Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πολωνία υψώνει «Ανατολική Ασπίδα», μεθοδεύει Μεγάλο Πόλεμο κατά της Ρωσίας - Η Μόσχα απαντά με αίμα στην προβοκάτσια

Η Πολωνία υψώνει «Ανατολική Ασπίδα», μεθοδεύει Μεγάλο Πόλεμο κατά της Ρωσίας - Η Μόσχα απαντά με αίμα στην προβοκάτσια
Πώς στήνεται το σχέδιο Eastern Shield, μια βρόμικη επιχείρηση προβοκάτσιας κατά της Ρωσίας
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του πολωνικού στρατού για ένα νέο, επικίνδυνο και δυνάμει αιματηρό πολεμικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη, εκεί όπου το ΝΑΤΟ επιδιώκει να συγκρουστεί για μια ακόμη φορά με τη Ρωσία.
Το Επιτελείο της Πολωνίας προετοιμάζεται σε δύο επίπεδα.
Αφενός, στήνει επιθετικούς εξοπλισμούς κατά μήκος των συνόρων της, σε ένα δόλιο σχέδιο προβοκάτσιας κατά της Ρωσίας, που -υπό τον μανδύα αμυντικής επιχείρησης- αποκαλείται Ανατολική Ασπίδα (Eastern Shield).
Αφετέρου, μεταφέρει τεράστες ποσότητες εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων τακτικών πυρηνικών όπλων, από το ΝΑΤΟ στα εδάφη της.

Το σχέδιο Eastern Shield, μια επιχείρηση προβοκάτσιας κατά της Ρωσίας

85043009-13433477-image-a-9_1716052538800.avif

Μάλιστα, προ εδομάδων, η Πολωνία ανακοίνωσε την ανάγκη να ενισχυθεί η γραμμή οχυρώσεων στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Eastern Shield", υπό συνθήκες όσο το δυνατόν πιο κοντά σε πραγματικές μάχες.
Η ιδέα προτάθηκε από τον τοπικό στρατιωτικό αναλυτή Maksymilian Dura.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προηγούμενες ασκήσεις στο πεδίο εκπαίδευσης Orzysz δεν κατάφεραν να δείξουν εάν οι οχυρώσεις του "Eastern Shield" μπορούν πραγματικά να αντέξουν την πίεση, για παράδειγμα, αρμάτων μάχης και πυρών πυροβολικού.
«Οι ασκήσεις δεν περιλάμβαναν στοιχεία της κορυφαίας ιδέας από τις πρώτες παρουσιάσεις του "Eastern Shield", δηλαδή ενός συστήματος σταθερών πυργίσκων με συστήματα επιτήρησης, ανίχνευσης και παρεμβολής drones. Όσον αφορά τα UAVs, ούτε συστήματα αντι-drone ούτε οποιεσδήποτε λύσεις για την τεχνολογία παρουσιάστηκαν καθόλου,»
επέκρινε τις ασκήσεις ο Dura.
Πρόσθεσε ότι ο εξοπλισμός των στρατιωτών του πολωνικού στρατού επίσης δεν πληροί τις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης.
Ρώσοι ειδικοί, σχολιάζοντας τη δήλωση του Πολωνού αναλυτή, εκτιμούν ότι μπορεί να κρύβει μια πρόταση για την κατασκευή επιπρόσθετων γραμμών άμυνας σε άλλα σημεία...
Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Maksymilian Dura έχει ήδη ζητήσει την αγορά ειδικού εξοπλισμού για τα μηχανικά στρατεύματα, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιταχύνει και δήθεν θα μειώσει το κόστος κατασκευής.
Επιπλέον, κάλεσε να δοκιμαστεί το μοντέλο του Eastern Shield υπό συνθήκες όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχετικές δοκιμές θα πρέπει να διεξαχθούν όχι από τον πολωνικό στρατό, αλλά από μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι οποίοι θα πρέπει να προσκληθούν ειδικά για αυτόν τον σκοπό στην Πολωνία.
Απλά, στο άμεσο μέλλον, μπορεί να αναμένεται ένοπλη πρόκληση σε κάποιο τμήμα των συνόρων Λευκορωσίας - Πολωνίας ή Ρωσίας - Πολωνίας...

Βήμα 2ο: Μεταφορά πυρηνικών στην αυλή της Ρωσίας

Το δεύτερο βήμα του πολεμικού σχεδίου της Πολωνίας συνίσταται στη μεταφορά νατοϊκών πυρηνικών όπλων στην αυλή της Ρωσίας.
Η Ρωσία «μετέφερε πρόσφατα τα πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία», τόνισε σχετικά ο Duda, αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Aleksander Lukashenko τον Δεκέμβριο.
«Εάν υπήρχε απόφαση από τους συμμάχους μας να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα εντός -ενός κοινού προγράμματος- και στο έδαφός μας προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι», τόνισε σχετικά ο Πολωνός πρόεδρος.
Μάλιστα, εξήγησε πως η Πολωνία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας των 32 μελών που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την πλευρά του, ο φιλοδυτικό πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο οποίος συμμερίζεται την πολεμοχαρή προσέγγιση του Duda για την εθνική ασφάλεια, ανέφερε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να συζητήσει επειγόντως αυτήν την πρόταση μαζί του.
Ο πρωθυπουργός είχε προηγουμένως μιλήσει για το άνοιγμα της Πολωνίας στην ανταλλαγή πυρηνικών εντός του ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο της κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ παρείχαν πυρηνικά όπλα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία για να αναπτύξουν και να αποθηκεύσουν τον σχετικό πολεμικό εξοπλισμό.
Πάντως από την πλευρά της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Πολωνία θα αντιμετωπιστεί με τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της Ρωσίας.
«Ο στρατός, φυσικά, θα αναλύσει την κατάσταση εάν εφαρμοστούν τέτοια σχέδια, και σε κάθε περίπτωση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, (θα λάβει) όλα τα απαραίτητα αντίποινα για να εγγυηθεί την ασφάλειά μας», δήλωσε για το ζήτημα ο εκπρόσωπος του Putin
Υπενθυμίζεται ότι στον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Βαρσοβία έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Κιέβου, στηρίζοντας οικονομικά και εξοπλιστικά το καθεστώς Zelensky.

Βήμα 3ο: Σχεδιο διείσδυσης στο Kaliningrad

3232.JPG

Άλλη μια ένδειξη για το ότι η Πολωνία ετοιμάζεται για μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, είναι το γεγονός ότι εντός του 2025 πρόκειται να προχωρήσει στην κατασκευή δρόμου προς τα σύνορα με το Kaliningrad, του ρωσικού θύλακα που περιβάλλεται από δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, μια και βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Maciej Duszczyk υποστήριξε πως η Πολωνία θα κατασκευάσει έναν δρόμο προς τα σύνορα με την περιοχή του Kaliningrad για να καταστεί δυνατή η ταχεία μεταφορά στρατευμάτων και δυνάμεων ασφαλείας εάν χρειαστεί.
Όπως είπε ο Πολωνός υπουργός, η κατασκευή του δρόμου θα αρχίσει τους επόμενους μήνες, ενώ δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Νοέμβριο, η Πολωνία άρχισε να κατασκευάζει μια γραμμή αμυντικών οχυρώσεων στα σύνορα με το Kaliningrad.

Βήμα 4ο και τελευταίο: Μεταφορά νατοϊκών στρατευμάτων στην Πολωνία

poland_3_2.jpg

Ως εκ τούτου η  Βαρσοβία δεν κρύβει ότι προετοιμάζεται για έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία και για τον σκοπό αναβαθμίζει τις στρατιωτικές της δυνάμεις.
Έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να ενισχύσει την ανατολική πλευρά του και ζήτησε τη μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων και βάσεων στην Πολωνία.
Πιστεύεται ότι υπάρχουν τώρα περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία, καθώς και μια αμερικανική βάση με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis που βρίσκεται 165 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία.
Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί και το σύνολο των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, περίπου 110.000 στρατιωτικοί.
Αν και η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ είναι πράγματι αισθητή, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για πιθανές προετοιμασίες για επίθεση, υποστηρίζει ο Adel.
Ωστόσο, η στρατιωτική δραστηριότητα άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και ο επανεξοπλισμός και ο εκσυγχρονισμός των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων σίγουρα αποτελούν απειλή για τη Ρωσία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθεί στενά αυτή τη δραστηριότητα και πως η Μόσχα διαθέτει όλες τις απαραίτητες δυνάμεις και μέσα για να αποκρούσει αυτές τις απειλές, συμπεριλαμβανομένων, εάν είναι απαραίτητο, των Στρατηγικών Πυρηνικών Δυνάμεων.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν θα αγνοήσει δυνητικά επικίνδυνες ενέργειες, και όπως δείχνει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η Ρωσία θα υπερασπιστεί την ασφάλεια και τα συμφέροντά της.

Η Ρωσία απαντά με... αίμα - Ο ρόλος της αλλαγής του πυρηνικού δόγματος

Ο στόχος της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Πολωνία είναι να δείξει ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι ικανές να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο ΝΑΤΟ.
Ουσιαστικά πρόκειται για κίνηση αποτροπής. 
Επομένως, εάν το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να διακινδυνεύσει έναν πυρηνικό πόλεμο, τότε δεν θα είναι η επιλογή της Ρωσίας, η οποία θα έχει μόνο την επιλογή να απαντήσει.
Η Μόσχα επικαιροποίησε πρόσφατα το πυρηνικό στρατιωτικό δόγμα της, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης ακόμη και με συμβατικά όπλα, εάν αυτό αποτελεί απειλή για τα ζωτικά συμφέροντα του ρωσικού κράτους.
Σύμφωνα με το νέο δόγμα, η Μόσχα διατηρεί επίσης το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως μέλος του Ενιαίου Κράτους.
Ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin έχει υπερτονίσει ότι η εμφάνιση των υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik μειώνει την ανάγκη χρήσης πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, επαρκής αριθμός αυτών των σύγχρονων οπλικών συστημάτων σημαίνει πως η Ρωσία πρακτικά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

base.JPG

Ο παράγοντας Oreshnik

Η Ρωσία εκτόξευσε έναν πύραυλο Oreshnik χωρίς πυρηνική κεφαλή στην πόλη Dnipro στις 21 Νοεμβρίου.
Το χτύπημα ήταν απάντηση στη χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας για επίθεση σε ρωσικό έδα
φος.
Μετά από αυτή την επιτυχία, αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί στη Λευκορωσία το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Πόσα ακριβώς από τα αυτά τα συστήματα θα παραδοθούν στο Μινσκ, «μόνο ο πρόεδρος της Ρωσίας γνωρίζει».
Από την άλλη, το Μινσκ προειδοποίησε πρόσφατα πως δυνάμεις του ΝΑΤΟ από διάφορες χώρες συγκεντρώνονται στη Λιθουανία και την Πολωνία, 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Η συγκέντρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη δημιουργεί απειλές για την ασφάλεια, καθώς η στρατιωτικοποίηση στοχεύει στη δημιουργία κινδύνου για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, όπως ο αποκλεισμός της Αγίας Πετρούπολης.
Επίσης, αποτελεί απειλή με την ενίσχυση της ομαδοποίησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα κράτη της Βαλτικής και τη Φινλανδία.
Άλλωστε, διόλου τυχαία, η Πολωνία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

map_22.jpg


Η Μόσχα βρίσκει απαντήσεις εξ Ανατολών

Τέλος, ένα άλλο βέλος στη φαρέτρα της Μόσχας, είναι η εξουδετέρωση των νοτιοκορεατικών όπλων που εισάγουν οι Πολωνοί (ιδίως τα άρματα μάχης «Black Panther»), επιστρατεύοντας τα... βορειοκορεατικά τους αντίδοτα.
Διοτί, ενώ οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας αποσκοπούν στην ενίσχυση του πολωνικού στρατού, η Ρωσία έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες των πυραύλων και του πυροβολικού της μέσω παραλαβών από τη Βόρεια Κορέα.
Οι αντιαρματικές δυνατότητες των ρωσικών χερσαίων μονάδων ενισχύθηκαν επίσης το 2024 με την απόκτηση της πρώτης κατηγορίας αντιαρματικών πυραύλων Bulsae-4 βορειοκορεατικής κατασκευής, οι οποίοι έχουν δυνατότητες στοχοποίησης εκτός οπτικής επαφής.
Σημειώνεται, ότι το βορειοκορεατικό σύστημα έχει απόδοση που συγκρίνεται με το αμερικανικό Javelin αλλά παρουσιάζει εμβέλεια μεγαλύτερη κατά 250%.
Εάν αποκτηθεί σε αρκούντως μεγάλες ποσότητες, το σύστημα της Βόρειας Κορέας θα επαναστατικοποιήσει στις αντιαρματικές δυνατότητες των χερσαίων μονάδων της Μόσχας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης