Για τον κίνδυνο νέας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, προειδοποιεί η ΕΚΤ, εάν το μπλοκ δεν μπορέσει να ενισχύσει την ανάπτυξη, να μειώσει το δημόσιο χρέος και να διορθώσει την «αβεβαιότητα πολιτικής».
Στην ετήσια έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ΕΚΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή επιστροφή των «ανησυχιών της αγοράς για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους». Επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και τη χλιαρή ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ιδίως στη Γαλλία».
Τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας -ένα μέτρο των ανησυχιών των επενδυτών- έφτασαν τις 0,78 ποσοστιαίες μονάδες αυτόν τον μήνα, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο 12 ετών που είχε επιτευχθεί κατά την προεκλογική περίοδο πριν τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.
«Οι αντίθετοι άνεμοι στην οικονομική ανάπτυξη από παράγοντες όπως η αδύναμη παραγωγικότητα καθιστούν τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα δημοσιονομικά ελλείμματα πιο πιθανά να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», προειδοποίησε η ΕΚΤ.
Ωστόσο, τα ιταλικά spreads έναντι του γερμανικού χρέους -δείκτης των ανησυχιών των επενδυτών σε όλο το μπλοκ- βρίσκονται σε πολύ πιο σφιχτά επίπεδα από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης.
Από τη φύση της, η έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΚΤ επικεντρώνεται στους κινδύνους για την περιοχή, αλλά οι προειδοποιήσεις της σχετικά με τους δημοσιονομικούς κινδύνους είναι πιο ευθείες από ό,τι στις προηγούμενες εκδόσεις.
Η ΕΚΤ ανέφερε ότι τα ασφάλιστρα κρατικού πιστωτικού κινδύνου θα μπορούσαν να ωθηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από μακροοικονομικά χρηματοπιστωτικά σοκ, επισημαίνοντας τα «αδύναμα» θεμελιώδη μεγέθη σε αρκετά κράτη μέλη και το ληξιπρόθεσμο δημόσιο χρέος που «μετακυλίεται» με υψηλότερα επιτόκια. Πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός της χαμηλής ανάπτυξης και του υψηλού δημόσιου χρέους στο νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να πληρώσουν για τις υψηλότερες αμυντικές ανάγκες και τις επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σε μια ένδειξη των αδύναμων αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2025 στο 1,3% και προειδοποίησε ότι η περιοχή πρόκειται να μείνει ακόμη περισσότερο πίσω από τις ΗΠΑ.
Εκτεθειμένες σε κινδύνους, οι αγορές
Η ΕΚΤ ανησυχεί επίσης ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων είναι εκτεθειμένες σε αυξανόμενους κινδύνους «απότομων προσαρμογών», επισημαίνοντας τις «υψηλές αποτιμήσεις και τη συγκέντρωση κινδύνων» που είχαν ήδη οδηγήσει σε «αρκετές έντονες αλλά βραχύβιες αιχμές μεταβλητότητας». Πρόσθεσε ότι «οι πρόσφατες διορθώσεις της αγοράς δεν έχουν διαλύσει τις ανησυχίες για την υπερτίμηση των μετοχών ή το ενδεχόμενο μιας φούσκας στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη».
Κίνδυνος για τους ισολογισμούς των τραπεζών
Σε μια ενδεχόμενη οικονομική ύφεση, οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα μπορούσαν επίσης να δεχθούν πλήγμα, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αγωνίζονται ήδη με τα υψηλότερα επιτόκια, ανέφερε η ΕΚΤ.
Η απειλή υψηλότερων ζημιών από εμπορικά ακίνητα «θα μπορούσε να είναι σημαντική για μεμονωμένες τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια», πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών