Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τρόικα πάει και στην Ιρλανδία; ... Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα - Εξετάζεται σχέδιο διάσωσης 80-100 δισ. ευρώ;- Δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια, επαναλαμβάνει ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός

Η Τρόικα πάει και στην Ιρλανδία; ... Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα - Εξετάζεται σχέδιο διάσωσης 80-100 δισ. ευρώ;- Δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια, επαναλαμβάνει ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός
(upd)Προς τη δημιουργία νέας “Τρόικας” προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι, αυτή τη φορά επί ιρλανδικού εδάφους. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν κυβερνητικές πηγές της ιρλανδικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών της Ιρλανδίας, για το ενδεχόμενο λήψης βοήθειας, τόσο για τις τράπεζες όσο και για τη χώρα. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα, με την προσοχή να στρέφεται στο Eurogroup σήμερα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Vitor Constancio θεωρεί ήδη από χθες δεδομένη τη στήριξη στην ιρλανδική οικονομία, εκτιμώντας μάλιστα ότι το πρώτο πακέτο στήριξης της θα διαμορφωθεί στα 60 δις ευρώ.
Δεν φέρνει αντίρρηση στις αιτιάσεις της Ιρλανδίας να χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν τα χρήματα που θα εκταμιευτούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ποσό των 60 δις ευρώ είναι ένα λογικό ποσό για την αρχική σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ιρλανδία έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για το 2010 αλλά αν δανειζόταν από τις αγορές τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα δανειζόταν με επιτόκιο 8,15% στα δεκαετή ομόλογα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει τους Ιρλανδούς να δεχτούν τη στήριξη από το ταμείο των 750 δις ευρώ που έχει δημιουργηθεί.
O αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, O. Rehn επιβεβαιώνει ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με τις ιρλανδικές αρχές πάνω στο πρόβλημα των τραπεζών. Το Eurogroup θα στηρίξει την Ιρλανδία, αν εκείνη ζητήσει βοήθεια, δηλώνει από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας, J. Juncker.

WSJ: Στα σκαριά σχέδιο διάσωσης 80-100 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία

Στη δημιουργία πακέτου ύψους 80-100 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ιρλανδικής οικονομίας φέρεται να προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΕ φέρεται να μελετά τη δημιουργία και ενός μικρότερου πακέτου, αποκλειστικά για την ενίσχυση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος. Η ΕΕ φέρεται να επιθυμεί και την εμπλοκή του ΔΝΤ, αλλά και τη συμμετοχή της Βρετανίας στο εν λόγω πακέτο διάσωσης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες δεν αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για την Ιρλανδία έως την Τρίτη.

Ιρλανδός Πρωθυπουργός: Δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια

Από την πλευρά του, σε νέες δηλώσεις του, ο Ιρλανδός υπουργός κατέστησε σαφές για ακόμη μια φορά ότι η χώρα του δεν έχει ζητήσει βοήθεια.
Ο Cowen αρκέστηκε να επαναλάβει, όπως είχε ανακοινώσει χθες, ότι η Ιρλανδία εργάζεται με τους Eυρωπαίους εταίρους της για να καταλαγιάσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων.
"Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για να καταλαγιάσουμε τους φόβους των αγορών και εμείς προσπαθούμε να διαβεβαιωθούμε ότι αυτό που θα προκύψει για την ευρωζώνη θα της επιτρέψει να επανέλθει στην σταθερότητα", πρόσθεσε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης