Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω γεωπολιτικού χάους - Ο DAX στο -0,2%

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω γεωπολιτικού χάους - Ο DAX στο -0,2%
Οι επενδυτές θα αξιολογήσουν τις γεωπολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή μετά την εκδίωξη του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad
(upd) Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω γεωπολιτικού χάους στον πλανήτη.
Οι επενδυτές θα αξιολογήσουν τις γεωπολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή μετά την εκδίωξη του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad το Σαββατοκύριακο. Οι δυτικοί ηγέτες υποδέχθηκαν με επιφύλαξη την ανατροπή του, από τις δυνάμεις των τζιχχαντιστών  ανταρτών, φοβούμενοι ένα κενό εξουσίας και περισσότερη αστάθεια στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, ανοικτά παραμένουν τα πολεμικά μέτωπαστην Ουκρανία και τη Γάζα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,19% από το ρεκόρ της Παρασκευής (6/12), στις 20.345,96 μονάδες (κέρδη +3,8% την περασμένη εβδομάδα), ενώ, σε αντίθετο κλίμα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,52% και έκλεισε στις 8.352,08 μονάδες (+0,3% για την εβδομάδα).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,14%, στις 521,22 μονάδες (+1,9% την προηγούμενη εβδομάδα). 

Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες: 

kleisimo_22.JPG


Χάος στη Ν. Κορέα - «Βουτιά» -3% στον Kospi, επιβίωσε της πρότασης μομφής ο πρόεδρος Yoon

Πτώση 3% κατέγραψε ο χρηματιστηριακός δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας τη Δευτέρα, αφού ο πρόεδρος Yoon Suk Yeol επιβίωσε της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής το Σαββατοκύριακο.
Οι επιπτώσεις από τη σύντομη κήρυξη στρατιωτικού νόμου συνεχίζουν να ταράζουν τη χώρα.
Ο δείκτης αναφοράς υποχώρησε 2,78% στις 2.360,58 μονάδες, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 5,19% στις 627,01 μονάδες, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Ενώ το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Yoon μποϊκοτάρισε την ψηφοφορία του Σαββάτου για την πρόταση μομφής που έφεραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του δήλωσε ότι ο Yoon θα παραιτηθεί.
Εν τω μεταξύ, οι εισαγγελείς της χώρας κατονόμασαν τον πρόεδρο ως αντικείμενο ποινικής έρευνας για πιθανές κατηγορίες προδοσίας και κατάχρησης εξουσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι αγορές ήταν μικτές τη Δευτέρα, καθώς οι traders αξιολογούσαν τα αναθεωρημένα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης από την Ιαπωνία και τα στοιχεία πληθωρισμού της Κίνας για τον Νοέμβριο.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,18% και έκλεισε στις 39.160,5 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδισε 0,27% στις 2.734,56 μονάδες.
Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση, από 0.2% και πάνω από τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters που προέβλεπε μηδενική μεταβολή.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,6%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε πτώση 0,6%.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Κίνα ήταν κατώτερη των προσδοκιών τον Νοέμβριο, καθώς αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 0,3% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα.
Οι οικονομολόγοι του Reuters προέβλεπαν αύξηση των τιμών κατά 0,5%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έκλεισε οριακά υψηλότερα στις 8.423 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης