Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπερασπίζονται τα μέλη της ΕΚΤ το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας

Υπερασπίζονται τα μέλη της ΕΚΤ το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας
Ο Vitor Constancio, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ διέψευδε σε όλους τους τόνους ότι οι σκέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει να κάνει με το προβληματικό ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα και το μηχανισμό στήριξης της Ιρλανδίας.
Η επιμήκυνση ή όχι του προγράμματος ρευστότητας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απασχολεί αυτές τις ημέρες τα μέλη της.
Ο Julian Callow, αναλυτής της Barclays Capital ασκεί κριτική στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής επειδή θεωρεί ότι “σ' αυτό το πρόγραμμα έχει ήδη γίνει υπερεκμετάλλευση”.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, άφησε υπαινιγμούς ότι η Ιρλανδία άργησε να καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης για να διασώσει τις τράπεζές της και ανάγκασε εμμέσως την ΕΚΤ να συνεχίσει το πρόγραμμά της για να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας.
Υπάρχει διάχυτη ανησυχία από τους αναλυτές ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υπέρμετρα εξαρτημένες από την ΕΚΤ λόγω της παροχής ρευστότητας.
Η Gertrude Tumpel-Gugerell διαμήνυε σε συνέντευξή της σε γαλλικό ραδιόφωνο ότι αυτή η εξάρτηση μειώνεται σταδιακά. Τόνισε επίσης ότι η ευρωζώνη διανύει μια περίοδο στην οποία η ΕΚΤ δεν θα ήταν σοφό να πάρει περισσότερα μέτρα. Δηλαδή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποστασιοποιημένη η Κεντρική Τράπεζα και να αφήσει την αγορά να κρίνει τις ανάγκες των οικονομιών.
Ο Yves Mersch, ακόμη ένα μέλος της ΕΚΤ και πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου εξηγούσε πως κατά τη γνώμη του η εξάρτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο πλασάρεται προς τα έξω. “Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε αυτό που ήταν αναγκαίο και παρέμεινε σε όλες τις φάσεις πιστή στη φιλοσοφία της”, τόνισε.
Οι συνεχείς δηλώσεις υποστήριξης του προγράμματος παροχής ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες από πλευράς ΕΚΤ μοιάζουν με διπλωματικούς ελιγμούς που λειτουργούν υποστηρικτικά στη στρατηγική της. Δείχνει όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η χάραξη νέας στρατηγικής, όπως υπονοούν τα σχόλια του Vitor Constancio, είναι πιθανή. Δεν φαίνεται όμως ότι θα συμβεί σύντομα. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα ρευστότητας στην ευρωπαϊκή αγορά και στο επίκεντρο βρίσκονται οι ισπανικές τράπεζες.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης