Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλλο ένα κρίσιμο καλώδιο έσπασε: Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Λιθουανία κοιτάζουν με θλίψη στα νερά της Βαλτικής

Άλλο ένα κρίσιμο καλώδιο έσπασε: Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Λιθουανία κοιτάζουν με θλίψη στα νερά της Βαλτικής
Σύμπτωση ή όχι, εμφανίστηκαν πληροφορίες για ζημιά στο καλώδιο μεταξύ Λιθουανίας και Σουηδίας.
Μέγιστη ανησυχία έχει καταλάβει τόσο τη Γερμανία όσο και τη Φινλανδία λόγω της καταστροφής υποθαλάσσιων καλωδίων επικοινωνίας που διέρχονταν τη Βαλτική Θάλασσα. Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι δύο χώρες, διεξάγεται έρευνα.
«Ανησυχούμε βαθιά για την καταστροφή του υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει τη Φινλανδία με τη Γερμανία στη Βαλτική Θάλασσα. Το περιστατικό εγείρει υποψίες για εκ προθέσεως ζημιές και είναι δείγμα της αστάθειας των καιρών μας. Σε εξέλιξη βρίσκεται ενδελεχής έρευνα», σημειώνεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη πύλη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το εν λόγω καλώδιο είναι μήκους σχεδόν 1.200 χιλιομέτρων και είναι η μοναδική άμεση σύνδεση μεταξύ της Φινλανδίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Λειτουργεί δε παράλληλα με άλλα σημαντικά κομμάτια υποδομών, συμπεριλαμβανομένων αγωγών και ηλεκτρικών καλωδίων.
Σύμπτωση ή όχι, αργότερα εμφανίστηκαν πληροφορίες για ζημιά στο καλώδιο μεταξύ Λιθουανίας και Σουηδίας.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του φορέα εκμετάλλευσης, της λιθουανικής εταιρείας Telia, Andrius Semeskevicius, και στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με το καλώδιο επειδή είναι αρκετά παλιό.
Λοιπόν, πρόκειται για φθορά των υποδομών; Ή θα κατηγορηθεί πάλι η Ρωσία;
Είναι πολύ περίεργο που δεν έχει ακόμα κατηγορηθεί... Από την άλλη, ένα σαμποτάζ στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ θα φαινόταν πιο λογική απάντηση στη διοχέτευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία...
«Αυτά τα καλώδια παρέχουν συνδεσιμότητα πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών στις χώρες της περιοχής της Βαλτικής και αποτελούν σημαντικό στοιχείο της υποδομής πληροφοριών της ΕΕ» εξηγεί ο Vsevolod Shimov, Σύμβουλος του Προέδρου της Ρωσικής Ένωσης Βαλτικών Σπουδών.
Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική απομόνωση της Φινλανδίας, της Σουηδίας και των χωρών της Βαλτικής από την «ηπειρωτική» Ευρώπη, οι επικοινωνίες στη Βαλτική Θάλασσα έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Σύμφωνα με τον Shimov «δεν μπορεί να αποκλειστεί φθορά, ειδικά επειδή τα καλώδια και οι σωλήνες υφίστανται αναπόφευκτα διάβρωση στο θαλασσινό νερό. Όμως τέτοια περιστατικά στη Βαλτική Θάλασσα άρχισαν να συμβαίνουν συχνά και η γενική κατάσταση στην περιοχή συμβάλλει στην εμφάνιση εκδοχών δολιοφθοράς.
Εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών της Γερμανίας και της Φινλανδίας πιστεύουν ότι η ασφάλεια στην περιοχή απειλείται λόγω ενός «υβριδικού πολέμου από την πλευρά των κακόβουλων παραγόντων», καθώς και λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Η σύγκρουση Ρωσίας-ΕΕ συνεχίζεται σε όλο το τόξο Βαλτικής-Εύξεινου Πόντου.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία προκαλεί αναπόφευκτα αύξηση της έντασης στη Βαλτική Θάλασσα, ειδικά επειδή εδώ υπάρχουν πολλές αντιφάσεις.
Η Δύση ήθελε εδώ και καιρό να απομακρύνει τη Ρωσία από τη Βαλτική» σημειώνει ο Shimov.

Κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας…

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και τις κατηγορίες που μπορεί να αντιμετωπίσει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εμφανιστεί η εκδοχή του «ρωσικού ίχνους».
Η Ρωσία έχει ήδη κατηγορηθεί για ζημιά στον αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας.
Και πάλι, αυτός είναι ένας βολικός λόγος για περαιτέρω συμπίεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη Βαλτική.
Φυσικά, ως στοιχείο υβριδικού πολέμου με στόχο τη διακοπή των επικοινωνιών της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, αυτό το περιστατικό ενδιαφέρει και το ΝΑΤΟ.
Το να ζεις με λύκους σημαίνει ότι πρέπει να ουρλιάζεις σαν λύκος.
Η Ρωσία και η Δύση δεν χρειάζονται άμεση αντιπαράθεση, αλλά ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Το σαμποτάζ στις επικοινωνίες είναι ένα αναπόφευκτο στοιχείο αυτού του είδους αντιπαράθεσης, αναφέρει ο αναλυτής, προσθέτοντας:
«Νομίζω ότι η Ρωσία είναι αρκετά ικανή να πραγματοποιήσει τέτοιες επιχειρήσεις τουλάχιστον σε γειτονικές περιοχές και έχει όλες τις τεχνικές δυνατότητες για αυτό. Το όλο ζήτημα είναι η πολιτική βούληση».
Σύμφωνα με τον Vadim Trukhachev, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων και Ξένων Περιφερειακών Σπουδών του Ρωσικού Κρατικού Πανεπιστημίου για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες , αυτό το υποβρύχιο καλώδιο διασφαλίζει τη σταθερότητα των τηλεφωνικών επικοινωνιών και του Διαδικτύου. Συμπεριλαμβανομένων των ειδικών επικοινωνιών.
Στην προκειμένη περίπτωση, μεταξύ της Φινλανδίας και του κύριου τμήματος της Ευρώπης.
Αυτή είναι μια σημαντική υποδομή για την επικοινωνία μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Όλοι βοηθούν την Ουκρανία με τη θέλησή τους.
Η Σουηδία πολέμησε με τη Ρωσία πολλές φορές πριν καν υπάρξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ούτε οι Αγγλοσάξονες επινόησαν την εχθρότητα της Λιθουανίας και της Φινλανδίας απέναντί μας.
Είναι μύθος ότι όλοι μας αγαπούν τόσο πολύ, και οι Αγγλοσάξονες μας αναγκάζουν να πολεμήσουμε εναντίον τους» αναφέρει ο Trukhachev

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης