Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια είναι η επόμενη; ... Η Πορτογαλία εμφανίζεται κοντά στο μηχανισμό στήριξης

Ποια είναι η επόμενη; ... Η Πορτογαλία εμφανίζεται κοντά στο μηχανισμό στήριξης
Όλα δείχνουν ότι η επόμενη “διασωθείσα” χώρα της ευρωζώνης θα είναι η Πορτογαλία. Αυτό αναφέρουν αναλυτές και ξένα μέσα ενημέρωσης, οδηγούμενες σε εκτενείς συγκρίσεις και αναλύσεις σχετικά με την κρίση χρέους που έχει ξεσπάσει από την αρχή του έτους στη Γηραιά Ήπειρο.
Η οικονομία της Πορτογαλίας προσομοιάζει με αυτή της Ιρλανδίας, ενώ κι αυτή αντιμετωπίζει σχετική στενότητα κεφαλαίων στην αγορά ομολόγων. Εαν δει κανείς το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας ως άμεση παρέμβαση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τότε οι πιθανότητες διάχυσης της κρίσης περιορίζονται, επισημαίνει η Absolute Strategy Research. Ωστόσο, οι επενδυτές εμφανίζονται σαν να έχουν ένα σχέδιο να εστιάζονται από χώρα σε χώρα και να την οδηγούν στον μηχανισμό, πρόσθεσε. Είναι δύσκολο να αφήσουν την Πορτογαλία.
Η Πορτογαλία προσπαθεί να δώσει ώθηση σε μία τυπικά αναιμική ανάπτυξη, ενώ την ίδια ώρα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στη χρηματοδότηση του χρέους της, αφού καλείται να καταβάλει ολοένα και υψηλότερο επιτόκιο.
Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο Emilie Gay της Capital Economics, ο οποίος θεωρεί ότι η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Είναι σε καλύτερη θέση από αυτή της Ιρλανδίας, ενώ μεγάλο μέρος του δανεισμού της το έχει καλύψει για το 2010. Την ίδια ώρα, οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν αρχίσει και μειώνουν την εξάρτηση τους από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί για την Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης