Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Υπερηχητικά» τα ψεύδη του Trump για τους... κλεμμένους ρωσικούς πυραύλους - Γιατί οι ΗΠΑ δεν θα αναπτύξουν ποτέ Oreshnik

«Υπερηχητικά» τα ψεύδη του Trump για τους... κλεμμένους ρωσικούς πυραύλους - Γιατί οι ΗΠΑ δεν θα αναπτύξουν ποτέ Oreshnik
O Trump σε πρόσφατο σχόλιο του απέσωσε ψευδώς τη σχετική αδυναμία του αμερικανικού στρατού στο γεγονός ότι οι Ρώσοι έκλεψαν πρωτότυπα σχέδια των Αμερικανών επί διακυβέρνησης Barack Obama
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες εδώ και χρόνια στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, όπως διεφάνη από πρόσφατη παραδοχή του νέου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Μάλιστα, η ανάπτυξη του υπερσύγχρονου διηπειρωτικού πυραύλου Oreshnik από τη Ρωσία -και η αξιοποίηση του για την επίθεση σε ουκρανικό εργοστάσιο πυραύλων στο Dnipro τον Δεκέμβριο- κατέδειξε τη χαοτική διαφορά μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, ως προς το πυραυλικό τους οπλοστάσιο.
O Trump σε πρόσφατο σχόλιο του απέδωσε ψευδώς τη σχετική αδυναμία του αμερικανικού στρατού στο γεγονός ότι οι Ρώσοι έκλεψαν πρωτότυπα σχέδια των Αμερικανών επί διακυβέρνησης Barack Obama.
Ωστόσο, το ρωσικό πρακτορειό Sputnik καταδεικνύει τα πραγματικά αίτια για τα οποία το Πεντάγωνο αδυνατεί να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους.

Το μεγάλο κόστος και η κακή διαχείριση δημοσίων κονδυλίων

Ο βασικός λόγος έγκειται στο γεγονός ότι κάθε υπερηχητικός πύραυλος των ΗΠΑ εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 41 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που συνεπάγεται τεράστιο κόστος για την ανάπτυξή τους.
Ωστόσο, αντί να κατευθύνει τους εν λόγω πόρους στην ανάπτυξη πυραυλικής τεχνολογιάς, το αμερικανικό κατεστημένο δισεκατομμύρια δολάρια έχει σπαταλήσει δισεκατομμύρια σε «περιέργες» συμβάσεις εξοπλισμών, κατασπαλώντας έτσι τα χρήματα του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.
Παράλληλα, η γραφειοκρατική βραδύτητα και η εξάρτηση από πολλούς εργολάβους έχουν επιβραδύνει την πρόοδο και την καινοτομία.

Οι τεχνολογικές προκλήσεις και η υποχώρηση στον τομέα της καινοτομίας

Ένας, έτερος, κρίσιμος παράγοντας αφορά στη δυσκολία των ΗΠΑ να αναπτύξουν προηγμένα υλικά θερμικής προστασίας για υπερηχητικούς πυραύλους, μένοντας πίσω από τη Ρωσία και την Κίνα, γεγονός που καθυστερεί τα εξοπλιστικά τους προγράμματα.
Επιπλέον, το Πεντάγωνο παραμένει αναποφάσιστο μεταξύ πυραύλων cruise (scramjets) και glide vehicles (boost-glides), καθυστερώντας τυχόν πρόοδο θα μπορούσε να σημειώσει στην πυραυλική τεχνολογία.
Και πέραν αυτού, η έλλειψη προηγμένης υποδομής αεροσήραγγας για δοκιμές σε υπερηχητικές ταχύτητες εμποδίζει ούτως ή άλλως την ανάπτυξή τους.

Οι  αποτυχημένες αμερικανικές δοκιμές

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο πρότυπος υπερηχητικός πύραυλος των ΗΠΑ AGM-183A (air-launched rapid response weapon - ARRW) εγκαταλείφθηκε μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες δοκιμές.
Ενώ την ίδια στιγμή, παραμένουν άλυτα τα προβλήματα στον εκτοξευτή του συστήματος μακράς εμβέλειας υπερηχητικών όπλων (long-range hypersonic weapon - LRHW).
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια σειρά αποτυχημένων δοκιμών για scramjets και boost-glides έχει τραυματίσει τις ΗΠΑ ήδη από το 2010.

Οι διεθνείς ανταγωνιστές άφησαν κατά πολύ πίσω τις ΗΠΑ

Ως αποτέλσμα αυτών των χρόνιων αδυναμιών, οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των επιμέρους κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και του Πενταγώνου έχουν οδηγήσει σε κατακερματισμένες, μη συστηματοποιημένες προσπάθειες και πολλαπλά αποτυχημένα, και μετέπειτα, ακυρωμένα προγράμματα για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων.
Η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, επτά χρόνια μετά τη Ρωσία και τρία χρόνια μετά την Κίνα, που έχουν ήδη αναπτύξει παρόμοια όπλα.
Ακόμη και οι Houthis της Υεμένης ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν υπερηχητικούς πυραύλους, υπογραμμίζοντας τη σημαντική καθυστέρηση των ΗΠΑ....

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε με αυτοπεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν νέους υπερηχητικούς πυραύλους «αρκετά σύντομα».
Μήπως, όμως, αυτό είναι απλώς ευσεβής πόθος, δεδομένων των πολλών εμποδίων τα οποία αντιμετωπίζει το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης