Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μηνιαία πτώση εξαγωγών 77% στην Κίνα – Βουτιά στο χρηματιστήριο - Πληθωρισμός στο 4,4%

Μηνιαία πτώση εξαγωγών 77% στην Κίνα – Βουτιά στο χρηματιστήριο - Πληθωρισμός στο 4,4%
(upd) Κατά 77% μειώθηκαν οι εξαγωγές της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο εντός του μηνός Οκτωβρίου συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Η πτώση αφορά τη μέτρηση σε βάρος των συνολικών εξαγωγών. Για τον ένατο μήνα του χρόνου η Κίνα εξήγαγε 3.660 μετρικούς τόνους προϊόντων ενώ για τον Οκτώβριο οι εξαγωγές ζύγιζαν 830 μετρικούς τόνους.
Οι συνολικές εξαγωγές για τους πρώτους δέκα μήνες του χρόνου έφτασαν τους 32.990 τόνους.
Ο Peng Bom, αναλυτής της Guosen Securities εκτιμά πως πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη πτώση στις εξαγωγές της Κίνας καθώς η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες, όπως το να τονώσει την εγχώρια κατανάλωση.
Υποκύπτωντας στις πιέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης, η Κίνα αυτομάτως έθεσε την εξαγωγική της δραστηριότητα ως δεύτερη προτεραιότητα. Αυτή τη στιγμή πρώτος στόχος είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος εμφάνισε μηνιαία αύξηση 4,4% για το μήνα Οκτώβριο. Η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την προσφορά προϊόντων στην εγχώρια αγορά, έτσι ώστε να παρουσιαστεί λελογισμένη η ζήτηση και οι τιμές να αποκλιμακωθούν.
Προς το παρόν, δεν τα καταφέρνει. Στο σύνολο της προηγούμενης εβδομάδας παρουσιάστηκε αύξηση 10% στις τιμές των λαχανικών, των κρεατικών και των πουλερικών. Τα τρόφιμα δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Το κινεζικό χρηματιστήριο καταρρέει και ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί πάνω από δυόμιση ποσοστιαίες μονάδες για μια ακόμα μέρα υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων. Από το κινεζικό αδιέξοδο, βγαίνει λαβωμένο και το χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Ο δείκτης S&P/ASX200 στο Σίδνεϊ έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,17% στις 4.589,1 μονάδες. Η Αυστραλία έχει πραγματοποιήσει αξιόλογο άνοιγμα στην ασιατική και κυρίως την κινεζική αγορά και έχει υπογράψει με την Κίνα στρατηγικές συμφωνίες για προϊόντα και ενέργεια, όπως για την πώληση άνθρακα που εξορύσσεται στη χώρα της Ωκεανίας. Πλην του δείκτη Nikkei στο Τόκιο, ο οποίος ήταν κλειστός λόγω αργίας, όλοι οι υπόλοιποι ασιατικοί επηρεάστηκαν από τα αρνητικά στοιχεία του κινεζικού γίγαντα.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης