Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πολιτική απόφαση», το ψήφισμα ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά του Ιράν, που απαντά με προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης

«Πολιτική απόφαση», το ψήφισμα ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά του Ιράν, που απαντά με προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης
Προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης «σε απάντηση» του ψηφίσματος του ΔΟΑΕ – Αρνείται ότι επιθυμεί πυρηνικό όπλο
Οι Δυτικοί διπλωμάτες υιοθέτησαν από τη Βιέννη αυστηρό ψήφισμα εναντίον του Ιράν στη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου κυβερνητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ), προκαλώντας την αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία έκανε λόγο για «πολιτικά υποκινούμενη» απόφαση.
Το κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, εγκρίθηκε από τα 19 μέλη του συμβουλίου των κυβερνητών, σε σύνολο 35, επεσήμαναν διπλωματικές πηγές.

Η Ρωσία, η Κίνα και η Μπουρκίνα Φάσο το καταψήφισαν, ενώ 12 χώρες απείχαν και η Βενεζουέλα δεν μπόρεσε να συμμετάσχει.

Πριν από την ψηφοφορία εκπρόσωποι των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών ανέβηκαν στο βήμα για να καταγγείλουν την κλιμάκωση της κατάστασης για την οποία ευθύνεται το Ιράν.
Οι πυρηνικές του δραστηριότητες είναι «βαθιά ανησυχητικές», τόνισε η Αμερικανίδα πρέσβειρα Laura Hallgate.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία από την πλευρά τους υπενθύμισαν ότι το Ιράν έχει συγκεντρώσει επαρκείς ποσότητες υψηλού εμπλουτισμού ουρανίου για «τέσσερα πυρηνικά όπλα».

«Η συμπεριφορά του αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια» και «το παγκόσμιο σύστημα μη διάδοσης» των πυρηνικών όπλων, υπογράμμισαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις χώρες.

Μετά την ψηφοφορία το Ιράν επέκρινε μέσω του εκπροσώπου του Μοχσέν Ναζιρί Ασλ μια «πολιτικά υποκινούμενη» ενέργεια, «η οποία επίσης είχε μικρή στήριξη σε σχέση με προηγούμενες αποφάσεις».
Τον Ιούνιο του 2022, 30 χώρες ενέκριναν αντίστοιχο ψήφισμα κατά της Τεχεράνης, 26 τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και 20 τον Ιούνιο του 2024.

«Λαμβάνονται μέτρα» σε απάντηση στο ψήφισμα του ΔΟΑΕ

«Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας έδωσε εντολή να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, κυρίως να τεθούν σε λειτουργία νέες, προηγμένες και διάφορων τύπων συσκευές φυγοκέντρησης», ανακοίνωσαν από κοινού ο Οργανισμός αυτός και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ψήφισμα του ΔΟΑΕ, που έχει προς το παρόν μόνο συμβολική αξία, υπενθυμίζει στο Ιράν τις «νόμιμες υποχρεώσεις του» με βάση τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT).

«Είναι ζωτικής σημασίας και επείγον» η χώρα να δώσει «αξιόπιστες τεχνικές απαντήσεις» σχετικά με την παρουσία ιχνών ουρανίου τα οποία εντοπίστηκαν σε δύο μη δηλωμένες εγκαταστάσεις, τονίζει το ψήφισμα, ενώ ζητεί από τον ΔΟΑΕ να καταρτίσει «πλήρη έκθεση» για το θέμα ως την άνοιξη του 2025.
Το Ιράν έχει περιορίσει από το 2021 κατά πολύ τη συνεργασία του με τον ΔΟΑΕ, αποσυνδέοντας τις κάμερες παρακολούθησης του Οργανισμού από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και αποσύροντας τις διαπιστεύσεις πεπειραμένων επιθεωρητών.

Ωστόσο αυτή τη φορά το ψήφισμα του ΔΟΑΕ εντάσσεται σε ένα ιδιαίτερο πλαίσιο, με τη θέση των δυτικών κρατών να έρχεται σε αντίθεση με αυτή του επικεφαλής του Οργανισμού, του Rafael Grossi.

Με την ευκαιρία επίσκεψής του στο Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα, ο Grossi έλαβε διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι θα περιορίσει την αύξηση των αποθεμάτων της σε ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 60%.
«Είναι ένα συγκεκριμένο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», επέμεινε την Τετάρτη ο Grossi, προσθέτοντας ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει «για πρώτη φορά» από τότε που η Τεχεράνη έπαψε να τηρεί τις δεσμεύσεις της με βάση τη συμφωνία του 2015.

Το 2015 το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) κατέληξαν σε συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το κείμενο προέβλεπε τη χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ότι το Ιράν δεν θα προσπαθήσει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ενώ όριζε ως ανώτατο όριο για τον εμπλουτισμό του ουρανίου το 3,67%.
Το 2018, οι ΗΠΑ επί προεδρίας Donald Trump αποσύρθηκαν από τη συμφωνία αυτή και επανέφεραν τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.
Έκτοτε η Τεχεράνη έχει αυξήσει σημαντικά τα αποθέματά της σε ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 60%, κοντά στο 90% που είναι απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης