Τελευταία Νέα
Διεθνή

“Η Γερμανία δολοφόνος του ευρώ”

“Η Γερμανία δολοφόνος του ευρώ”
Η διάχυση της ελληνικής κρίσης είναι γεγονός. Η διείσδυση της σκέψης του ΔΝΤ στην ευρωζώνη καθίσταται όλο και πιο προφανής -και πρωτοφανής- και ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας αποτελεί το παράδειγμα και την κατευθυντήρια γραμμή για τη στήριξη της Ιρλανδίας αλλά και των επόμενων... θυμάτων που διαφαίνονται στον ορίζοντα, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Η Γερμανία δείχνει το σκληρό της πρόσωπο. Προσπαθεί να διασφαλίσει τα χρήματα που παρέχει ως στήριξη, ως η ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία με όρους αυστηρούς. Προτείνει ρηξικέλευθα και σκληρά μέτρα, εξετάζει σενάρια ελεγχόμενης πτώχευσης των προβληματικών χωρών με συμμετοχή των ιδιωτών. Ακόμα και η έκδοση “προνομιακού” ειδικού ομολόγου που θα αντικαθιστά τα εθνικά.
Η άτεγκτη στάση της “ατμομηχανής της Ευρώπης” δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στις χώρες της περιφέρειας. Η Μέρκελ προτείνει ουσιαστικά οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων να πληρώσουν το τίμημα.
Με την εισαγωγή του ευρώ, η Γερμανία προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες της ότι αντικαθιστά το μάρκο με ένα εξίσου ισχυρό νόμισμα χωρίς να λαμβάνει την υποχρέωση να ισοσταθμίσει τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ζώνης του ευρώ ως πιο εύρωστη οικονομία. Από τις εξαγγελίες Σρέντερ μέχρι τα σημερινά -αλλεπάλληλα, καθώς φαίνεται- πακέτα στήριξης, η γερμανική πολιτική απέχει πολύ.
Πιέζει αφόρητα με ανυποχώρητες αντιδράσεις τις χώρες που παρουσιάζουν δημοσιονομικά προβλήματα ή δεν απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των αγορών για να δανειστούν. Δεν είναι λίγες οι φωνές που έχουν ακουστεί από την περιφέρεια της ευρωζώνης για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. Οι πιέσεις που δέχονται χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα βάσει του πολύ σκληρού ευρώ βάσει της γερμανικής πολιτικής είναι τόσο αφόρητες που αν η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα δεν είχε και περαιτέρω συνέπειες που θα οδηγήσουν στη φτώχεια λαό και κράτος, θα το είχαν αποτολμήσει.
Τη στιγμή που οι Αμερικανοί μαθαίνουν να ζουν με ένα αποδυναμωμένο δολάριο και οι Ιάπωνες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκλιμακώσουν την ανοδική τροχιά του γιεν, οι Γερμανοί ούτε που θέλουν να ακούσουν για υποχώρηση της τιμής του ευρώ. Οι εξαγωγές τους, εξάλλου, εντός ευρωζώνης, δεν πλήττονται όσο γίνονται στο ίδιο νόμισμα.
Η στάση αυτή όμως, που κρατά σε εξαθλίωση την περιφέρεια, είτε θα αναγκάσει τις ασθενέστερες χώρες να αποχωρήσουν από μόνες τους από το ευρώ, είτε θα δεχτούν πιέσεις από τις ισχυρότερες για να το πράξουν. Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία, ως κυρίαρχη οικονομία, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη βούληση για τη διάσωση του ευρώ ως κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος για δεκαέξι χώρες ή όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης