Τελευταία Νέα
Διεθνή

N. Roubini: “Πιθανότητες 35% να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ εντός 5ετίας"

N. Roubini: “Πιθανότητες 35% να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ εντός 5ετίας
Τα... μαζεύει ο Nouriel Roubini. Μετά τη δήλωση της Τετάρτης που έκανε λόγο για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, ο γνωστός οικονομολόγος ξαναχτύπησε.
Αυτή τη φορά η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί μονόδρομο. Οι πιθανότητες η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη έχουν μειωθεί αισθητά μέσω των εκτιμήσεών του αλλά υπάρχουν.
Η ερχόμενη πενταετία αποτελεί κρίσιμο χρονικό διάστημα για το ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τον διαπρεπή οικονομολόγο. Θεωρεί δεδομένη την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και κρίνει το τέλος της πενταετίας σημείο-ορόσημο για να αποφασιστεί το έσχατο μέτρο, δηλαδή η αλλαγή νομίσματος για τη χώρα, η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη νέα δραχμή, η οποία πρέπει να είναι κατά τη γνώμη του πιο ισχυρό νόμισμα από τη δραχμή που γνωρίζαμε πριν το 2002. Το ενδεχόμενο αυτό, συγκεντρώνει σύμφωνα με τον Roubini, πιθανότητες 35%, σαφώς λιγότερες από εκείνες που έδινε πριν δύο ημέρες όταν στο μυαλό του η λύση αναδιάρθρωσης του χρέους και επιστροφής στη δραχμή έμοιαζε με μονόδρομο.
Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος μιας ισχυρής δραχμής, ωστόσο, εν μέσω μιας μαστιζόμενης από την κρίση χρέους ελληνικής οικονομίας παραμένει αίνιγμα.
“Η Ελλάδα αποτελεί αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης εν μέρει λόγω και του γεωγραφικού και δημογραφικού μεγέθους της, εν αντιθέσει με την Ισπανία που είναι μεγάλη και κανείς δεν θα επιθυμούσε να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ”, συμπληρώνει ο Roubini.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης