Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάρια για μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας από τους Financial Times

Σενάρια για μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας από τους Financial Times
Επαναφέρουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας οι Financial Times. “Δικηγόροι και τραπεζίτες αναμένουν την κίνηση από πλευράς κυβέρνησης. Υπάρχει όμως διχογνωμία αναφορικά με τον ακριβή χρόνο που θα πραγματοποιηθεί”, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο συντάκτης του εν λόγω δημοσιεύματος περιλαμβάνεται η επίσκεψη κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα μετά τις εκλογές και οι συστάσεις κυρίως που έγιναν για το έλλειμμα στα έσοδα, το περιθώριο που πιστεύει  η τρόικα ότι υπάρχει για περαιτέρω μείωση δαπανών και την κατάσταση που επικρατεί στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού αναφορικά με τα έσοδα, σύμφωνα με τους Financial Times, αποτελεί σοβαρό λόγο να πλανάται στον αέρα το σενάριο της αναδιάρθρωσης χρέους.
Η φόρμουλα της αναδιάρθρωσης μπορεί να βρεθεί μονομερώς. Το παλιό ελληνικό χρέος αφορά ομόλογα που έχουν συναφθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο σε ποσοστό 90%. Η Ελλάδα μπορεί, περνώντας νόμο μέσα από το Κοινοβούλιο, να αναδιαρθρώνει το χρέος της σε πιστωτές, οι οφειλές στους οποίους διέποντας από το ελληνικό δίκαιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει με το χρέος από το δανεισμό μέσω του Μνημονίου.
Στο ίδιο δημοσίευμα η Ελλάδα κατηγορείται εμμέσως ότι προκάλεσε τη διάχυση της κρίσης χρέους εντός της ευρωζώνης με νέο θύμα την Ιρλανδία. Εκτιμάται ότι ενδεχομένως να ακολουθήσει η Πορτογαλία ενώ και το ισπανικό τραπεζικό σύστημα θεωρείται αρκετά ασθενικό για την ώρα για να αντέξει για πολύ τις πιέσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης