Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασφαλέστερα πλέον τα εταιρικά από τα κρατικά ομόλογα στην Ευρώπη

Ασφαλέστερα πλέον τα εταιρικά από τα κρατικά ομόλογα στην Ευρώπη
Ασφαλέστερα πλέον θεωρούνται τα εταιρικά από τα κρατικά ομόλογα στην Ευρώπη, μετά και το νέο κύμα ανησυχιών που έχει προκαλέσει η κατάσταση της Ιρλανδίας με την έντονη φημολογία περί προσφυγής της στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης να αιωρείται σχεδόν παντού.
Τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα δέχονται πλέον μεγαλύτερες πιέσεις από αυτά των εταιρειών, δηλώνει ο Greg Venizelos, στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μία αναπροσαρμογή των τιμών λόγω προτίμησης των δεύτερων από τους επενδυτές.
Περίπου 33 εταιρείες, σύμφωνα με το δείκτη των credit-default swap είναι πλέον λιγότερο επικίνδυνες από τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και έξι σε Ισπανία και Ιρλανδία. Ο δείκτης Markit iTraxx Europe έχει αυξηθεί 42% από την αρχή του έτους στις 105 μ.β., γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται περί τις 105.000 ευρώ γα την ασφάλιση 10 εκατ. ευρώ ετησίως (5ετή ομόλογα), σύμφωνα με τα στοιχεία του CMA. Αυτά τα επίπεδα είναι και τα χαμηλότερα από τον περασμένο Μάιο. Από την άλλη μεριά, ο δείκτης Markit iTraxx SovX Western Europe των 15 μεγαλύτερων κυβερνήσεων της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 150% από την αρχή του έτους και 30% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, διαμορφωμένος στο ιστορικό ρεκόρ των 178 μ.β..
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ισπανικών Banco Santander και Telefonica, τα CDS των οποίων διαμορφώνονται στις 193 και 141 μονάδες βάσης αντίστοιχα, την ώρα που τα CDS της Ισπανίας βρίσκονται στις 262 μ.β., μία ανάσα δηλαδή από το ιστορικό υψηλό των 279 μ.β.
Σε περίπου 13 από τις 25 γαλλικές εταιρείες του δείκτη, τα CDS είναι χαμηλότερα από τα CDS των ομολόγων της γαλλικής κυβέρνησης. Ίδια η εικόνα και στην Ιταλία, όπου οκτώ περίπου εταιρείες από το δείκτη έχουν χαμηλότερα CDS από αυτά της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τον  Philip Gisdakis της  UniCredit, οι εταιρείες που τείνουν να έχουν μικρότερα CDS από αυτά των χωρών τους, έχουν σημαντικές πηγές εσόδων εκτός των χωρών βάσης τους. Δηλαδή οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης εκεί που θεωρούν ότι υπάρχει αντιστάθμιση των απωλειών που μπορεί να προέλθει από πιθανή αναδιάρθρωση χρέους μίας ευρωπαϊκής χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης