Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup - Στο επίκεντρο Ιρλανδία, Πορτογαλία- Επικρίσεις Stiglitz

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup - Στο επίκεντρο Ιρλανδία, Πορτογαλία- Επικρίσεις Stiglitz
Πρόθυμη εμφανίζεται η Ιρλανδία να δεχτεί στήριξη για τις τράπεζές της που βρίσκονται στο... χείλος του γκρεμού.
Η εγκατάλειψη του μοναχικού δρόμου ίσως βοηθήσει να μην αποσταθεροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το ευρώ. Συνεδριάζει σήμερα το eurogroup.
Τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να απασχολήσουν τα θέματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει τους Ιρλανδούς να δεχτούν τη στήριξη από το ταμείο των 750 δις ευρώ που έχει δημιουργηθεί. “Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να βάλουμε θεμέλια οικονομικής και τραπεζικής σταθερότητας”, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Brian Cowen.
Η Ιρλανδία έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για το 2010 αλλά αν δανειζόταν από τις αγορές τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα δανειζόταν με επιτόκιο 8,15% στα δεκαετή ομόλογα.
Ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Jeffrey Sachs, ο οποίος συμβούλευε τις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, για τη διαμόρφωση των τραπεζικών τους ιδρυμάτων, εκτιμά: “Η Ιρλανδία πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την Ευρώπη.
Στη σύνοδο του Eurogroup σήμερα θα συζητηθούν όλα τα θέματα. Ο Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Fernando Teixeira dos Santos πιστεύει το ρίσκο αυξάνεται επειδή ακριβώς δεν έχουμε να κάνουμε ένα μεμονωμένο περιστατικό μιας μόνο χώρας. “Το θέμα έχει να κάνει με τη σταθερότητα της ευρωζώνης”, επισήμανε. Θεώρησε πολύ πιθανό η Πορτογαλία να προβεί κι αυτή με τη σειρά της -και σύντομα- σε αναζήτηση στήριξης.
O αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio μίλησε ξεκάθαρα για στήριξη στις ιρλανδικές τράπεζες. Οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν δεδομένη την προσφυγή της Ιρλανδίας σε πρόγραμμα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ελάχιστες πιθανότητες να μειωθεί το έλλειμμα της Ιρλανδίας θεωρεί ότι υπάρχουν ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει εδώ και μία 2ετία η χώρα έχουν αποδυναμώσει σημαντικά την οικονομία της χώρας.
Ο Stiglitz θεωρεί “απογοητευτικό” το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών της Ιρλανδίας, θεωρώντας αρκετά “ζοφερές” τις προοπτικές επιτυχίας. Μάλιστα, δήλωσε ότι η ανάπτυξη που γνώρισε από το 2000 η χώρα ήταν “ψεύτικη”, γι' αυτό και δεν εκπλήσει η μέχρι τώρα πορεία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης