Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα δύο "καυτά" ερωτήματα των αγορών για την ευρωζώνη

Τα δύο
Έντονοι προβληματισμοί επικρατούν πλέον στους ευρωπαϊκούς κύκλους μετά και την αρχική ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές, η ευρωζώνη έχει χάσει πλέον μέρος της αξιοπιστία της μετά και την ασυνέπεια των λόγων και εξελίξεων.
Η δεύτερη ένταξη χώρας μέλους στης ζώνης στο μηχανισμό στήριξης φέρνει την ΕΕ προ δύο ερωτημάτων, στα οποία πρέπει πρώτα να απαντήσουν η Γερμανία και η Γαλλία, ώστε να πείσουν τις αγορές ότι όλα είναι υπό έλεγχο.
Το πρώτο ερώτημα είναι εάν το ιρλανδικό πακέτο στήριξης μπορεί να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων, και αν ο επόμενος “αδύναμος κρίκος”, η Πορτογαλία, δε θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με αυτόν της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να χειριστούν τα προβλήματα και το κομφούζιο που έχουν δημιουργήσει αυτά, όσον αφορά την ικανότητα της να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα προβλήματα που αναφύονται. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου ενίσχυσης της Ιρλανδίας θα καθορίσουν πολύ τη θέση των αγορών απέναντι στη ζώνη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της διάχυσης της κρίσης. Το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ιρλανδίας είναι η Γερμανία (109 δισ. ευρώ), η Μ. Βρετανία (100 δισ. ευρώ) και η γαλλία (40 δισ. ευρώ), είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις αγορές. Πολύ δε περισσότερο, όταν αυτά τα ποσά αντιστοιχουν στο 2% του ΑΕΠ της Γαλλίας, στο 4,5% της Γερμανίας και στο 7% της Μ. Βρετανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης