη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Amado δεν απέρριψε το ενδεχόμενο η Πορτογαλία να αντιμετωπίσει και την έξοδο της από την ευρωζώνη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του Jose Socrates προσπαθεί εδώ και πολλές εβδομάδες να κερδίσει τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατών, ώστε να περάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού απέναντι στις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού που αναμένεται φέτος να φτάσει το 7,3%.
Η αναστάτωση αυτή που έχει προκληθεί μπορεί να οδηγήσει σε νέο «κλείσιμο» των αγορών στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, εγκαινιάζοντας έτσι ένα νέο κύκλο κρίσης. Εάν οι οίκοι αξιολόγησης ξεκινήσουν να υποβαθμίζουν κρατικά και ιδιωτικά χρέη, το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης που θα προκληθεί θα είναι εξαιρετικά πιθανό. Τότε θα αρχίσουμε να ξαναθυμόμαστε την έκθεση των 2 τρις ευρώ που έχουν οι τράπεζες σε ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jacques Cailloux, στέλεχος της RBS.
Ο μηχανισμός στήριξης που έχει εγκρίνει η Ευρώπη, μπορεί να δίνει «ανάσες» στις χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο δεν φαίνεται ικανός να αποκλιμακώσει τις πιέσεις που παρατηρούνται στα ομόλογα των περιφερειακών χωρών, παρατηρεί ο Cailloux. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, η οποία μάλιστα έχει κάνει χρήση του μηχανισμού, ακόμη και αν σε αυτή την περίπτωση ισχύουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης