Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του γαλλικού δημοσίου έφτασε το 3,02% στις πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης 28/11, ξεπερνώντας την απόδοση του 3,01% που απαιτούν οι δανειστές για την Ελλάδα
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας αυξήθηκε για πρώτη φορά πάνω από εκείνο της Ελλάδας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κυβέρνηση του Michel Barnier ενδέχεται να αποτύχει να περάσει έναν προϋπολογισμό λιτότητας.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του γαλλικού δημοσίου έφτασε το 3,02% στις πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης 28/11, ξεπερνώντας την απόδοση του 3,01% που απαιτούν οι δανειστές για την Ελλάδα, πριν επανέλθει.
Η διασταύρωση αυτή αντικατοπτρίζει μια ανατροπή στην αντίληψη για τον κίνδυνο των δανειζόμενων χωρών της Ευρωζώνης και υπογραμμίζει τον φόβο που υπάρχει για την πολιτική και δημοσιονομική προοπτική της Γαλλίας, σε μια εποχή που η κυβέρνηση μειοψηφίας του Barnier δυσκολεύεται να περάσει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Φαίνεται πως η γαλλική πολιτική πρόκειται να συγκρουστεί με την αγορά ομολόγων» δήλωσε ο Andrew Pease, επικεφαλής επενδύσεων στη Russell Investments, υποστηρίζοντας ότι η αναταραχή στην αγορά θα αναγκάσει τελικά τους πολιτικούς να αποδεχτούν τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Νομίζω πως ξέρουμε ποιος θα κερδίσει».
Υπό έντονη πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Barnier ενδέχεται να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
Την Πέμπτη έκανε μια σημαντική παραχώρηση στο ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen, εγκαταλείποντας το σχέδιο αύξησης στους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας, προσπαθώντας να την πείσει να μην ρίξει την κυβέρνηση του.
«Μπορούμε ακόμη να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε τον προϋπολογισμό… Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της αβεβαιότητας και. του.. άλματος στο δημοσιονομικό και χρηματοοικονομικό άγνωστο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Antoine Arman, που απέρριψε τις συγκρίσεις μεταξύ των οικονομιών της Γαλλίας και της Ελλάδας.
«Η Γαλλία δεν είναι η Ελλάδα» πρόσθεσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.
«Η Γαλλία διαθέτει... πολύ ανώτερη οικονομική και δημογραφική δύναμη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι η Ελλάδα».
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα που θα σήμαιναν κρίση στην αγορά ομολόγων, και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 2,95% αργότερα την Πέμπτη, έναντι 2,99% της Ελλάδας.
Η διαφορά της Γαλλίας από τις αποδόσεις της Γερμανίας —ένα σημαντικό μέτρο του κινδύνου— έχει υποχωρήσει 0,82 ποσοστιαίες μονάδες μετά το υψηλό 12ετίας, 0,9%, στο οποίο είχαν φτάσει μέσα στην εβδομάδα.
Ωστόσο, οι πρόσφατες κινήσεις υπογραμμίζουν πώς οι επενδυτές επανακατηγοριοποιούν το Παρίσι ως έναν από τους πιο επικίνδυνους δανειζόμενους στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με δεδομένα ροής από την BNY Investments, η αγορά ομολόγων της Γαλλίας υπήρξε πεδίου δόξης λαμπρό για το χειρότερο sell off την τελευταία διετία κατά τις πέντε ημέρες συναλλαγών μέχρι την Τρίτη.
Ο Geoff Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην BNY, δήλωσε ότι ήταν η «πιο συγκεντρωμένη φάση πωλήσεων... από την κορύφωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης στα τέλη του 2022».
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν επίσης υποχωρήσει σημαντικά καθώς η οικονομία της χώρας έχει ανακάμψει μετά την κρίση του 2012.
Πέρυσι, η πιστοληπτική ικανότητα της Αθήνας αναβαθμίστηκε στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια.
Από την άλλη, σύμφωνα με δεδομένα της S&P Global Market Intelligence, τα hedge funds έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους κατά του γαλλικού χρέους περισσότερο απ' ό,τι κατά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Τα ομόλογα που είναι δανεισμένα —ένα μέτρο της κερδοσκοπίας κατά της πτώσης των τιμών— ανέρχονται πλέον σε 99,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2008.
Δεδομένου ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή, πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει έναν συνταγματικό μηχανισμό για να παρακάμψει τους νομοθέτες, γεγονός που με τη σειρά του θα επιτρέψει στην αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Η τύχη του προϋπολογισμού της Γαλλίας και της κυβέρνησης Barnier παραμένει κυρίως στα χέρια του ακροδεξιού κόμματος RN, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα και μια κρίσιμη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση.
Παρά την παραχώρηση του Μπαρνιέ για τους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας, το RN συνέχισε να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση και απείλησε να ψηφίσει για την ανατροπή της, αν οι απαιτήσεις του δεν ικανοποιηθούν.
Ο ηγέτης του κόμματος RN, Jordan Bardella, χαιρέτισε την υποχώρηση της κυβέρνησης για τον φόρο στην ηλεκτρική ενέργεια ως «νίκη».
«Άλλες κόκκινες γραμμές παραμένουν», πρόσθεσε ο Bardella σε ανάρτησή του στο X, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του κόμματος για την προστασία της αγοραστικής δύναμης του κοινού, ιδιαίτερα των συνταξιούχων, και για μια «σοβαρή καταστολή» της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας.
Οι παραχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στους προτεινόμενους προϋπολογισμούς τις τελευταίες εβδομάδες ενδέχεται να καταστήσουν αδύνατο το στόχο της να μειώσει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2025.
Η Γαλλία υπερέβη τον στόχο του ελλείμματος για φέτος και θα ολοκληρώσει το έτος με ποσοστό πάνω από 6% του ΑΕΠ — πολύ πάνω από το όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ.
Putin: Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να επιστρέψει στη δραχμή για να είναι ανεξάρτητη και να μην υποφέρει ο πληθυσμός
Στο μεταξύ, εν μέσω αυτού του δυστοπικού περιβάλλοντος που αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, και δεδομένου του ντόμινου εξελίξεων σε περίπτωση που σκάσει η γαλλική οικονομία, πρέπει να επισημανθεί η αναφορά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Ελλάδα και την ανάγκη επιστροφής της χώρας στη δραχμή ή σε κάποιο εθνικό νόμισμα.
Μιλώντας σε κύκλους συζητήσεων στη Λέσχη Valdai ο Ρώσος ηγέτης εκτίμησε πως «η Ελλάδα θα έπρεπε κάποια στιγμή να σκεφθεί την επιστροφή στην δραχμή ή εν πάση περιπτώσει σε ένα εθνικό νόμισμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να μην πέσει στους ώμους του λαού αυτή η προσπάθεια».
Σύμφωνα με τον Putin η ύπαρξη ενός εθνικού νομίσματος, όπως η δραχμή, θα διευκόλυνε να ρυθμιστούν, κατά κάποιο τρόποι οι κοινωνικές διαδικασίες και να αντιμετωπιστεί η κοινωνική ένταση, χωρίς να φορτωθούν όλα στις πλάτες των πολιτών.
«Πιθανώς, κάποια στιγμή, η ύπαρξη της δραχμής, η ενός εθνικού νομίσματος, θα ήταν επιβεβλημένη, γιατί τουλάχιστον όσον αφορά στον πληθωρισμό είναι δυνατό να ρυθμιστούν με κάποιο τρόπο οι κοινωνικές διαδικασίες και να απαλλαγεί (σ.σ. η Ελλάδα) από την κοινωνική ένταση, χωρίς να μετατοπιστούν όλες οι δυσκολίες που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη στους ώμους του πληθυσμού. Αλλά κάποτε, η Ελλάδα πήρε διαφορετικές αποφάσεις, υποβλήθηκε εκ νέου σε ρυθμίσεις μέσω ενός ενιαίου νομίσματος και οικονομικών αποφάσεων των Βρυξελλών », είπε χαρακτηριστικά ο Putin.
Σύμφωνα με τον Putin , πολλές από τις σημερινές οικονομίες, λόγω των υποχρεώσεών τους στο πλαίσιο οικονομικών και στρατιωτικοπολιτικών συμμαχιών, έχουν οικειοθελώς παραιτηθεί από μέρος της κυριαρχίας τους και δεν είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις στον τομέα της οικονομίας.
Η Ευρωζώνη υπονομεύει και την ασφάλεια της Ελλάδας
Ο Ρώσος πρόεδρος υπονόησε ότι η Ελλάδα έχει υπονομεύσει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την ασφάλειά της μένοντας στην ευρωζώνη.
«Όπως μου είπαν ορισμένοι φίλοι και συνάδελφοί μου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρεμπιπτόντως υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι, στις Βρυξέλλες λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις που δεσμεύουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ό,τι στο Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΣΣΔ», τόνισε ο Putin σύμφωνα με το Tass.
Τα οικονομικά δεδομένα δικαιώνουν τον Putin
Τον Ρώσο πρόεδρο οδήγησαν κάποια δεδομένα για να εξηγήσει το σκεπτικό του. Ποια είναι αυτά τα δεδομένα;
Η ελληνική οικονομία είναι 22% μικρότερη σε όρους ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2010 και το πρώτο μνημόνιο.
Μετά από θυσίες και μέτρα που ξεπέρασαν τα 100 δισεκ. ευρώ (!) από το 2010 έως το 2019, η οικονομία εξακολουθεί να υστερεί, ακόμη και σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός είναι υψηλός «στηρίζοντας» την εξίσωση του ΑΕΠ και του χρέους.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο λόγος του δημοσίου χρέος προς το ΑΕΠ διαμορφωνόταν σε 136,6% το 2010.
Στο τέλος του 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το εν λόγω ποσοστό έφθασε το 161,9%. Οι προβλέψεις της S&P κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση του λόγους δημοσίου χρέους, εν μέσω πληθωρισμού, στο 150% στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, η ελληνική οικονομία παραμένει υπερχρεωμένη.
Αν όμως μιλήσουμε σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με τη UBS (Δεκέμβριος 2023), η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ύψους 657 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ανέρχεται στο 305,8% του ΑΕΠ. Από αυτό το 64% αφορά το κρατικό χρέος (422 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο είναι ιδιωτικό χρέος.
Το χρέος είναι το ένα κομμάτι. Ένα δεύτερο φλέγον ζήτημα είναι το ξεπούλημα βασικών υποδομών της χώρας.
Ομολογουμένως, το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ό,τι πιο παραγωγικό έχει υπάρξει, ωστόσο σημαντικές εταιρείες πουλήθηκαν σε εταιρείες έπειτα από ωμή παρέμβαση των δανειστών έναντι πινακίου φακής. Αυτό είναι που κάποιοι ονομάζουν «αποικία χρέους».
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα θα εξαρτάται πάντα από εδώ και στο εξής, από τα εταιρικά συμφέροντα.
Και μαντέψτε ποιος θα πληρώνει τον λογαριασμό: οι πολίτες.
Η ελληνική κοινωνία κατακερματίστηκε.
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον δείκτη Gini που δείχνει αύξηση της οικονομικής ανισότητας, ωστόσο ακόμη σημαντικότερη ήταν η διάβρωση που υπέστη.
Άνθρωποι εξοντώθηκαν εργασιακά χωρίς αντίκρισμα, άνθρωποι αυτοκτόνησαν λόγω της αδικίας, άνθρωποι έφυγαν μόνιμα στο εξωτερικό.
Το οικονομικό σύστημα, που υποστηρίχθηκε από το πολιτικό σύστημα, κατάστρεψε την κοινωνία.
Μάλιστα, τις συνέπειες τις βιώνουμε και σήμερα, διογκωμένες από την πανδημία και την αποθρασυμένη Δύση.
Πολιτικές συνέπειες
Ό,τι κατάφεραν οι μεγάλες δυνάμεις εκμεταλλευόμενες τα γεωστρατηγικά παιχνίδια στο παρελθόν, το κατάφεραν και πάλι αλλά αυτή τη φορά μέσω της σκλαβιάς χρέους: εισήλθαν για τα καλά στην πολιτική σκηνή της χώρας και κίνησαν ξανά τα νήματα προς το συμφέρον τους, κούνησαν το δάκτυλο και οι «σύμμαχοι» ντρόπιασαν και εκβίασαν, μία ολόκληρη χώρα.
www.bankingnews.gr
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του γαλλικού δημοσίου έφτασε το 3,02% στις πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης 28/11, ξεπερνώντας την απόδοση του 3,01% που απαιτούν οι δανειστές για την Ελλάδα, πριν επανέλθει.
Η διασταύρωση αυτή αντικατοπτρίζει μια ανατροπή στην αντίληψη για τον κίνδυνο των δανειζόμενων χωρών της Ευρωζώνης και υπογραμμίζει τον φόβο που υπάρχει για την πολιτική και δημοσιονομική προοπτική της Γαλλίας, σε μια εποχή που η κυβέρνηση μειοψηφίας του Barnier δυσκολεύεται να περάσει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Φαίνεται πως η γαλλική πολιτική πρόκειται να συγκρουστεί με την αγορά ομολόγων» δήλωσε ο Andrew Pease, επικεφαλής επενδύσεων στη Russell Investments, υποστηρίζοντας ότι η αναταραχή στην αγορά θα αναγκάσει τελικά τους πολιτικούς να αποδεχτούν τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Νομίζω πως ξέρουμε ποιος θα κερδίσει».
Υπό έντονη πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Barnier ενδέχεται να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
Την Πέμπτη έκανε μια σημαντική παραχώρηση στο ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen, εγκαταλείποντας το σχέδιο αύξησης στους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας, προσπαθώντας να την πείσει να μην ρίξει την κυβέρνηση του.
«Μπορούμε ακόμη να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε τον προϋπολογισμό… Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της αβεβαιότητας και. του.. άλματος στο δημοσιονομικό και χρηματοοικονομικό άγνωστο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Antoine Arman, που απέρριψε τις συγκρίσεις μεταξύ των οικονομιών της Γαλλίας και της Ελλάδας.
«Η Γαλλία δεν είναι η Ελλάδα» πρόσθεσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.
«Η Γαλλία διαθέτει... πολύ ανώτερη οικονομική και δημογραφική δύναμη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι η Ελλάδα».
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα που θα σήμαιναν κρίση στην αγορά ομολόγων, και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 2,95% αργότερα την Πέμπτη, έναντι 2,99% της Ελλάδας.
Η διαφορά της Γαλλίας από τις αποδόσεις της Γερμανίας —ένα σημαντικό μέτρο του κινδύνου— έχει υποχωρήσει 0,82 ποσοστιαίες μονάδες μετά το υψηλό 12ετίας, 0,9%, στο οποίο είχαν φτάσει μέσα στην εβδομάδα.
Ωστόσο, οι πρόσφατες κινήσεις υπογραμμίζουν πώς οι επενδυτές επανακατηγοριοποιούν το Παρίσι ως έναν από τους πιο επικίνδυνους δανειζόμενους στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με δεδομένα ροής από την BNY Investments, η αγορά ομολόγων της Γαλλίας υπήρξε πεδίου δόξης λαμπρό για το χειρότερο sell off την τελευταία διετία κατά τις πέντε ημέρες συναλλαγών μέχρι την Τρίτη.
Ο Geoff Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην BNY, δήλωσε ότι ήταν η «πιο συγκεντρωμένη φάση πωλήσεων... από την κορύφωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης στα τέλη του 2022».
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν επίσης υποχωρήσει σημαντικά καθώς η οικονομία της χώρας έχει ανακάμψει μετά την κρίση του 2012.
Πέρυσι, η πιστοληπτική ικανότητα της Αθήνας αναβαθμίστηκε στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια.
Από την άλλη, σύμφωνα με δεδομένα της S&P Global Market Intelligence, τα hedge funds έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους κατά του γαλλικού χρέους περισσότερο απ' ό,τι κατά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Τα ομόλογα που είναι δανεισμένα —ένα μέτρο της κερδοσκοπίας κατά της πτώσης των τιμών— ανέρχονται πλέον σε 99,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2008.
Δεδομένου ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή, πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει έναν συνταγματικό μηχανισμό για να παρακάμψει τους νομοθέτες, γεγονός που με τη σειρά του θα επιτρέψει στην αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Η τύχη του προϋπολογισμού της Γαλλίας και της κυβέρνησης Barnier παραμένει κυρίως στα χέρια του ακροδεξιού κόμματος RN, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα και μια κρίσιμη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση.
Παρά την παραχώρηση του Μπαρνιέ για τους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας, το RN συνέχισε να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση και απείλησε να ψηφίσει για την ανατροπή της, αν οι απαιτήσεις του δεν ικανοποιηθούν.
Ο ηγέτης του κόμματος RN, Jordan Bardella, χαιρέτισε την υποχώρηση της κυβέρνησης για τον φόρο στην ηλεκτρική ενέργεια ως «νίκη».
«Άλλες κόκκινες γραμμές παραμένουν», πρόσθεσε ο Bardella σε ανάρτησή του στο X, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του κόμματος για την προστασία της αγοραστικής δύναμης του κοινού, ιδιαίτερα των συνταξιούχων, και για μια «σοβαρή καταστολή» της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας.
Οι παραχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στους προτεινόμενους προϋπολογισμούς τις τελευταίες εβδομάδες ενδέχεται να καταστήσουν αδύνατο το στόχο της να μειώσει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2025.
Η Γαλλία υπερέβη τον στόχο του ελλείμματος για φέτος και θα ολοκληρώσει το έτος με ποσοστό πάνω από 6% του ΑΕΠ — πολύ πάνω από το όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ.
Putin: Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να επιστρέψει στη δραχμή για να είναι ανεξάρτητη και να μην υποφέρει ο πληθυσμός
Στο μεταξύ, εν μέσω αυτού του δυστοπικού περιβάλλοντος που αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, και δεδομένου του ντόμινου εξελίξεων σε περίπτωση που σκάσει η γαλλική οικονομία, πρέπει να επισημανθεί η αναφορά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Ελλάδα και την ανάγκη επιστροφής της χώρας στη δραχμή ή σε κάποιο εθνικό νόμισμα.
Μιλώντας σε κύκλους συζητήσεων στη Λέσχη Valdai ο Ρώσος ηγέτης εκτίμησε πως «η Ελλάδα θα έπρεπε κάποια στιγμή να σκεφθεί την επιστροφή στην δραχμή ή εν πάση περιπτώσει σε ένα εθνικό νόμισμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να μην πέσει στους ώμους του λαού αυτή η προσπάθεια».
Σύμφωνα με τον Putin η ύπαρξη ενός εθνικού νομίσματος, όπως η δραχμή, θα διευκόλυνε να ρυθμιστούν, κατά κάποιο τρόποι οι κοινωνικές διαδικασίες και να αντιμετωπιστεί η κοινωνική ένταση, χωρίς να φορτωθούν όλα στις πλάτες των πολιτών.
Επιβεβλημένη η επιστροφή στη δραχμή⚠️Πούτιν: Eτσι η επιστροφή στη δραχμή θα μπορούσε να βοηθήσει την ??Ελλάδα!?
— Καθίκι (@KYTKYTKYTKYTKYT) November 12, 2024
Τelegram: https://t.co/y0wmegr1OP pic.twitter.com/iF1bQJGeDS
«Πιθανώς, κάποια στιγμή, η ύπαρξη της δραχμής, η ενός εθνικού νομίσματος, θα ήταν επιβεβλημένη, γιατί τουλάχιστον όσον αφορά στον πληθωρισμό είναι δυνατό να ρυθμιστούν με κάποιο τρόπο οι κοινωνικές διαδικασίες και να απαλλαγεί (σ.σ. η Ελλάδα) από την κοινωνική ένταση, χωρίς να μετατοπιστούν όλες οι δυσκολίες που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη στους ώμους του πληθυσμού. Αλλά κάποτε, η Ελλάδα πήρε διαφορετικές αποφάσεις, υποβλήθηκε εκ νέου σε ρυθμίσεις μέσω ενός ενιαίου νομίσματος και οικονομικών αποφάσεων των Βρυξελλών », είπε χαρακτηριστικά ο Putin.
Σύμφωνα με τον Putin , πολλές από τις σημερινές οικονομίες, λόγω των υποχρεώσεών τους στο πλαίσιο οικονομικών και στρατιωτικοπολιτικών συμμαχιών, έχουν οικειοθελώς παραιτηθεί από μέρος της κυριαρχίας τους και δεν είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις στον τομέα της οικονομίας.
Η Ευρωζώνη υπονομεύει και την ασφάλεια της Ελλάδας
Ο Ρώσος πρόεδρος υπονόησε ότι η Ελλάδα έχει υπονομεύσει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την ασφάλειά της μένοντας στην ευρωζώνη.
«Όπως μου είπαν ορισμένοι φίλοι και συνάδελφοί μου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρεμπιπτόντως υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι, στις Βρυξέλλες λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις που δεσμεύουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ό,τι στο Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΣΣΔ», τόνισε ο Putin σύμφωνα με το Tass.
Τα οικονομικά δεδομένα δικαιώνουν τον Putin
Τον Ρώσο πρόεδρο οδήγησαν κάποια δεδομένα για να εξηγήσει το σκεπτικό του. Ποια είναι αυτά τα δεδομένα;
Η ελληνική οικονομία είναι 22% μικρότερη σε όρους ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2010 και το πρώτο μνημόνιο.
Μετά από θυσίες και μέτρα που ξεπέρασαν τα 100 δισεκ. ευρώ (!) από το 2010 έως το 2019, η οικονομία εξακολουθεί να υστερεί, ακόμη και σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός είναι υψηλός «στηρίζοντας» την εξίσωση του ΑΕΠ και του χρέους.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο λόγος του δημοσίου χρέος προς το ΑΕΠ διαμορφωνόταν σε 136,6% το 2010.
Στο τέλος του 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το εν λόγω ποσοστό έφθασε το 161,9%. Οι προβλέψεις της S&P κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση του λόγους δημοσίου χρέους, εν μέσω πληθωρισμού, στο 150% στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, η ελληνική οικονομία παραμένει υπερχρεωμένη.
Αν όμως μιλήσουμε σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με τη UBS (Δεκέμβριος 2023), η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ύψους 657 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ανέρχεται στο 305,8% του ΑΕΠ. Από αυτό το 64% αφορά το κρατικό χρέος (422 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο είναι ιδιωτικό χρέος.
Το χρέος είναι το ένα κομμάτι. Ένα δεύτερο φλέγον ζήτημα είναι το ξεπούλημα βασικών υποδομών της χώρας.
Ομολογουμένως, το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ό,τι πιο παραγωγικό έχει υπάρξει, ωστόσο σημαντικές εταιρείες πουλήθηκαν σε εταιρείες έπειτα από ωμή παρέμβαση των δανειστών έναντι πινακίου φακής. Αυτό είναι που κάποιοι ονομάζουν «αποικία χρέους».
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα θα εξαρτάται πάντα από εδώ και στο εξής, από τα εταιρικά συμφέροντα.
Και μαντέψτε ποιος θα πληρώνει τον λογαριασμό: οι πολίτες.
Η ελληνική κοινωνία κατακερματίστηκε.
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον δείκτη Gini που δείχνει αύξηση της οικονομικής ανισότητας, ωστόσο ακόμη σημαντικότερη ήταν η διάβρωση που υπέστη.
Άνθρωποι εξοντώθηκαν εργασιακά χωρίς αντίκρισμα, άνθρωποι αυτοκτόνησαν λόγω της αδικίας, άνθρωποι έφυγαν μόνιμα στο εξωτερικό.
Το οικονομικό σύστημα, που υποστηρίχθηκε από το πολιτικό σύστημα, κατάστρεψε την κοινωνία.
Μάλιστα, τις συνέπειες τις βιώνουμε και σήμερα, διογκωμένες από την πανδημία και την αποθρασυμένη Δύση.
Πολιτικές συνέπειες
Ό,τι κατάφεραν οι μεγάλες δυνάμεις εκμεταλλευόμενες τα γεωστρατηγικά παιχνίδια στο παρελθόν, το κατάφεραν και πάλι αλλά αυτή τη φορά μέσω της σκλαβιάς χρέους: εισήλθαν για τα καλά στην πολιτική σκηνή της χώρας και κίνησαν ξανά τα νήματα προς το συμφέρον τους, κούνησαν το δάκτυλο και οι «σύμμαχοι» ντρόπιασαν και εκβίασαν, μία ολόκληρη χώρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών