Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Αναπόφευκτη η ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό"

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη φαίνεται ότι εξελίσσεται σταδιακά, καλύπτοντας τη μία χώρα μετά την άλλη. Μετά και την επιβεβαίωση της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ιρλανδίας, πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην Ιβηρική Χερσόνησο, και ιδιαίτερα στην Πορτογαλία.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτη η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό, και μάλιστα η προοπτική αυτή φαίνεται πολύ κοντά.
Η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα ζητήσει βοήθεια, εκτιμά η Giada Giani, της Citigroup. Οι επόμενοι έξι με δώδεκα μήνες θα είναι καθοριστικοί για την Πορτογαλία, καθώς το πρόγραμμα λιτότητας που ήδη εφαρμόζει και αυστηροποιεί το 2011 η κυβέρνηση δε θα αφήσει ανεπηρέαστη την οικονομία της χώρας.
Ο Alastair Newton της Nomura είναι περισσότερι σαφής. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά ποσά ομολόγων που λήγουν στο πρώτο εξάμηνο του 2011, με το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου να είναι καθοριστικό. Οι αγορές αντιμετωπίζουν τη χώρα ως την επόμενη που θα ζητήσει βοήθεια.
Περισσότερο απαισιόδοξος φαίνεται ο Ralph Solveen, της  Commerzbank, ο οποίος βλέπει νέος “μέλος” στο μηχανισμό την Πορτογαλία. Η χώρα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για το 2010, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί εκεί που πήγαν η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης