Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρετός εξοπλισμών - Γιατί Trump, Putin θα προτιμήσουν το... «βούτυρο», δηλαδή μια νέα START, αντί ενός μοιραίου εξοπλιστικού ανταγωνισμού

Πυρετός εξοπλισμών - Γιατί Trump, Putin θα προτιμήσουν το... «βούτυρο», δηλαδή μια νέα START, αντί ενός μοιραίου εξοπλιστικού ανταγωνισμού
Η Νέα Συνθήκη START που υπογράφηκε το 2010 και παρατάθηκε έως τις 5 Φεβρουαρίου 2026, χρησιμεύει ως ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής σταθερότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και εστιάζει κυρίως στον περιορισμό του αριθμού των αναπτυσσόμενων στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων εκτόξευσης.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης με τη Ρωσία και την Κίνα κατά την πρώτη του προεδρική θητεία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jon Finer δήλωσε ότι η κυβέρνηση Trump θα έχει «σημαντική μόχλευση» σε πιθανές συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων με τη Ρωσία λόγω των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Biden να εκσυγχρονίσει το πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η νέα συνθήκη START, η οποία θέτει περιορισμούς στον αριθμό των αναπτυγμένων στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών και πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2026, δημιουργεί μια κρίσιμη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις.

Προοπτικές της Νέας Συνθήκης Ρωσίας-ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων

Η Νέα Συνθήκη START που υπογράφηκε το 2010 και παρατάθηκε έως τις 5 Φεβρουαρίου 2026, χρησιμεύει ως ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής σταθερότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και εστιάζει κυρίως στον περιορισμό του αριθμού των αναπτυσσόμενων στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων εκτόξευσης.
Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη Νέας START, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να επιθεωρήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, καθώς η Ουάσιγκτον δεν τηρούσε τους όρους της συνθήκης και προσπαθούσε να υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
Ο Richard Bensel, καθηγητής κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Cornell εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να συνάψουν μια νέα συμφωνία ελέγχου των όπλων.
«Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα συμφωνήσουν σε μια νέα συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι αρκετά περίπλοκες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να περιμένουμε μια συμφωνία σύντομα μετά τη λήξη της [Συνθήκης Νέας START]», είπε ο Bensel στο Sputnik.

Ταυτόχρονα, ο Bensel τόνισε ότι η νέα συνθήκη πιθανότατα δεν θα αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση Trump λόγω της επικρατούσας σημασίας της εγχώριας ατζέντας στις ΗΠΑ.

«Θα έχει έναν χρόνο για να το κάνει αυτό, αλλά μπορεί ακόμη και να θέλει περισσότερο χρόνο για να βάλει κάποια απόσταση μεταξύ της συνθήκης που θα αποδεχθεί και των προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Biden», πρόσθεσε ο ειδικός.
Ομοίως, ο Roderick Kiewiet, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, υπέθεσε ότι τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον θα ενδιαφερόντουσαν να συνάψουν μια νέα συνθήκη μετά τη λήξη της Συνθήκης Νέας START λόγω του υψηλού κόστους και για τις δύο χώρες της διατήρησης των υφιστάμενων πυρηνικών τους οπλοστάσια.
"Ο Trump έχει πει ελάχιστα έως τίποτα γι 'αυτό, αλλά πιστεύω ότι θα θέλει μια νέα συνθήκη ελέγχου των όπλων.
Ο Putin, επίσης, θα πίστευα...

Νέες γενιές αυτών των όπλων είναι στο συρτάρι, αλλά θα ήταν ακόμη πιο ακριβό να υλοποιηθούν.

Οπότε νομίζω ότι υπάρχει ένας τόνος χρημάτων που και οι δύο πλευρές θα προτιμούσαν να μην ξοδέψουν», είπε ο Kiewiet.
Και οι δύο ειδικοί απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Κίνα να προσχωρήσει σε μια νέα συνθήκη ελέγχου των όπλων, καθώς και οποιαδήποτε άλλη χώρα διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο, η Κίνα διαθέτει περισσότερες από 600 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές από τα μέσα του 2024 και θα αυξήσει τον αριθμό τους σε πάνω από 1.000 έως το 2030.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Διοικητής των Ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων συνταγματάρχης Sergey Karakayev δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να αυξήσει τον αριθμό των κεφαλών στα ανεπτυγμένα αεροσκάφη ως απάντηση σε παρόμοιες ενέργειες των ΗΠΑ, λέγοντας ωστόσο ότι η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει την αριθμός των πυρηνικών της κεφαλών στο επίπεδο των ορίων της Συνθήκης Νέας START.

Δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων

Στις 19 Νοεμβρίου, η Ρωσία επικαιροποίησε το πυρηνικό της δόγμα.
Σύμφωνα με τις ενημερώσεις, η επίθεση εναντίον της Ρωσίας από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ενός πυρηνικού κράτους θα θεωρηθεί κοινή επίθεση.
Ένας από τους λόγους για την ενημέρωση του δόγματος ήταν η απόφαση της Δύσης να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που παρέχονται από τις ΗΠΑ και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow του Ηνωμένου Βασιλείου για χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ο Bensel το απέκλεισε.
«Ίσως είμαι υπερβολικά αισιόδοξος, αλλά δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο της Ουκρανίας», είπε ο Bensel.
Ο ειδικός τόνισε ότι είναι «σχεδόν αδιανόητο» ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Kiewiet, παράλληλα με την βεβαιότητα για τη συνέχιση των προσπαθειών Μόσχας και Ουάσιγκτον για να ξεπεραστούν οι υφιστάμενες εντάσεις.
"Το θέμα με αυτά τα όπλα, που ισχύει από το 1945, είναι ότι η σκέψη της πραγματικής χρήσης τους είναι, λοιπόν, αδιανόητη.
Είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τις εντάσεις", είπε ο Kiewiet.

Μεγάλο μάθημα ο Oreshnik

Ο ειδικός χαρακτήρισε τον ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik ένα πλεονέκτημα για τη ρωσική στρατιωτική προσπάθεια αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, αλλά αμφέβαλλε ότι θα είχε πολύ άμεσο αντίκτυπο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan είπε ότι οι ΗΠΑ δεν εξέτασαν τη δυνατότητα να προμηθεύσουν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και επικεντρώθηκαν μόνο στην παροχή συμβατικών όπλων στο Κίεβο.
Στις 21 Νοεμβρίου, ο Putin είπε ότι η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik στο εργοστάσιο Yuzhmash στην ουκρανική πόλη Dnepropetrovsk (γνωστό και ως Dnipro) ως απάντηση στη χρήση όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για επίθεση σε ρωσικό έδαφος.
Ο Πούτιν τόνισε αργότερα ότι η Ρωσία πρέπει να βελτιώσει το πυραυλικό της σύστημα Oreshnik και όχι το πυρηνικό της δόγμα.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι πύραυλοι Oreshnik, όταν χρησιμοποιούνται σε μαζικά πλήγματα, είναι συγκρίσιμοι σε ισχύ με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο Putin τόνισε ότι ένας επαρκής αριθμός αυτών των προηγμένων οπλικών συστημάτων θα καθιστούσε περιττή τη χρήση πυρηνικών όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης