Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολοκλήρωσε την ΑΜΚ η BBVA - Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά της Garanti Bankasi

Ολοκλήρωσε την ΑΜΚ η BBVA - Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά της Garanti Bankasi
(upd) Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ισπανικής Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15% περίπου της  κεφαλαιοποίησης της τράπεζας.
Στόχος της δεύτερης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση για την εξαγορά του 24,9% της τουρκικής Garanti Bankasi, την οποία και έχει ανακοινώσει εδώ και μερικές εβδομάδες. Οι νέες μετοχές θα τεθούν προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της χώρας στις 30 Νοεμβρίου.
H BBVA, έχει συμφωνήσει να καταβάλει το ποσό των 5,8 δισ. δολ. για την εξαγορά του 24,9% της τουρκικής τράπεζας Garanti, που θα της επιτρέψει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό της μέσα σε μία πενταετία. Η BBVA θα εξαγοράσει το 6,3% της τουρκικής τράπεζας από τη Dogus έναντι 2,06 δισ. δολ. καθώς και το 18,6% που βρίσκεται στην κατοχή της General Electric, έναντι 3,78 δισ. δολ.
Η BBVA επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από την ισπανική αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου τα μισά από τα κέρδη της, καθώς η οικονομία της χώρας δίνει μάχη για να εξέλθει από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 60 ετών. Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 10,3% το β΄ τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και μαζί με την Κίνα κατέγραψαν το β΄ τρίμηνο τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της G20.
Η κεφαλαιακή επάρκεια των ισπανικών τραπεζών βρίσκεται στο στόχαστρο τις τελευταίες εβδομάδες. Στελέχη της Banco Santander δηλώνουν πως έχει ανοίξει ο δρόμος για τις επόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των υπόλοιπων ισπανικών τραπεζών, τις οποίες αναμένει μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης