Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κράνος που … σκοτώνει στο Su 57 – Πώς ο ρωσικός «αόρατος φονιάς» κλειδώνει αστραπιαία τον στόχο

Κράνος που … σκοτώνει στο Su 57  –  Πώς ο ρωσικός «αόρατος φονιάς» κλειδώνει αστραπιαία τον στόχο
Το νέο κράνος του Su-57 προβάλλει κρίσιμες πληροφορίες απευθείας στο γείσο, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων πτήσης και στόχευσης
Ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα αποκτά το ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς Su-57, έναντι των ανταγωνιστικών αεροσκαφών, όπως το F -35 και το J – 20.
Πρόκειται για το νέο σύστημα στόχευσης με το κράνος του χειριστή.
Το νέο κράνος του Su-57 προβάλλει κρίσιμες πληροφορίες απευθείας στο γείσο, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων πτήσης και στόχευσης.
Το κράνος φέρεται να παρέχει μια ολοκληρωμένη άποψη του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και συνδυάζεται με τους αισθητήρες του μαχητικού προκειμένου να βελτιώσει σημαντικά την επίγνωση της κατάστασης.
Το Su-57 διαθέτει επίσης πέντε ενεργά ηλεκτρονικά ραντάρ ενώ ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι έχει αναπτυχθεί και ένα έκτο.
Αυτά είναι διασκορπισμένα στο πλαίσιο του αεροσκάφους, σε αντίθεση με τα J-20 και F-35 που διαθέτουν μόνο ένα ραντάρ.

helmet.png
Εμπειροπόλεμο αεροσκάφος με διαρκή εκσυγχρονισμό

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει επενδύσει πολλά στον σταδιακό εκσυγχρονισμό του Su-57, με τα αποκαλυπτήρια του νέου κράνους για το μαχητικό να γίνονται λιγότερο από 48 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων πλάνων ενώ τα εν λόγω αεροσκάφη άρχισαν να κατασκευάζονται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.
Υπάρχει σημαντική πιθανότητα η απόφαση για την προμήθεια νέων κρανών να έχει επηρεαστεί από την εμπειρία του Su-57 στο ουκρανικό θέατρο του πολέμου, όπου δοκιμάστηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό της γενιάς του, γράφει το Military Watch Magazine.
Συμμετείχε σε επιχειρήσεις, που περιλάμβαναν χτυπήματα κατά αεράμυνας, αερομαχίες και επιχειρήσεις σε βαριά αμυνόμενο εχθρικό εναέριο χώρο και πλήγματα ακριβείας.
Μια άλλη σημαντική πιθανότητα για τη νέα προσθήκη είναι ότι οι ασκήσεις με κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του J-20 5ης γενιάς, μπορεί να οδήγησαν τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία στην απόφαση να εκτιμήσει τη σημασία των προηγμένων συστημάτων κράνους για επιχειρήσεις μαχητικών στη δεκαετία του 2020.
Εξάλλου ο Vadim Badekha, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της United Aircraft Corporation (UAC), του κρατικού κατασκευαστή αεροσκαφών της Ρωσίας, αποκάλυψε ότι το «διαμάντι της ρωσικής αεροπορίας», το Su-57 αναμένεται να αναβαθμιστεί με τεχνολογικές δυνατότητες 6ης γενιάς μαχητικών.
Μιλώντας στην εκπομπή Military Acceptance, ο Γενικός Διευθυντής της UAC , δήλωσε ότι το Su-57, ένα πολυλειτουργικό μαχητικό stealth κορυφαίας τεχνολογίας, σχεδιάστηκε με προοπτική εκσυγχρονισμού 50 ετών.
su_2_2.jpg
«Όταν δημιουργήσαμε αυτήν το αεροσκάφος, σκεφτήκαμε την ανάπτυξή του για τουλάχιστον 50 χρόνια.
Συνεπώς, οι σχεδιαστές ενσωμάτωσαν εξ αρχής τη δυνατότητα εξέλιξης και προσαρμογής στις απαιτήσεις του αγοραστή και της εποχής.
Ήδη εισάγουμε στοιχεία 6ης γενιάς σε αυτό το αεροσκάφος», ανέφερε ο Badekha, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής της UAC δεν αποκάλυψε ποιες συγκεκριμένες τεχνολογίες έκτης γενιάς έχουν ενσωματωθεί στο Su-57.


su_3_1.JPG

Ενσωμάτωση υπερηχητικών πυραύλων και DEWs στις αναβαθμίσεις 6ης γενιάς του Su 57


Όταν ρωτήθηκε για τα χαρακτηριστικά έκτης γενιάς που μπορεί να έχουν ενσωματωθεί, ο απόστρατος Πτέραρχος Anil Khosla ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εάν το Su-57 έχει όντως ενσωματώσει στοιχεία τεχνολογίας 6ης γενιάς, πιθανότατα πρόκειται για ένα project πολλών σταδίων και για μια υποδομή για μελλοντικές αναβαθμίσεις».

Ο Khosla ανέφερε πιθανά χαρακτηριστικά, όπως:

• Πολυφασματική τεχνολογία stealth,

• Δίκτυα μάχης,

• Συνεργασία μεταξύ επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Manned-Unmanned Teaming - M-UMT),

• Ενσωμάτωση υπερηχητικών πυραύλων,

• Όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (Directed Energy Weapons - DEWs),

• Ενοποιημένες μονάδες αισθητήρων και

• Ανθεκτικότητα απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις.

SU_4.jpg

Τα μελλοντικά σχέδια της Ρωσίας


Η Ρωσία εξετάζει την αυτόνομη ανάπτυξη ενός μαχητικού έκτης γενιάς, όπως επιβεβαίωσε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κρατικού Ινστιτούτου Ερευνών Αεροπορικών Συστημάτων (GosNIIAS), Evgeny Fedosov.
Ο Fedosov δήλωσε ότι η Ρωσία έχει στόχο να αναπτύξει ένα μαχητικό έκτης γενιάς που θα μπορούσε να τεθεί σε επιχειρησιακή χρήση μέχρι το 2050.
«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε την έννοια του αεροσκάφους έκτης γενιάς, διεξάγουμε έρευνες και ανταλλάσσουμε απόψεις με στρατιωτικούς ειδικούς», σημείωσε.
Τα μαχητικά έκτης γενιάς υπόσχονται να εισαγάγουν μια νέα εποχή εναέριας πολεμικής τεχνολογίας, επικεντρωμένη στη βελτιωμένη απόδοση αερομαχιών και την ικανότητα διείσδυσης σε περιοχές με ισχυρή αεράμυνα.

Οι αμφισβητίες και οι απαντήσεις επί του... πεδίου

Προγράμματα για αεροσκάφη έκτης γενιάς βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως, όπως:

- Next-Generation Air Dominance (NGAD) στις ΗΠΑ,

- Global Combat Air Program (GCAP) από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία,

- Future Combat Air System (FCAS) από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, και

- Baidi από την Κίνα.
su_5_1.jpg


Πήρε βαθμό «Άριστα»

Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, η Ρωσία δεν έχει ακόμη παρουσιάσει μια συγκεκριμένη έννοια για το μαχητικό έκτης γενιάς, γεγονός που καθιστά τις δηλώσεις του Badekha ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Πολλοί δυτικοί αναλυτές αμφισβητούν ακόμη και την ταξινόμηση του Su-57 ως μαχητικού πέμπτης γενιάς.
Επικριτές έχουν επισημάνει σχεδιαστικά προβλήματα, ιδίως ως προς τα χαρακτηριστικά stealth του, σε σύγκριση με αεροσκάφη όπως το αμερικανικό F-35.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Su-57, αντί για μαχητικό πέμπτης γενιάς, μοιάζει περισσότερο με ένα εξελιγμένο μαχητικό τέταρτης γενιάς.
Ωστόσο, όπως είπε ο Alexander Mikheev, Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport, στο διεθνές αεροδιαστημικό σαλόνι Airshow China 2024, το Su-57 διακρίνεται από τους ξένους ανταγωνιστές του για την πραγματική του εμπειρία στη χρήση μάχης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας βαθμολόγησε «άριστα» τον τρόπο με τον οποίο το αεροσκάφος απέδωσε στη μάχη.
«Τα κύρια πλεονεκτήματα του αεροσκάφους είναι ένα ισχυρό οπλικό σύστημα, καθώς και η υψηλή ικανότητα επιβίωσης του μαχητικού στον αέρα λόγω αορατότητας και ενός σύγχρονου αμυντικού συστήματος επί του σκάφους», εξήγησε ο Mikheev.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας Michael Babic είπε ότι έχουν ήδη ληφθεί αιτήματα για την αγορά ρωσικών μαχητικών πέμπτης γενιάς. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί για το αεροσκάφος, η παραγωγή του οποίου απαιτεί τη συντονισμένη εργασία πολλών μερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης