Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δευτερογενείς κυρώσεις «μάτωσαν» τις συναλλαγές Ρωσίας και Κίνας - Το Σχέδιο Β’ και το σύστημα πληρωμών

Οι δευτερογενείς κυρώσεις «μάτωσαν» τις συναλλαγές Ρωσίας και Κίνας  - Το Σχέδιο Β’  και το σύστημα πληρωμών
Οι δευτερεύουσες κυρώσεις, που μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν ως εφήμερο στοιχείο της αμερικανικής ρητορική, προκαλούν απτό πλήγμα στις «καλύτερες σχέσεις στην Ιστορία» όπως είπε ο πρόεδρος Xi το 2022, μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών
Οι δευτερογενείς κυρώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις ρωσο-κινεζικές οικονομικές σχέσεις και έχουν βλάψει σοβαρά τη διμερή συνεργασία – αυτό είναι κάτι που καμιά πλευρά δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Τα χαμένα κέρδη για τους εξαγωγείς, οι απώλειες για τους αγοραστές, η αναζήτηση «γκρίζων» συστημάτων πληρωμών και οι αυξανόμενες τιμές των αγαθών για τον τελικό καταναλωτή αναγκάζουν τους Ρώσους επιχειρηματίες να κοιτάξουν με προσοχή προς την κατεύθυνση της Κίνας, σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων οικονομικών αναλυτών.
Οι δευτερεύουσες κυρώσεις, που μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν ως εφήμερο στοιχείο της αμερικανικής ρητορικής, προκαλούν απτό πλήγμα στις «καλύτερες σχέσεις στην Ιστορία» όπως είπε ο πρόεδρος Xi το 2022, μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.
Αποδείχθηκε ότι η ρητορική δύναμη της Ουάσιγκτον είναι τόσο ισχυρή που απλές απειλές αρκούν για να κάνουν τις κινεζικές τράπεζες να αρνούνται να δεχτούν πληρωμές από τη Ρωσία σε οποιοδήποτε νόμισμα και οι μεταφορές από άλλες χώρες και από άτομα με ρωσικά επώνυμα υπόκεινται σε πρόσθετους ελέγχους.
Συναλλαγές οποιουδήποτε μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων projects, όπως το Arctic LNG-2, έχουν δεχθεί πλήγμα, επισημαίνουν οι Natalya Pomozova και Artyom Semenov σε άρθρο του στο forum του Valai Discussion Club.
Είναι σαφές ότι οι Κινέζοι προσπαθώντας να προστατευθούν από οικονομικά προβλήματα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, των οποίων οι αγορές εξακολουθούν να τους ενδιαφέρουν περισσότερο.
Ήδη από το 2014, η Ρωσία προσπαθεί να οικοδομήσει ένα σύστημα χρηματοοικονομικού διακανονισμών ανεξάρτητο από δυτικούς αντισυμβαλλομένους, το οποίο περιλαμβάνει τη μετάβαση σε αμοιβαίους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα και την εγκατάλειψη του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT.
Οι επιτυχίες στην πρώτη από αυτές (το 2023, σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις, το μερίδιο των αμοιβαίων διακανονισμών με την Κίνα σε εθνικά νομίσματα ήταν 95%) δεν εξασφάλισαν τη συνέχεια της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, αφού ποτέ δεν εισήχθη εναλλακτική λύση στο αμερικανικό σύστημα πληρωμών, αν και η ενσωμάτωση των συστημάτων SFPS και CIPS έχει συζητηθεί πολλές φορές.
Η μείωση του ενδιαφέροντος των Ρώσων επιχειρηματιών για την κινεζική αγορά και η αναζήτηση νέων εξωτερικών συνεργατών ως διέξοδος από την τρέχουσα κατάσταση για τις εγχώριες επιχειρήσεις συνδέονται επίσης με δυσκολίες.

Ακόμη και μεταξύ των φιλικών χωρών, η λίστα τους είναι πολύ περιορισμένη για τον ίδιο λόγο - οι δυτικοί παίκτες μπορούν να τους ασκήσουν πίεση ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους.
Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα εισροή και τις ταχέως μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες, οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους επίλυσης προβλημάτων και χρησιμοποιούν κάθε είδους «γκρίζα» συστήματα – όπως η προσέλκυση διαμεσολαβητών από τρίτες χώρες.
Οι προσπάθειες συνεργασίας με μικρές τοπικές τράπεζες στην Κίνα εξακολουθούν να αποτελούν επιλογή όσον αφορά την επίλυση επιχειρηματικών προβλημάτων βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι πάντα επιτυχείς.
Η Κίνα έχει συσσωρεύσει σημαντική εμπειρία σε συνεργασία με χώρες που υφίστανται κυρώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα προβλήματα - Οι κυρώσεις και ο φόβος 

Οι οικονομικές δομές που δημιουργήθηκαν ειδικά για αλληλεπίδραση με τη Ρωσία, παρόμοιες με αυτές που έχουν διαμορφωθεί με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, είναι η πιο προφανής λύση, αλλά απαιτούν σημαντικό χρόνο και υλικούς πόρους λόγω του όγκου της ρωσο-κινεζικής οικονομικής συνεργασίας.
Το μοναδικό υποκατάστημα μιας ρωσικής τράπεζας στη Σαγκάη αντιμετωπίζει δυσκολίες και απλώς αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον όγκο της ζήτησης για τις υπηρεσίες της.
Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα σχέδια της Alfa-Bank, της Sberbank και της Gazprombank να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να ανοίξουν γραφεία στην Κίνα, είναι δύσκολο να μιλήσουμε για λύση σε ένα πρόβλημα που έχει σωρευτικό αποτέλεσμα.
Όλες οι επιλογές που αναφέρονται είναι παρόμοιες με τη θεραπεία των συμπτωμάτων και όχι των αιτιών της νόσου.
Αυτή τη στιγμή, εκτός από την αναξιοπιστία, το αυξημένο κόστος συναλλαγής και άλλα υλικά κόστη, μία τέτοια κατάσταση προκαλεί ζημία στη φήμη των εμπλεκόμενων μερών.
Η νομισματική πολιτική της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που αντικατοπτρίζεται στις αντιλήψεις εξωτερικής πολιτικής που απευθύνει στις αναπτυσσόμενες χώρες, στοχεύει στη διαμόρφωση της εικόνας της Κίνας ως ηγέτη του παγκόσμιου Νότου.
Η πορεία της συνεργασίας της Κίνας με τους Ρώσους εταίρους αναγκάζεται να επιβραδυνθεί λόγω της ρεαλιστικής και προσεκτικής πολιτικής του Πεκίνου, αφού είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι απειλές της Ουάσιγκτον.
Στο πλαίσιο μιας δυναμικά μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης, οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να έχουν ανησυχίες - εάν η πολιτική τους (εξωτερική ή και εσωτερική) δεν αρέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διακόψει η Κίνα τη συνεργασία μαζί τους;
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-11-16_163005.png
Η δαμόκλειος σπάθη

Αποδεικνύεται ότι η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από τις σχέσεις των κυρίαρχων κρατών - σε περίπτωση που μια χώρα συμπεριφέρεται με τρόπο απαράδεκτο για τις δυτικές χώρες, η εξωτερική της συνεργασία μπορεί να περιοριστεί δραστικά, και όχι μόνο με τη βοήθεια οικονομικών μέσων - αποδεικνύεται ότι μερικές φορές αρκούν οι διαβουλεύσεις.
Οι παγκόσμιοι μετασχηματισμοί στο σύστημα των διεθνών σχέσεων, τα κύρια παραδείγματα των οποίων είναι η κίνηση προς την πολυπολικότητα και η αύξηση του ειδικού  βάρους των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική, έχουν γίνει ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της τρέχουσας ιστορικής στιγμής.
Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται, μεταξύ άλλων, στο αυξημένο ενδιαφέρον των χωρών για οργανισμούς εκτός της αμερικανικής ηγεμονίας, όπως οι BRICS, που ήδη ενώνουν 10 κράτη που αντιπροσωπεύουν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Φαίνεται ότι έχει έρθει μια καμπή όταν η ένωση έχει την ευκαιρία να δείξει τη σημασία και την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την επίλυση ζητημάτων που δεν έχουν μόνο οικονομική αλλά και ιδεολογική διάσταση για τις χώρες της παγκόσμιας πλειοψηφίας.
Τα προβλήματα στους αμοιβαίους διακανονισμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας μπορούν να επιλυθούν με την εισαγωγή του συστήματος πληρωμής BRICS.
Με βάση τις τεχνολογίες blockchain, μπορεί να γίνει ανάλογο του SWIFT για συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα.
Η ανάπτυξή του βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2018, (https://brics-pay.com/ ) και οι μεγάλες τράπεζες των χωρών μελών του συνδέσμου (Sberbank, VTB (Ρωσία), ICBC και Bank of China (Κίνα), Petrobras ( Brazil), State Bank of India) έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν αντίστοιχες εφαρμογές για κινητά.
Υποτίθεται ότι οι διακανονισμοί μέσω αυτού του συστήματος πληρωμών θα πραγματοποιούνται μέσω εθνικών ψηφιακών νομισμάτων.
Στη Ρωσία, συζητείται ενεργά η δυνατότητα διακανονισμών με την Κίνα μέσω της χρήσης ψηφιακών νομισμάτων, αλλά για να εφαρμοστεί αυτή η πρακτική, είναι απαραίτητο να αμβλυνθούν οι αρνητικές θέσεις των εθνικών ρυθμιστικών αρχών για τα κρυπτονομίσματα.

Η οικονομική συνεργασία

Έτσι, τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις καλύτερες ρωσο-κινεζικές σχέσεις, δεν είναι μόνο σημαντικά για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο των τεκτονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σύστημα των διεθνών σχέσεων, αυτές αποκτούν παγκόσμια διάσταση.
Οι BRICS ως ένωση ανέλαβαν μια ιστορική ευκαιρία να δείξουν στον κόσμο ότι τα mantra σχετικά με την αυθεντική πολυπολικότητα δεν είναι απλώς ηχηρά συνθήματα.
Εάν εφαρμοστεί το σύστημα πληρωμής BRICS, οι χώρες της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας θα μπορούν να ασκούν οικονομική πολιτική χωρίς να ανατρέχουν σε τρίτους παίκτες που υπαγορεύουν τους όρους τους ανάλογα με την πολιτική κατάσταση.
Εάν η Ρωσία και η Κίνα καταφέρουν να επιλύσουν τις τρέχουσες δυσκολίες κάνοντας πρωτοπόρους στον τομέα των διασυνοριακών ψηφιακών αμοιβαίων διακανονισμών, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει την ευκαιρία να αλλάξει τον χαρακτήρα της καθώς ο βάρος των αναπτυσσόμενων χωρών θα αυξηθεί σημαντικά και η στρατηγική κυριαρχία θα αποκτήσει πραγματική, όχι ρητορική αξία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης