Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evolution Securities: Καταστροφικές οι συνέπειες του τέλους του ευρώ - Μονόδρομος η ευρωζώνη

Evolution Securities: Καταστροφικές οι συνέπειες του τέλους του ευρώ - Μονόδρομος η ευρωζώνη
Το κόστος διάσπασης της ζώνης του ευρώ θα ήταν τόσο μεγάλο, που αποτρέπει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ακόμη και να το σκεφτούν. Αυτό δήλωσε ο αναλυτής της  Evolution Securities, Arturo de Frias, σε σημείωμα του, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σε μία τέτοια περίπτωση το τραπεζικό σύστημα των κεντρικών χωρών μελών της ζώνης θα βρισκόταν κοντά σε μία καταστροφή. Ο de Frias ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών μελών της ζώνης είναι μονόδρομος.
Εάν εγκαταληφθεί το ευρώ θα επιστρέφαμε πίσω στα εθνικά νομίσματα, με τις υποτιμήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη άμεσα. Αυτόματα, αυτές οι υποτιμήσεις θα σήμαιναν απομειώσεις σε χορηγήσεις και επενδύσεις, με το κόστος για τις γαλλικές, γερμανικές και τις βρετανικές τράπεζες να αγγίζει τα 360 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 50% του ενεργητικού τους. Μόνο για τις γερμανικές τράπεζες, το κόστος μίας πιθανής υποτίμησης από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα άγγιζε τα 120 δις. ευρώ, αναφέρει ο de Frias. Μία αντίστοιχη κίνηση για τη Γαλλία θα σήμαινε ζημιές 160 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα κεφάλαια της BNP, της SocGen και της CASA μαζί.
Ο αναλυτής καταλήγει και με τις προβλέψεις τους σχετικά με το τραπεζικό κλάδο. Δεν έχουμε δει ακόμη τον πάτο ανέφερε, αν και μερικές τραπεζικές μετοχές είναι κατά 50-70 ή και 80% φθηνότερες. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους επενδυτές ότι το ευρώ ήρθε για να μείνει. Επομένως μακροπρόθεσμα κανείς δεν έχει να χάσει επενδύοντας στις τραπεζικές μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης