Ήρθε η ώρα να πάρετε τον έλεγχο του οικονομικού σας μέλλοντος
Πρόσφατα, αφορμώμενος από αυτό το γεγονός, o συγγραφέας Robert Kiyosaki εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι πλήρωσε 14 δολάρια για ένα σάντουιτς με σαλάτα αυγού.
Με καθαρή περιουσία που εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια δολάρια, η αντίδραση του Kiyosaki υπογραμμίζει την οικονομική πίεση που νιώθουν πολλοί Αμερικανοί.
Όμως, η προειδοποίησή του δεν περιορίζεται στις αυξανόμενες τιμές - προβλέπει μια μεγάλη κατάρρευση της αγοράς και προτρέπει να λάβετε δράση για να προστατέψετε τα οικονομικά σας τώρα.
Κατανοήστε τη «Φούσκα των Πάντων»
Ο Kiyosaki έχει εκφράσει ανησυχίες για τη «Φούσκα των Πάντων», ένα φαινόμενο που πυροδοτήθηκε από την υπερβολική εκτύπωση χρήματος μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Πιστεύει δε ότι οι διογκωμένες τιμές περιουσιακών στοιχείων σε διάφορες αγορές -από μετοχές έως ακίνητα- είναι έτοιμες να καταρρεύσουν σε αυτό που αποκαλεί «Η Κατάρρευση των Πάντων».
Η προειδοποίησή του; Οι έξυπνοι επενδυτές μετακινούνται ήδη από υπερτιμημένα περιουσιακά στοιχεία σε ασφαλέστερες θέσεις, όπως τα μετρητά.
Όπως επισημαίνει, ακόμη και ο Warren Buffett έχει αρχίσει να πουλά μετοχές και να διατηρεί ρευστότητα.
Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιολογήσετε τις επενδύσεις σας και να κάνετε στρατηγικές προσαρμογές.
Διαφοροποιηθείτε με χρυσό και ασήμι
Ο Kiyosaki υποστηρίζει ένθερμα τις επενδύσεις σε απτά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός και το ασήμι.
Αυτά τα πολύτιμα μέταλλα φημίζονται διότι προστατεύουν από τον πληθωρισμό και την οικονομική αβεβαιότητα.
Για παράδειγμα, ο χρυσός έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη, με τις τιμές να κυμαίνονται γύρω στα 2.750 δολάρια ανά ουγγιά το 2024.
Ο Kiyosaki προβλέπει ακόμη υψηλότερα επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι όσοι ενεργήσουν τώρα μπορεί να επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη άνοδο.
Συνιστά επίσης το ασήμι, σημειώνοντας την πιθανότητα να αυξηθεί από τα 34,40 δολάρια στα 50 δολάρια ανά ουγγιά.
Η επένδυση σε πολύτιμα μέταλλα μέσω option μπορεί να συνδυάσει τα φορολογικά πλεονεκτήματα των συνταξιοδοτικών λογαριασμών με την προστασία που προσφέρει ο χρυσός.
Bitcoin, για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη
Σύμφωνα με τον Kiyosaki, το Bitcoin παραμένει μια ασταθής αλλά ελπιδοφόρα επένδυση.
Αναγνωρίζει τη δυναμική της κρυπτονομίσματος για βραχυπρόθεσμες πτώσεις, αλλά οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις του περιλαμβάνουν στόχους που φτάνουν ακόμη και τα 100.000 δολάρια ή περισσότερα.
Ως αποκεντρωμένο περιουσιακό στοιχείο, το Bitcoin προσφέρει μια εναλλακτική στις παραδοσιακές νομισματικές μονάδες και θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως «ψηφιακός χρυσός».
Οι προειδοποιήσεις του συγγραφέα μπορεί να ακούγονται δυσοίωνες, αλλά αποτελούν ευκαιρία να επανεξετάσετε τη χρηματοοικονομική σας στρατηγική.
Η αστάθεια της αγοράς μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά προσφέρει την ευκαιρία να εξασφαλίσετε περιουσιακά στοιχεία που αποδίδουν καλά σε περιόδους ύφεσης.
Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας και η κατοχή περιουσιακών στοιχείων όπως χρυσός, ασήμι ή Bitcoin μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του πλούτου σας.
Οι προβλέψεις του Kiyosaki μπορεί να είναι ανησυχητικές, αλλά λειτουργούν ως κάλεσμα αφύπνισης για να πάρετε τον έλεγχο του οικονομικού σας μέλλοντος.
Warren Buffett – Ο πιο διάσημος επενδυτής στον κόσμο θεωρεί τις μετοχές παγκοσμίως φούσκα και δεν επενδύει – Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε;
Ο Warren Buffett, όταν τον ρωτούν για πόσο κρατά μετοχές στο χαρτοφυλάκιό του, απαντά με την αγαπημένη του φράση: «για πάντα».
Υπό αυτή τη συνθήκη, συνεχίζει να έχει σημαντικά κεφάλαια επενδυμένα σε αμερικανικές εταιρείες.
Ωστόσο, δεν είχε ποτέ προηγουμένως αποσύρει τόσα κεφάλαια: έχει συσσωρεύσει μετρητά και ομόλογα ύψους 325 δισ. δολ.
Για να κατανοήσετε το μέγεθος αυτού του αποθεματικού, σκεφτείτε ότι θα επέτρεπε στην Berkshire να αγοράσει πολλές από τις πιο πολύτιμες εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες, π.χ. Walt Disney, Goldman Sachs, Pfizer, General Electric ή AT&T, και θα άφηνε και υπόλοιπο.
Εκτός από το να αφήνει τα μερίσματα και τους τόκους να συσσωρεύονται στο ισολογισμό της, η εταιρεία έκλεισε επιθετικά δύο από τις μεγαλύτερες μετοχικές της θέσεις, στην Apple και την Bank of America, τους τελευταίους μήνες.
Και, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, έχει σταματήσει να αγοράζει περισσότερες από τις μετοχές της Berkshire Hathaway.
Αυτό σημαίνει ότι απλοί επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί; Ίσως, αλλά μας λέει ακόμα περισσότερα για την ίδια την Berkshire.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, o Buffett και ο εκλιπών συνέταιρός του, Charlie Munger, δεν ξεπέρασαν την απόδοση της αγοράς κατά 140 φορές κάνοντας χρονομετρημένες κινήσεις.
Το πιο διάσημο ίσως ρητό του Munger είναι ο πρώτος κανόνας της σύνθετης απόδοσης: «Ποτέ μην τη διακόπτετε χωρίς λόγο».
Οι επενδυτές που παρακολουθούν στενά την Berkshire και ελπίζουν να επωφεληθούν από τη μαγεία της προσέχουν πολύ τι αγοράζει και πουλάει η εταιρεία, αλλά όχι τόσο το πότε.
Ωστόσο, ο φαινομενικά πάντα αισιόδοξος Buffett έχει ξαναγίνει επιφυλακτικός, λέγοντας ότι οι αγορές είναι υπερβολικά φουσκωμένες.
Να σημειωθεί, λέει η αμερικανική εφημερίδα, ο Trump συγκέντρωσε μεγάλο ποσό μετρητών τα χρόνια πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση - χρήματα που αξιοποίησε στρατηγικά.
«Έχει συναίσθηση του γεγονότος ότι οι αγορές παρουσιάζουν διακυμάνσεις και φτάνουν στα άκρα» λέει ο Adam J. Mead, διαχειριστής κεφαλαίων στο New Hampshire και συγγραφέας του «The Complete Financial History of Berkshire Hathaway».
Όλα τα παραπάνω Θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο Buffett βλέπει αξία στο να έχει ρευστά διαθέσιμα ενόψει της επόμενης κρίσης ή της γενικότερης διόγκωσης της αγοράς;
Ναι, αλλά δεν το αποκαλύπτει, και οι μεμονωμένοι επενδυτές έχουν περισσότερες επιλογές από εκείνον.
Πρώτα απ’ όλα, δεν χρειάζεται να πληρώσουμε 20% ή περισσότερο πάνω από την τιμή της αγοράς για να επενδύσουμε σε μια επιχείρηση, όπως θα έκανε η Berkshire σε μια εξαγορά.
Επίσης, μπορούμε να κινηθούν σε πολύ μικρότερες αγορές.
Για παράδειγμα, οι δεκαετείς προβλέψεις της Vanguard κυμαίνονται από 7% έως 9% ετησίως για τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών εκτός ΗΠΑ και 5% έως 7% για τις αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.
Οι αλλαγές στην Berkshire είναι αναπόφευκτες, όμως - και όχι μόνο επειδή ο 94χρονος Buffett πλησιάζει στο τέλος της εξαιρετικής του καριέρας.
Ο Buffett δεν δίστασε να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους, κυρίως μέσω επαναγορών μετοχών, αλλά θεωρεί ότι ακόμα και η δική του μετοχή είναι υπερβολικά ακριβή για κάτι τέτοιο.
Η Berkshire έχει φτάσει σε μέγεθος που δεν μπορεί να επαναλάβει το μακροχρόνιο ρεκόρ της να αναπτύσσεται ταχύτερα από την αγορά.
Κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να επιστρέψει τα κεφάλαια στους μετόχους - πιθανώς μέσω μερίσματος, όπως υπολογίζει ο Mead.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών