Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χειραγώγηση παραγώγων αργύρου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Χειραγώγηση παραγώγων αργύρου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Ο Bart Chilton, ένας από τους πέντε επιτρόπους της Commodity Futures Trading Commission, δήλωσε ότι "γίνονται δόλιες προσπάθειες να πίεσουν και να ελέγξουν δόλια την τιμή του αργύρου. Κάθε τέτοια παραβίαση του νόμου, κατ’αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να διώκεται ποινικά".
Η δήλωση αυτή θεωρείται μοναδική για δύο λόγους. Ποτέ επίτροπος της CFTC δεν έχει ξανακάνει δημοσία δήλωση, για έρευνα που δεν έχει ολοκληρωθεί. Η έρευνα άρχισε το Σεπτέμβριο του 2008 από το Division of Enforcement (το τμήμα που διώκει νομικά κάθε παρανομία σε σχέση με τον Commodity Exchange Act) άλλα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αυτή η δήλωση προκάλεσε την επόμενη μέρα  τις δύο μηνύσεις εναντίον της  JP Morgan και  HSBC. Σήμερα  οι μηνύσεις έχουν φτάσει στις 25.
Όλα ξεκίνησαν σχεδόν πριν 25 χρόνια, όταν o Ted Butler της Butler Research, ενημέρωνε τις αρχές για τις ενδείξεις χειραγώγησης στην αγορά παραγώγων αργύρου στην Νέα Υόρκη (Commodity Exchange –COMEX ) με βάσει  στοιχεία από την εβδομαδιαία αναφορά Commitment of Traders της CFTC. Επί δεκαετίες η CFTC, η επιτροπή που ελέγχει τις αγορές παραγώγων στις ΗΠΑ τον αγνοούσε (όπως η SEC αγνοούσε τον Harri Markopoulo στην περίπτωση του σκανδάλου Madoff).
Μετά  από 2 μακροσκελείς  ανακοινώσεις από την Division of Market Oversight της CFTC   τον Μάιο του 2004 και 2008, σύμφωνα με τις οποίες η αγορά παραγώγων δεν παρουσιάζει κάτι το ασυνήθιστο, στις  25 Σεπτεμβρίου 2008, ξεκίνησε επίσημη έρευνα για πιθανή χειραγώγηση του αργύρου από το Division of Enforcement. Καινούργια στοιχεία έδειχναν ότι υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση θέσεων πωλητή στα ΣΜΕ του COMEX .
Τα στοιχεία παρουσιαστήκαν από τη μηνιαία αναφορά της Bank Participation της  CFTC, η οποία δείχνει τις θέσεις των συμμετεχόντων τραπεζών στις αγορές παραγώγων των ΗΠΑ. Εκεί παρουσιαστήκαν δυο τράπεζες, που  από 6.199 πτωτικά (θέση πωλητή) COMEX συμβόλαια (περίπου 31 εκατομμύρια ουγγιές αργύρου) την 01/07/2008, να έχουν πολλαπλασιάσει την θέση τους σε 33.805 πτωτικά (θέση πωλητή) COMEX συμβόλαια (169 εκατομμύρια ουγγιές αργύρου) στις 05/08/2008.Με αυτή την στρατηγική χωρίς να κατέχουν αυτήν την πολύ μεγάλη ποσότητα αργύρου, πήραν μία τεράστια θέση πωλητή και προκάλεσαν την πτώση  της τιμής του αργύρου (βάσης Σεπτεμβρίου 2008) από 19.55 δολάρια σε 12,22 δολάρια μεταξύ 14 Ιουλίου και 15 Αυγούστου, έχοντας μια πτώση της τάξης των 38%.
Παρόλο που δεν δόθηκε προσοχή σε αυτό, αντίστοιχη κίνηση έγινε και στην αγορά χρυσού. Τρεις τράπεζες αύξησαν τις πτωτικές θέσεις (θέση πωλητή) τους κατά 11 φορές από 7.787 συμβόλαια COMEX σε 86.398 στην διάρκεια του Ιουνίου 2008 και η τιμή του χρυσού έπεσε κατά 150 δολάρια την ουγγιά.
Στην περίπτωση του αργύρου οι δύο τράπεζες πούλησαν σε ένα μήνα 20% της παγκόσμιας παραγωγής, με αποτέλεσμα την μεγάλη πτώση της τιμής και ζημία 2.5 δις δολαρίων στις ανοδικές θέσεις στα παράγωγα. Βέβαια πολλαπλάσιες ζημίες είχαν οι επενδύτες σε μετοχές ορυχείων αργύρου.
Ο επίτροπος Chilton με την δήλωση του, απέδειξε ότι υπάρχει βούληση να σταματήσει η χειραγώγηση αλλά μετά από δύο ολόκληρα χρόνια δεν έχει δοθεί κάποια νόμιμη δικαιολογία για τις υπερβολικές συγκεντρώσεις στις πτωτικές θέσεις στο COMEX. Άλλη μία απόδειξη της χειραγώγησης είναι ότι από τον Αύγουστο του 2010 που σταμάτησαν να αυξάνουν τις πτωτικές θέσεις οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρικές οντότητες, ο άργυρος από τα 18 δολάρια έφτασε στα 27 δολάρια.

Κωνσταντίνος Σ. Ξερουδάκης, ACSI
Associate of the UK’s Chartered Institute for Securities & Investment
Ειδικός σε Θέματα Επενδύσεων στον τομέα των Πολύτιμων Μετάλλων

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης