Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μόνο ένα θαύμα θα σώσει τον Barnier – Πληρώνει τις αμαρτίες Macron, το δημοσιονομικό μπάχαλο και την πολιτική κρίση

Μόνο ένα θαύμα θα σώσει τον Barnier – Πληρώνει τις αμαρτίες Macron, το δημοσιονομικό μπάχαλο και την πολιτική κρίση
Εάν το κοινοβούλιο εκδιώξει τον Barnier, θα είναι η πρώτη φορά που μια γαλλική κυβέρνηση υφίσταται την ταπείνωση της απώλειας ψήφου μομφής από το 1962
Σχετικά Άρθρα
Το τέλος του εξαιρετικά σύντομου χρόνου του Michel Barnier ως πρωθυπουργού της Γαλλίας φαίνεται αναπόφευκτο καθώς η κυβέρνησή του οδεύει προς μια δοκιμασία εμπιστοσύνης που αναμένεται να χάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Οι ημέρες έντασης κορυφώθηκαν με μια ψηφοφορία υψηλού διακυβεύματος στο κοινοβούλιο που θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κρίση για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και να στείλει κυματισμούς φόβου σε όλο το μπλοκ.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δίνει μάχη για να καθησυχάσει τις ταραχώδεις αγορές και να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό που θα γεμίσει μια μαύρη τρύπα στα γαλλικά οικονομικά.
Αλλά αυτές οι προσπάθειες μπορεί τώρα να χαθούν.
Τη Δευτέρα, ο Barnier, ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, χρησιμοποίησε έναν αμφιλεγόμενο συνταγματικό ελιγμό για να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να επιβάλει νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Σε απάντηση, η αριστερή αντιπολίτευση υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου και της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, έχουν προειδοποιήσει ότι θα ψηφίσουν για την ανατροπή της κυβέρνησης.
«Οι Γάλλοι είχαν βαρεθεί να τους ξυλοκοπούν και να τους κακομεταχειρίζονται… δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι», είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα η αρχηγός του Εθνικού Ράλι Marine Le Pen, καθώς ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει για την ανατροπή της κυβέρνησης του Barnier.
Εάν το κοινοβούλιο εκδιώξει τον Barnier, θα είναι η πρώτη φορά που μια γαλλική κυβέρνηση υφίσταται την ταπείνωση της απώλειας ψήφου μομφής από το 1962.

Θα πέσει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα;

Σχεδόν σίγουρα. Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Jordan Bardella έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση θα πέσει αν δεν γίνει «ένα θαύμα της τελευταίας στιγμής».
Κανένα τέτοιο θαύμα δεν φαίνεται να βρίσκεται στον ορίζοντα.
Τη Δευτέρα, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση προσπάθησε να αποσπάσει άλλη μια παραχώρηση από την κυβέρνηση, ζητώντας να αναβληθεί η απόφαση για αποπροσαρμογή των συντάξεων για τον πληθωρισμό.
Αλλά ο Barnier τράβηξε τη γραμμή σε ένα μέτρο που θα του κόστιζε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Σηματοδότησε το τέλος ενός chicken game μεταξύ Barnier και Le Pen, αφού η πρωθυπουργός υπέκυψε σε μια σειρά από τα αιτήματά της, και μάλιστα έφτασε στο σημείο να εμπλέξει το όνομα της ίδιας σε μια δήλωση Τύπου τη Δευτέρα.
Ο Barnier διορίστηκε από τον Πρόεδρο Emmanuel Macron τον Σεπτέμβριο σε μια τελευταία προσπάθεια να βρει διέξοδο από την πολιτική κρίση που ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε προκαλέσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Αλλά ο Barnier απολάμβανε μόνο την εύθραυστη υποστήριξη του συνασπισμού του Macron και των συντηρητικών στο κοινοβούλιο.
Με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις πρόωρες εκλογές, να δεσμεύεται να ρίξει την κυβέρνηση, η επιβίωση του Barnier εξαρτιόταν από την ακροδεξιά ηγέτη.
Η Le Pen φαίνεται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα πατήσει τη σκανδάλη.

Θα υπάρξουν νέες εκλογές;

Όχι. Όχι για πολύ καιρό.
Μπορεί να νομίζει κανείς ότι μετά από εβδομάδες πολιτικής αναταραχής, τώρα θα ήταν η ώρα να δοθεί ο λόγος στους ψηφοφόρους, αλλά δεν λειτουργεί έτσι στη Γαλλία.
Η μπάλα θα επιστρέψει στο γήπεδο του Macron.
Ο πρόεδρος, του οποίου η θητεία διαρκεί μέχρι το 2027 ό,τι κι αν συμβεί, μπορεί να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για το διορισμό νέου πρωθυπουργού και νέας κυβέρνησης.
Αλλά ακόμα κι αν το ήθελε, ο Macron δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές επειδή προκάλεσε μια πρόωρη ψηφοφορία τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές πριν από το επόμενο καλοκαίρι - κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα και η αναταραχή μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.
Αυτό εκτός και αν ο ίδιος ο Macron παραιτηθεί, κάτι που θα πυροδοτούσε νέες προεδρικές εκλογές.
Έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είναι στα σχέδια του, αλλά όλο και περισσότερες φωνές τον καλούν να παραιτηθεί.
«Είναι μια ιδέα που θα μπορούσε να αρχίσει να κερδίζει έδαφος», δήλωσε ο Benjamin Morel, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Paris Panthéon-Assas.
«Η Marine Le Pen μπορεί να αρχίσει να λέει ότι θα ανατρέψει κάθε κυβέρνηση μέχρι να παραιτηθεί ο Macron».
Άρα ο Macron θα διορίσει απλώς νέο πρωθυπουργό. Αλλά δεν είναι τόσο απλό.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση χωρίζεται σε τρία πολιτικά μπλοκ: τους κεντρώους του Macron, την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση και τον αριστερό συνασπισμό.
Οι τρεις ομάδες είναι διαφορετικοί πόλοι στην πολιτική και αρνούνται να συνεργαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να ανατραπεί σε λίγες μέρες.
«Για να διοριστεί μια νέα κυβέρνηση, πρέπει να βρεις έναν πολιτικό χώρο για να τη στηρίξεις», είπε ο Morel.
«Αλλά οι κεντρώοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν ούτε έναν ήπιο κεντροαριστερό υποψήφιο όπως ο [πρώην πρωθυπουργός] Bernard Cazeneuve επειδή μισούν το ακροαριστερό κόμμα France Unbowed», το οποίο είναι σύμμαχος με τους Σοσιαλιστές, είπε.
Ο Macron θα μπορούσε να διορίσει έναν άλλο δεξιό πρωθυπουργό, σαν τον Barnier, ο οποίος θα είχε την υποστήριξη των κεντρώων και των συντηρητικών, και ο οποίος, όπως και ο Barnier, θα μπορούσε να προσπαθήσει να κερδίσει την εύνοια της Le Pen.
Αλλά αυτό το άτομο θα έπρεπε να κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις στην ακροδεξιά ηγέτη μετά την αναμέτρηση αυτής της εβδομάδας, προκειμένου να επιβιώσει.
Ο Barnier μπορεί να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για αρκετές εβδομάδες, καθώς ο Macron κυνηγά τον πολιτικό που μπορεί να βρει διέξοδο από το αδιέξοδο.

Οδεύουμε προς μια κρίση ελληνικού τύπου στην ευρωζώνη;

Όχι ακόμα, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα χειρότερα.
Η πολιτική κρίση δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.
Η Γαλλία αποδυναμώνεται από ένα τεράστιο έλλειμμα που ο Barnier προσπαθούσε να χαλιναγωγήσει με τεράστιες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Barnier ήδη τρομάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές — τόσο πολύ που τη Δευτέρα θεώρησαν τα ελληνικά ομόλογα καλύτερη πίστωση από τα γαλλικά ομόλογα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι σύμμαχοι και οι παρατηρητές του Barnier έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πολιτική κρίση της Γαλλίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα κρίση της ευρωζώνης.
Οι αγορές έχουν αναστατωθεί από την προοπτική της κατάρρευσης της Barnier, με τον δείκτη των 40 μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας, τον CAC40, να υποχωρεί κατά 0,2% τη Δευτέρα.
Ωστόσο, η Γαλλία δεν βρίσκεται ακόμη στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης, ή τουλάχιστον όχι ακόμη, λένε οι επενδυτές.
Καθώς επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης S&P δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας «παραμένει ανθεκτική παρά την πολιτική αβεβαιότητα».
Η πιθανή κατάρρευση του Barnier προκαλεί επίσης ρίγη στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αφού έθεσαν τη Γαλλία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για υπερβολικές δαπάνες πέρυσι, οι Βρυξέλλες καλωσόρισαν τα δημοσιονομικά σχέδια του Barnier, τα οποία στοχεύουν να μειώσουν το έλλειμμα της χώρας στο 5% του ΑΕΠ αφού έφθασε το 6% φέτος.
Καθώς προσπαθούσε να πείσει τη Le Pen να μην τον καταψηφίσει, ο Barnier υπέκυψε σε δύο αιτήματα Εθνικού Ράλι που θα επιδεινώσουν μόνο το έλλειμμα της χώρας: Εγκατέλειψε μια προγραμματισμένη αύξηση φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια και αποφάσισε να συνεχίσει να αποζημιώνει τους ασθενείς για ορισμένα είδη φαρμάκων.
Όμως η Le Pen ζητά άλλα δαπανηρά μέτρα, όπως η διατήρηση μιας προσαρμογής του πληθωρισμού του Ιανουαρίου για τις συντάξεις που ο Barnier πρότεινε να καθυστερήσει.

Διακινδυνεύει η Γαλλία ένα shutdown τύπου ΗΠΑ;

Όχι πραγματικά.
Εάν η κυβέρνηση του Barnier ανατραπεί, τα δημοσιονομικά της σχέδια για το 2025 θα απορριφθούν επίσης λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία στο τέλος του έτους.
Αλλά ο Barnier ή ο διάδοχός του μπορούν ακόμα να διασφαλίσουν ότι η Γαλλία έχει προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, χάρη σε ορισμένους μηχανισμούς διακοπής.
Η κύρια συνίσταται στην υποβολή ενός «ειδικού νόμου» που επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να μεταφέρει αποτελεσματικά τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους για μερικούς μήνες έως ότου εγκριθεί ένας νέος.
Αυτός ο νόμος θα κατατεθεί από τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας ή από την απερχόμενη, ανάλογα με το πόσο γρήγορα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron θα διορίσει νέο πρωθυπουργό.
Ο ειδικός νόμος θα χρειαζόταν επίσης κοινοβουλευτική έγκριση, αλλά το κόμμα της Marine Le Pen είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα τον υποστηρίξει υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Αυτό το σενάριο είναι πιθανό να ανησυχήσει τις Βρυξέλλες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωστόσο, που θέλουν το Παρίσι να μειώσει το χρέος του.
Η αντιγραφή του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα διογκώσει μόνο το έλλειμμα της χώρας.
Χωρίς τα δραστικά μέτρα που έχει προτείνει ο Barnier, θα ανέβαζε ακόμη και το 7% του ΑΕΠ της Γαλλίας, σύμφωνα με τον υπουργό Προϋπολογισμού Laurent Saint-Martin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης