Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Οι επιδιώξεις Trump δείχνουν ότι δεν θεωρεί τα σύνορα άλλων χωρών ιερά… κακό νέο για Ουκρανία

New York Times: Οι επιδιώξεις Trump δείχνουν ότι δεν θεωρεί τα σύνορα άλλων χωρών ιερά… κακό νέο για Ουκρανία
Η βάση της θέσης του Κιέβου στον τρέχοντα πόλεμο είναι η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου της κυριαρχίας.
Σχετικά Άρθρα
«Οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Trump - και οι απειλές πίσω από αυτές - ήταν μια ακόμη υπενθύμιση ότι η εκδοχή του «Πρώτα η Αμερική» δεν είναι ατζέντα απομόνωσης, τόνισαν οι New York Times.
Η επιθετική του ερμηνεία της φράσης θυμίζει τον επεκτατισμό ή την αποικιοκρατία του προέδρου Theodore Roosevelt, ο οποίος εδραίωσε τον έλεγχο των Φιλιππίνων μετά τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο.
Αντανακλά τα ένστικτα ενός κατασκευαστή ακινήτων που είχε ξαφνικά τη δύναμη του μεγαλύτερου στρατού του κόσμου στη διάθεσή του για να υποστηρίξει τη διαπραγματευτική του στρατηγική.
Ο Trump έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι δεν θεωρεί πάντα τα σύνορα άλλων χωρών ιερά.
Όταν η Ρωσία ξεκίνησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η πρώτη του αντίδραση δεν ήταν να καταδικάσει την επέμβαση, αλλά να παρατηρήσει ότι η κίνηση του προέδρου Putin ήταν «λαμπρή». Ακόμη και τώρα, καθώς ο Trump επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό της στρατιωτικής σύγκρουσης, δεν είπε ποτέ ότι τα σύνορα της Ουκρανίας πρέπει να αποκατασταθούν, βασικό αίτημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Υποσχέθηκε μόνο μια «συμφωνία» για τον τερματισμό των εχθροπραξιών».

Για την Ουκρανία, αυτή η τάση είναι πραγματικά ανησυχητική.


Η βάση της θέσης του Κιέβου στον τρέχοντα πόλεμο είναι η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου της κυριαρχίας.
Ωστόσο, εάν αυτή η αρχή αρχίσει να παραβιάζεται παντού (και, ειδικά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν το παράδειγμα σε αυτό) και οι συνεχείς επεμβάσεις και προσαρτήσεις εδαφών γίνουν συνηθισμένες, ο «νέος κανόνας», τότε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μετατραπεί σε μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις που θα αποδυναμώσει σημαντικά την προσοχή σε αυτό και, κατά συνέπεια, μπορεί να επηρεάσει την ετοιμότητα της Δύσης να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, τηρώντας το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Για να μην αναφέρουμε τη στάση άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο απέναντι στον πόλεμο.
Επιπλέον, το ερώτημα θα ακούγεται όλο και πιο δυνατά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με γνώμονα τη δική τους κατανόηση των εθνικών τους συμφερόντων, θέλουν να αποσπάσουν τη Γροιλανδία ή το έδαφος της Διώρυγας του Παναμά, τότε γιατί Δεν μπορεί να κάνει το ίδιο η Ρωσία προσαρτώντας την Κριμαία και το Donbass;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης