Το deal της δεκαετίας ετοιμάζεται να κλείσει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος -μετά την πτώση του καθεστώτος Assad- έχει πάρει κάτω από την... ομπρέλα του τη Συρία. Μετά την πρόταση για χάραξη ΑΟΖ με τη Συρία, που θα αγνοεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, η Τουρκία ρίχνει στο τραπέζι και τη συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Alparslan Bayraktar, δήλωσε πως η Τουρκία σκοπεύει να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στη Συρία και να βοηθήσει τη χώρα να ενισχύσει τις ενεργειακές της υποδομές, ενώ η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις νέες συριακές αρχές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αφού στήριξε τους Σύρους αντάρτες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Bashar al Assad νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Τουρκία έχει αναχθεί σε μια από τις βασικές δυνάμεις που επηρεάζουν τη Συρία και έχει δεσμευθεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας έπειτα από 13 χρόνια εμφύλιου πολέμου.
Η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας συναντήθηκαν με τον de facto ηγέτη της Συρίας, Ahmed al-Sharaa.
Ο Bayraktar, ο οποίος είχε συνάντηση με δημοσιογράφους τουρκικών μέσων, δήλωσε ότι αντιπροσωπεία, της οποίας ενδέχεται να ηγείται, σχεδιάζει να μεταβεί στη Συρία αύριο (28/12/2024) για να συζητήσει για την ηλεκτρική μετάβαση της χώρας, την αποκατάσταση των υποδομών και άλλα ζητήματα. «Πρέπει να προσφέρουμε πολύ γρήγορα ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές της Συρίας που δεν διαθέτουν, αρχικά με εισαγωγές. Μεσοπρόθεσμα σχεδιάζουμε επίσης να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εκεί», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, όπως έγραψε η εφημερίδα Hurriyet. «Υπάρχει ανάγκη για τα πάντα στη Συρία. Θα εργαστούμε πάνω σε ένα σχέδιο για τις υποδομές με τους ηγέτες εκεί», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και στον Λίβανο μέσω της Συρίας.
Η συνεκμετάλλευση
Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι η Άγκυρα εξετάζει τρόπους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της Συρίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς η παραγωγή και των δύο μειώθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου. «Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ωριμάσουν, από τη δημιουργία πετρελαϊκού αγωγού από τη Συρία ως την Τουρκία, την ένωση αυτού με τον αγωγό Ιράκ- Τουρκίας», σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον.
Η δημιουργία ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας
Εν τω μεταξύ, πριν λίγες ημέρες η Τουρκία είχε θέσει θέμα χάραξης ΑΟΖ Τουρκίας και Συρίας.
«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή κυβέρνηση. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει τις αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και επικοινωνιακές υπηρεσίες στη Συρία. Θα επαναλειτουργήσουμε τα αεροδρόμια» φέρεται να είπε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Abdulkadir Uraloğlu.
Η συμφωνία αυτή, όπως αναφέρει ο Τούρκος υπουργός, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στην Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας.
Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Το σενάριο αυτό σε συνδυασμό με ενδεχόμενο μοίρασμα των συνόρων δημιουργούν νέα δεδομένα, που δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την Αθήνα και κυρίως την Κύπρο. Κι αυτό διότι η ΑΟΖ Συρίας και Τουρκίας θα αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS III, ως και άλλα διεθνή έγγραφα, ενώ η μεγαλόνησος είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Η στρατηγική της Άγκυρας φαίνεται να στοχεύει στη δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως και στην περαιτέρω προώθηση της παρουσίας της Τουρκίας (που ήδη έχει υπολογίσιμη στρατιωτική εμπλοκή σε Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ, Σουδάν, Σομαλία, Δυτική Λιβύη, ως και στα κατεχόμενα της Κύπρου κ.α.).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών