Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πού θα βρουν οι Ιρλανδοί τα 15 δις ευρώ...

Πού θα βρουν οι Ιρλανδοί τα 15 δις ευρώ...
Από τα 15 δις ευρώ που καλείται να βρει η Ιρλανδία, τα 10 αφορούν μειώσεις δαπανών και εξόδων και τα 5 δις αποτελούν έκτακτα έσοδα μέσω έκτακτης φορολόγησης.
Προς το παρόν η φορολόγηση των επιχειρήσεων παραμένει στον συντελεστή του 12,5%, σταθερή δηλαδή σε σχέση με τις ημέρες πριν την αποδοχή του μηχανισμού στήριξης. Ο κατώτατος βασικός μισθός θα περικοπεί κατά 12%.
Οι κοινωνικές δαπάνες του κράτους θα μειωθούν κατά 2,8 δις ευρώ. Από τις μειώσεις στις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα υπολογίζεται από την ιρλανδική κυβέρνηση να εξοικονομηθούν 1,2 δις ευρώ.
Ο νέος τετραετής προϋπολογισμός επιφυλάσσει σκληρή λιτότητα και ραγδαίες περικοπές δαπανών στους τομείς της υγείας, της παιδείας και στα επιδοτούμενα προγράμματα της γεωργίας.
Η αύξηση φόρου εισοδήματος για τους Ιρλανδούς φορολογούμενους αναμένεται να φέρει έσοδα της τάξης των 1,9 δις ευρώ, ή τουλάχιστον αυτό είναι το ποσό – στόχος της κυβέρνησης. Η αναπροσαρμογή των ήδη αναδιανεμόμενων συντάξεων θα αποφέρει μείωση δαπανών κατά 865 δις ευρώ.
Η άνοδος αρκετών προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ θα αποφέρει 570 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι το πρώτο πλάνο δεν προβλέπει ενιαία αύξηση συντελεστή ΦΠΑ.
Η αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας και φόρων κληρονομιάς θα φέρει στο κράτος έσοδα ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.
Οι λοιπές φορολογικές αλλαγές -εξίσωση φορολογικών συντελεστών επαγγελμάτων, μείωση του αφορολόγητου ορίου- υπολογίζεται από το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο να αποδώσουν στα ταμεία γύρω στα 665 εκατομμύρια ευρώ.
Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από μείωση δαπανών στον κύριο κρατικό διοικητικό τομέα.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης