Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμηκύνει το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες η ΕΚΤ...

tags :
Επιμηκύνει το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες η ΕΚΤ...
Δεν έχει τη δυνατότητα η ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες του ευρωσυστήματος. Εδώ και μήνες συζητείται αυτό το ενδεχόμενο και κυρίως έχει να κάνει με τις εγγυήσεις που καταθέτουν οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να λάβουν ρευστό, αποδυναμώνοντας όμως τα κεφάλαιά τους.
Σε κάθε περίπτωση, όσο αυξάνεται το spread των πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων, των χωρών δηλαδή που βρίσκονται στο στόχαστρο και ακόμη δεν έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο για να ζητήσουν εισαγωγή σε μηχανισμό στήριξης, η ΕΚΤ θα ενισχύει τις τράπεζες.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η περικοπή του προγράμματος της ΕΚΤ θα επέλθει σταδιακά. Στις δημοπρασίες δηλαδή τρίμηνων εντόκων θα αντλούνται τα μισά κεφάλαια.
Ο Julian Callow, αναλυτής της Barclays Capital αντιλαμβάνεται πως η απόσυρση του προγράμματος παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αντίθετη προς τη φιλοσοφία της όμως θα πρέπει να υπάρξει ένα όριο γιατί σ' αυτό το πρόγραμμα έχει ήδη γίνει υπερεκμετάλλευση. Η ΕΚΤ έχει στοιβάξει υπέρογκα ποσά σε κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης