Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν ξορκίζει τους φόβους διάχυσης της κρίσης το 4ετές πρόγραμμα λιτότητας της Ιρλανδίας

Δεν ξορκίζει τους φόβους διάχυσης της κρίσης το 4ετές πρόγραμμα λιτότητας της Ιρλανδίας
(upd) Τα 15 δις ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν -ή να βρεθούν- μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια από πλευράς Ιρλανδίας είναι ποσό υπέρογκο. Ο τετραετής δημοσιονομικός σχεδιασμός της χώρας είναι κάτι παραπάνω από φιλόδοξος. Είναι ανέφικτος.
Στην Ιρλανδία τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολα. Οι τράπεζες δεν μπορούν να ενισχύσουν το σύστημα, είναι μάλιστα από τα “μαύρα σημεία” του και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει και πολλές επιλογές.
Πρώτο μέτρο, όπως είχε ζητήσει και το ΔΝΤ, είναι η περικοπή του μέσου κατώτατου μισθού κατά 12%. Η αύξηση του φόρου εισοδήματος, η μείωση στα μισθολόγια υπηρεσιών του δημοσίου τομέα και μείωση του αφορολόγητου ορίου είναι τα επόμενα μέτρα που έρχονται σε μια χώρα που μαστίζεται από την κρίση και οι ενέργειες της κυβέρνησής της αρχίζουν όλο και πιο πολύ να μοιάζουν με αυτές της δικιάς μας.
“Το μέγεθος της κρίσης δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να απομονωθεί και να βγάλει την ουρά του εκτός της συνεισφοράς που πρέπει να γίνει με στόχο την εθνική οικονομική ανάκαμψη>”, τονίζει ο πρωθυπουργός της χώρας, Brian Cowen.
Η Γερμανία πιέζει για αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, παρότι το 12,5%, ποσοστό στο οποίο φορολογούνται οι επιχειρήσεις με έδρα εντός Ιρλανδίας μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν να φορολογούνται με αυτό βάσει των σχεδίων του προϋπολογισμού και του τετραετούς δημοσιονομικού πλάνου, θεωρήθηκε ως πολύ θετικό στοιχείο και δίκαιο ποσοστό από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Η Ιρλανδία δύσκολα θα μπορέσει να επιτύχει την αναζητούμενη ανάπτυξη. Η Γερμανία επεξεργάζεται φόρμουλες να αναγκάσει τους κατόχους ομολόγων να δεχτούν στην αποπληρωμή ακόμη και απομείωση από το αρχικό τους κεφάλαιο στην αγορά του κάθε ομολόγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης