Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με νύχια και με δόντια εντός αγορών η Ιρλανδία – Πιθανή η βοήθεια μόνο για τις τράπεζες

Με νύχια και με δόντια εντός αγορών η Ιρλανδία – Πιθανή η βοήθεια μόνο για τις τράπεζες
(upd4) Επιδιώκει να κρατηθεί στις αγορές με νύχια και με δόντια η Ιρλανδία. Τα μέλη της ιρλανδικής κυβέρνησης βρίσκονται σε ατέρμονες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθούν να καθησυχάσουν και να δημιουργήσουν συνθήκες παραμονής της χώρας στις αγορές ώστε να μπορεί και πάλι από τη νέα χρονιά να δανειστεί από αυτές με νέες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων.
Η ιρλανδική κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον προς την αίτηση βοήθειας για τις τράπεζες της, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, σε μία προσπάθεια να μειώσει το βάρος του προϋπολογισμού της και να καθυσηχάσει το θόρυβο που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη δυνατότητα της να ανταπεξέλθει στις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Η αίτηση αναμένεται να κατατεθεί αύριο, και θα αφορά αποκλειστικά τον τραπεζικό κλάδο. Ο Υπουργός Οικονομικών, Β. Lenihan βρίσκεται μάλιστα σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Υπενθυμίζεται εδώ ότι μέσα στο Σαβατοκύριακο, η φημολογία ήθελε την ιρλανδική κυβέρνηση να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθεια που θα κυμαίνεται μεταξύ 60 και 80 δισ. ευρώ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μετά τα νέα προβλήματα που έχουν ανακύψει από το καλοκαίρι στις ιρλανδικές τράπεζες, ενδεχόμενη βοήθεια από την κυβέρνηση προς αυτές θα εκτόξευε το έλλειμμα του 2011 στο πρωτοφανές 32%. Η προοπτική αυτή προκάλεσε τη μαζική πώληση των ιρλανδικών ομολόγων υπό το φόβο ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας.
Κύκλοι της ιρλανδικής κυβέρνησης συνεχώς υπενθυμίζουν ότι η χώρα έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τα μέσα του 2011, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα δανεισμού της. Το πρόβλημα έγκειται στον τραπεζικό κλάδο, και σ' αυτό πρέπει να εστιαστεί η βοήθεια που ενδεχομένως να ζητηθεί. Οι υπολογισμοί μάλιστα του υπουργείου οικονομικών κάνουν λόγω για βοήθεια που θα φτάνει τα 50 δισ. ευρώ αναφορικά με τον κλάδο.
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών διαρέεται αυτό που διαμήνυε και ο Υπουργός Brian Lenihan: ότι δηλαδή η Ιρλανδία ούτε επίσημα ούτε και ανεπίσημα έχει ζητήσει οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ δεν έχει καν επαφές με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn.
Ο Υπουργός Οικονομικών ποντάρει στο γεγονός ότι η Ιρλανδία έχει ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες δημοπρασίες ομολόγων για το τρέχον έτος και έχει καλύψεις τις δανειακές της ανάγκες.
Επομένως, εφόσον η χώρα “είναι πλήρης από κεφάλαια”, μπορεί να παραμείνει στις αγορές μέχρι νεωτέρας.

Στο Eurogroup οι γερμανικές προτάσεις - Διχασμένη η ευρωζώνη για το θέμα

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Αναμένεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ να ζητήσει βοήθεια για νέο πρόγραμμα στήριξης. Είναι ολοφάνερο πως η Γερμανία θεωρεί την ιρλανδική πολιτική αδιέξοδη και πιέζει προς την εξεύρεση λύσης με άξονα την οικονομική στήριξη. Ωστόσο, οι χώρες της ζώνης του ευρώ εμφανίζονται διχασμένες σχετικά με την ενδεδειγμένη λύση για την Ιρλανδία. Σε περίπτωση παροχής στήριξης, τα χρήματα που έχει ανάγκη η Ιρλανδία θα φτάσουν τα 60 δις ευρώ, ποσό που θα εκταμιεύσει η Κομισιόν από τα 750 δις που έχουν προβλεφθεί ως έκτακτος μηχανισμός στήριξης σε περίπτωσης εκτράχυνσης.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης της χώρας, Batt O' Keeffe θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες στεκόμενη στα δικά της πόδια.
Οι αγορές παρακολουθούν ανήσυχες τις εξελίξεις. “'Όσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλυδωνίζονται, βάσει των δημοσιονομικών τους δεδομένων, οι αγορές δεν θα ηρεμήσουν”, εκτίμησε ο Marco Annunziata, επικεφαλής οικονομολόγος της ιταλικής UniCredit.

Www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης