Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη σε ομηρία από τον Erdogan - Στο προσκήνιο ο αγωγός Φυσικού Αερίου Κατάρ, Ιορδανίας, Συρίας και Τουρκίας

Η Ευρώπη σε ομηρία από τον Erdogan - Στο προσκήνιο ο αγωγός Φυσικού Αερίου Κατάρ, Ιορδανίας, Συρίας και Τουρκίας

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας ανακοίνωσε ότι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Κατάρ - Τουρκίας, το οποίο έχει ανασταλεί εδώ και καιρό, μπορεί να αναβιώσει μετά την πτώση του καθεστώτος Assad

Το Κατάρ και η Τουρκία φέρεται να βρίσκονται σε συζητήσεις για την κατασκευή ενός διπλού αγωγού που θα διασχίζει την Ιορδανία και τη Συρία.
Το έργο θα μεταφέρει το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας και το φυσικό αέριο του Κατάρ στην Ευρώπη, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, καθιστώντας την Ευρώπη ενεργειακό όμηρο της Τουρκίας.
Η ερευνήτρια του Ιδρύματος Büşra Zeynep Özdemir δήλωσε ότι το Κατάρ είναι μια πολύ σημαντική χώρα όσον αφορά το φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι παρά τη μικρή έκταση διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, με περίπου 25 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μετά το Ιράν.
Υπενθυμίζοντας ότι το Κατάρ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία, η Özdemir εξήγησε ότι η χώρα το κάνει αυτό κυρίως με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η Özdemir υπογράμμισε ότι το έργο Dolphin Gas του Κατάρ, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2004, είναι ο μόνος αγωγός μέσω του οποίου εξάγει φυσικό αέριο και δήλωσε ότι το συνολικό μήκος αυτής της γραμμής είναι 370 χιλιόμετρα.
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανακοίνωσε ότι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Κατάρ - Τουρκίας, το οποίο έχει ανασταλεί εδώ και καιρό, μπορεί να αναβιώσει μετά την πτώση του καθεστώτος Assad.
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, ο Bayraktar ρωτήθηκε για τη δυνατότητα αναβίωσης ενός έργου αγωγού φυσικού αερίου που θα μπορούσε να συνδέσει ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία με το Κατάρ μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Συρίας.

GgwM7XLXMAE8G-n.jpg

Ο υπουργός Bayraktar είπε ότι θα είναι δυνατή η υλοποίηση του αγωγού εάν διασφαλιστεί η ασφάλεια και η περιφερειακή σταθερότητα της Συρίας και δήλωσε ότι ο αγωγός θα πρέπει να είναι ασφαλής και ελπίζουν ότι θα είναι έτσι, προσθέτοντας:
«Υπάρχουν πολλά έργα που μπορούν να παραχθούν».
Υπογραμμίζοντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι βασική ανάγκη, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι ενεργειακές υποδομές στη Συρία δεν είναι πολύ καλές και είπε:
«Πρέπει να γίνουν πολλές επενδύσεις.
«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την ενέργεια σε εργαλείο για την κάλυψη αυτών των αναγκών», είπε.
Το 2009, με επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Κατάρ ξεκίνησε την πρωτοβουλία για την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 1.500 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Συρίας και Τουρκίας, προκειμένου να μεταφέρει το φυσικό του αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ωστόσο, το σχέδιο απορρίφθηκε από τον τότε πρόεδρο της Συρίας Assad.
Ο Assad μπλόκαρε το έργο για να προστατεύσει τα συμφέροντα της συμμάχου του Ρωσίας, του κύριου προμηθευτή αερίου της Ευρώπης.

dogal-gaz-turkiye-botas-kaynak-aa-1978132_1.jpg

Επαναφορά του έργου στην ατζέντα

Από την άλλη πλευρά, ο εμπειρογνώμονας ενέργειας και πρώην Αντιπρόεδρος της Αιγυπτιακής Γενικής Εταιρείας Πετρελαίου, Yusuf, δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και η διαφυγή από τη Συρία του έκπτωτου Προέδρου Assad, ο οποίος προηγουμένως ήταν αντίθετος στο έργο υποστήριξης του ελέγχου του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προμήθειες στην Ευρώπη, τόνισε ότι άνοιξε τον δρόμο για την αναβίωση του έργου σύνδεσης του φυσικού αερίου του Κατάρ με τον αγωγό Nabucco - Φυσικού Αερίου στην Τουρκία μέσω Σαουδικής Αραβίας και Συρίας και στη συνέχεια μεταφοράς του στην Ευρώπη μέσω αγωγού.
Σύμφωνα με τον Yusuf, ο οποίος πιστεύει ότι η ιδέα της αναβίωσης αυτού του έργου ήρθε στο προσκήνιο στο πλαίσιο διάφορων παραγόντων, ιδίως του χρόνου, οι ευρωπαϊκές χώρες θα προμηθεύουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από διάφορες πηγές και θα αυξήσουν το παγκόσμιο φυσικό αέριο Τιμές από τη Ρωσία σε 50 ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες.
Μεταξύ αυτών των παραγόντων είναι η τάση προς εναλλακτικές λύσεις υψηλού κόστους όπου το δολάριο έχει ανέβει παραπάνω.
Ο Yusuf δήλωσε ότι το έργο αναπτύχθηκε επειδή το κόστος του αγωγού είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε τρέχουσες τιμές, καθώς το Κατάρ εξαρτιόταν από αναπόφευκτες προμήθειες μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων με χώρες της Άπω Ανατολής, με επικεφαλής την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, οι οποίες είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς φυσικού αερίου.
Επισημαίνεται ότι μετά το μποϊκοτάζ του ρωσικού φυσικού αερίου, μέρος του φυσικού αερίου του Κατάρ κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη, αλλά δεν κάλυπτε τις ανάγκες της Ευρώπης, η οποία στράφηκε σε προμήθεια LNG από τις ΗΠΑ, καθώς και εισαγωγές από χώρες της Δυτικής Αφρικής και την Αλγερία, ο Yusuf είπε ότι η αναβίωση του έργου θα είναι δυνατή το 2030.
Σημείωσε ότι το Κατάρ, το οποίο στοχεύει να παράγει ισοδύναμο με 142 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκθέσεων του για τις προσδοκίες παραγωγής τα επόμενα χρόνια.
Δηλώνοντας ότι η τρέχουσα παραγωγή φυσικού αερίου του Κατάρ εκτιμάται σε 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ο πρώην Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η έναρξη του έργου τώρα θα σημαίνει ότι θα τεθεί πραγματικά σε λειτουργία το 2030 και, επομένως, αυτές οι αναμενόμενες ποσότητες θα καλύψουν ολόκληρη την παροχή φυσικού αερίου που προηγουμένως έκανε η Ρωσία στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης