Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Συμφωνία για 85 δις ευρώ με αποπληρωμή σε 9 χρόνια - Στο 5,8% το επιτόκιο

Ιρλανδία: Συμφωνία για 85 δις ευρώ με αποπληρωμή σε 9 χρόνια  - Στο 5,8% το επιτόκιο
(upd11) Oι διαπραγματεύσεις επί των όρων του σχεδίου διάσωσης της Ιρλανδίας, κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης λαμβάνουν τέλος. Το Associated Press μετέδωσε ότι το ετήσιο επιτόκιο ορίστηκε στο 5,8% με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής τα 9 χρόνια. Το επιτόκιο θα είναι μικρότερο για το ποσό που θα εκταμιευθεί μέσω ΔΝΤ και μεγαλύτερο για τη συνεισφορά των χωρών της ευρωζώνης μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Δανία.
Οι δηλώσεις της Γαλλίδας Υπουργού Οικονομικών, Christine Lagarde κλείνουν τη σημερινή κρίση ημέρα: "Η στήριξη προς της Ιρλανδία είναι γεγονός. Έχουμε ακόμη μερικές μικρές λεπτομέρειες για να ξαναεργαστούμε και να οριστικοποιήσουμε, ιδιαίτερα σχετικά με τα επιτόκια. Αλλά ξεκινάμε τη δουλειά".

Σκληρά παζάρια για το επιτόκιο - Το χρονολόγιο από το 7% μέχρι το 5,8%

Οι διαφωνίες σχετικά με το επιτόκιο δανεισμού που θα οριστεί και στο χρονικό περιθώριο αποπληρωμής καθυστέρησαν την επίτευξη της συμφωνίας. Η Γερμανία πίεζε για επιτόκιο μεγαλύτερο του 7% με το αιτιολογικό ότι η Ιρλανδία, αν πραγματοποιήσει αυτή τη στιγμή δημοπρασία ομολόγων, θα δανειστεί από τις αγορές με επιτόκιο υψηλότερο του 7,5%...
Τα ιρλανδικά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν αρχικά λόγο για πολύ υψηλό επιτόκιο, στο 6,7% με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής τα εννέα χρόνια. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της χώρας. Από την μία, το επιτόκιο αυτό θα είναι πολύ υψηλότερο από το 4,7%, με το οποίο δανειζόταν η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια και υψηλότερο από το 5,2% που προβλέπει το μνημόνιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη, αν ίσχυε αυτό το επιτόκιο στο δανεισμό των Ιρλανδών, αυτό θα σήμαινε ότι τα έξοδα του κράτους μόνο για την αποπληρωμή των τόκων, θα εκτοξεύονταν από τα 2,5 δις ευρώ ετησίως στα 8,4 δις ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για ποσό που φθάνει το 1/5 των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας!
Εκτιμάται ότι η εισαγωγή της Ιρλανδίας στο πρόγραμμα στήριξης εννεαετούς αποπληρωμής θα προκαλέσει μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 4% ετησίως.
Οι Irish Times ανέφεραν ότι το μέσο ετήσιο επιτόκιο θα «έκλεινε» τελικά στα επίπεδα του 5,5%. Το ΒΒC εκτιμούσε οριστικοποίηση ετήσιου επιτοκίου στο 6%.

Η Ιρλανδία αντέδρασε

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Brian Lenihan, δήλωνε νωρίτερα αναφορικά με τη φημολογία για επιτόκιο στο 6,7%: "Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί μη αποδεκτή λύση. Γενικά, κάθε επιτόκιο υψηλότερο από αυτό το οποίο εξασφάλισε η Ελλάδα, μας φέρνει σε δύσκολη θέση".
Ακολούθησε, όπως είναι λογικό, "πυρετός τηλεφωνημάτων" που συνεχίζεται όλο το απόγευμα. Ο Lenihan, ειρήσθω εν παρόδω, άργησε να παρακολουθήσει την τηλεδιάσκεψη και έχασε την αρχή της συνεδρίασης λόγω της κακοκαιρίας στο Δουβλίνο.
Στα επίπεδα γύρω του 4,5% θα βρεθεί το ετήσιο επιτόκιο για τη χρηματική συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το ποσοστό των χωρών της ευρυζώνης, μαζί με τις Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία και Δανία, θα είναι υψηλότερο. Οι τρεις τελευταίες θα συνάψουν διμερή δάνεια με την Ιρλανδία.
Το ποσό της στήριξης ανέρχεται στα 85 δις ευρώ. Τα 35 δις από αυτά αναμένεται να διοχετευθούν στον τραπεζικό κλάδο, το μεγάλο δηλαδή «αγκάθι» του ιρλανδικού προβλήματος και τα υπόλοιπα να δαπανηθούν για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων του ιρλανδικού δημοσίου.
Ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωνε ότι νωρίτερα σε γαλλικό ραδιόφωνο ότι σήμερα είναι η μέρα που πρέπει να οριστικοποιηθούν οι όροι της παροχής στήριξης στην Ιρλανδία.

Προβληματισμός στο ΔΝΤ

Παράλληλα με τους Ευρωπαίους υπουργούς αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως και το συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόθεση τόσο των Ευρωπαίων αξιωματούχων όσο και των μελών του ΔΝΤ είναι η συμφωνία με το Δουβλίνο να «κλειδώσει» πριν το άνοιγμα των χρηματαγορών, τη Δευτέρα. Εκτός των άλλων, υπάρχει προβληματισμός για τη διαρκή εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο. Οι χώρες που θα βρεθούν κάτω από τη... φροντίδα του ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν και τα κεφάλαια που θα κληθεί το ΔΝΤ να διαθέσει θα είναι πολλαπλάσια απ ό,τι στο παρελθόν, αν χρειαστούν οικονομική στήριξη Ισπανία και Πορτογαλία.

Υπέρ της χρεοκοπίας τους τάσσονται οι Ιρλανδοί πολίτες!

Σημειώνεται εδώ ότι η πλειοψηφία των Ιρλανδών ελπίζει να μην αποπληρώσει το Δουβλίνο τα αστρονομικά του χρέη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η ιρλανδική εφημερίδα Sunday Indipendent.
To 57% των 500 ανθρώπων που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση εκτιμούν ότι το Δουβλίνο θα έπρεπε να κάνει στάση πληρωμών, έναντι του 43% που πιστεύει το αντίθετο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Quantum Research. Αυτή η δραστική λύση ήταν μεταξύ των σλόγκαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δουβλίνο και στην οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πήραν μέρος από 50.000 ως 150.000 άτομα.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 50.000 Ιρλανδοί διαδήλωσαν στους δρόμους του Δουβλίνου κατά της αποδοχής του μηχανισμού στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ με κύριο χαρακτηριστικό τις αποδοκιμασίες κατά των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:
Τριγμοί στην ευρωζώνη λόγω διάχυσης χρέους - Πορτογαλία, Ισπανία τα επόμενα θύματα

Η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα αλλά όχι και η μόνη χώρα που εντάχθηκε σε μηχανισμό στήριξης μέσω Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Την Κυριακή αναμένεται να αποφασιστεί και η είσοδος της Ιρλανδίας στο μηχανισμό με παροχή 85 δις ευρώ για να διασωθούν οι τράπεζες της χώρας μέσω τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. Όμως η λίστα δεν φαίνεται να σταματά εκεί.
Πρωτευόντως η Πορτογαλία και κατά δεύτερο ρόλο η Ισπανία δέχονται τεράστιες κερδοσκοπικές πιέσεις για να ακολουθήσουν κι αυτές το δρόμο που...χάραξαν Ελλάδα και Ιρλανδία.
Η Παρασκευή κύλησε με πολύ αρνητικό κλίμα για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης εν μέσω φημών ότι η Πορτογαλία πιέζεται αφόρητα να δεχτεί κι αυτή με τη σειρά της την υπαγωγή σε μηχανισμό στήριξης.

Διαβεβαιώσεις πολιτικών χωρίς αντίκρυσμα - Ράλι στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Jose Socrates διέψευδε σε όλους τους τόνους ότι η χώρα δέχεται τέτοιες πιέσεις. Ανάλογη στάση διάψευσης κράτησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την απέναντι πλευρά. Ωστόσο, οι πιέσεις των κερδοσκόπων προς την Πορτογαλία είναι αμείλικτες. Τα spreads των δεκαετών ομολόγων της χώρας αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου έφθασε το 6,85% τη στιγμή που η Ελλάδα μέσω του μηχανισμού τρόικας και ΔΝΤ δανείζεται στο 5%. Η Ελλάδα, δηλαδή που βρίσκεται εκτός αγορών από τις αρχές του έτους, δανείζεται φθηνότερα από τους Πορτογάλους που μέχρι στιγμής δεν έχουν συν τοις άλλοις και άλλη εναλλακτική λύση εκτός αν προσφύγουν σε μηχανισμό στήριξης.
Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Fernando Teixeira dos Santos δήλωνε πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορούν να ασκήσουν πίεση στην Πορτογαλία να προσχωρήσει στο μηχανισμό στήριξης και πως στην πραγματικότητα μια τέτοια απόφαση, αν ληφθεί, αποτελεί μια καθαρά πολιτική απόφαση.
Μπορούν όμως οι Πορτογάλοι να κάνουν διαφορετικά; Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και οι Ισπανοί. Το δημόσιο χρέος τουw ανέρχεται στα 877 δις ευρώ. Ο Nouriel Roubini, διακεκριμένος νομπελίστας οικονομολόγος, τόνιζε ότι η Ισπανία μπορεί να τη... σκαπουλάρει λόγω του υψηλού ΑΕΠ της και του δημογραφικού μεγέθους της.
Ωστόσο, την Παρασκευή τα spreads των δεκαετών κρατικών ισπανικών ομολόγων σημείωσαν νέα ιστορικά ρεκόρ ανόδου. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στο 5,25%. Με άλλα λόγια και η Ισπανία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα που έχει εισέλθει στο μηχανισμό.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο πήρε θέση και απέκλεισε την προσχώρηση της χώρας του σε οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης. Την ίδια στιγμή, ο τραπεζικός κλάδος στο ισπανικό χρηματιστήριο πιεζόταν αφόρητα.

Ποιες χώρες θα ακολουθήσουν τον χορό...

Οι πιέσεις έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί. Οι δηλώσεις καθησυχασμού των πολιτικών μικρό ρόλο παίζουν. Θυμόμαστε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να απορρίπτει αρχικά το ενδεχόμενο στήριξης για να κάνει τη δήλωση προσχώρησης τον περασμένο Μάιο από το Καστελόριζο.
Όσοι δεν έχουν ασθενική μνήμη, θα θυμούνται τον Brian Cowen, πρωθυπουργό της Ιρλανδίας να διαβεβαιώνει ότι η χώρα του έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για το 2011 μετά και την ολοκλήρωση της τελευταίας δημοπρασίας για το οικονομικό έτος 2010 στις αρχές του τρέχοντος μηνός.
Η Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο δήλωνε στα τέλη Οκτώβρη πως οι ισπανικές τράπεζες είναι επαρκείς κεφαλαιακά. Η έκθεση της Banco Santander μόλις την Παρασκευή ήρθε να τη διαψεύσει δηλώνοντας πως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΒΒVA ύψους 5 δις ευρώ, ανοίγει ο δρόμος και για τις υπόλοιπες ισπανικές τράπεζες να προχωρήσουν στις αναγκαίες κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Η διάχυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη αποτελεί απτή πραγματικότητα και μοιάζει με ποτάμι που δεν έχει γυρισμό. Η RBS, ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα, είχε στοχοποιήσει την Ιταλία ως το επόμενο θύμα στην περίπτωση που και το... οχυρό της Ισπανίας καταπέσει. Βρετανοί αναλυτές δήλωναν την Πέμπτη στους Financial Times πως η Ολλανδία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών-στόχων αφού εμφανίζει επίσης μεγάλο δημόσιο χρέος, κοντά στο 70% του ΑΕΠ.

Προβληματίζει η έκθεση γερμανικών και γαλλικών τραπεζών σε ελληνικά - ιρλανδικά ομόλογα


Ποιες είναι οι τράπεζες εκείνες που “τρέμουν” περισσότερο από κάθε άλλον ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας (Committee of European Banking Supervisors, CEBS), κατά τη διενέργεια των stress tests του καλοκαιριού, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις “αδύναμες” χώρες της ζώνης είναι σημαντική, ανοίγοντας έτσι τον ασκό των ανησυχιών για τις επιπτώσεις δυσμενούς εξέλιξης.
Ξεκινώντας από την Ελλάδα, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικό δημόσιο χρέος φτάνει στα 107,1 δισ. ευρώ, ενώ η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε χρέος ευρωπαϊκών χωρών ανέρχεται στα 60,8 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες που έχουν αγοράσει το μεγαλύτερο μερίδιο του ελληνικού χρέους είναι οι γερμανικές, με ομόλογα 17,6 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι γαλλικές με ομόλογα ύψους 11 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οι Κυπριακές με ελληνικό χρέος στα χαρτοφυλάκια τους που φτάνει τα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ εκτεθειμένες είναι και οι βελγικές με 4,7 δισ. ευρώ. Μικρότερη είναι η συμμετοχή της Ολλανδίας, με 3 δισ. ευρώ και της Μ. Βρετανίας με 4,1 δισ. ευρώ. Τα ποσοστά συμμετοχής στο ελληνικό χρέος είναι μικρότερα για τις ιταλικές, πορτογαλικές, ισπανικές και αυστριακές τράπεζες.
Υπό την ομπρέλα του ΔΝΤ και της ΕΕ στην Ελλάδα, οι ανησυχίες πλέον έχουν εστιαστεί στην Ιρλανδία. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν περίπου 29 δισ. ευρώ ιρλανδικό χρέος, ενώ οι ιρλανδικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατά 10,9 δισ. ευρώ. Τα σκήπτρα κρατούν και εδώ οι γερμανικές τράπεζες, καθώς έχουν αγοράσει περίπου 12,3 δισ. ευρώ ιρλανδικών ομολόγων, με τη Μ. Βρετανία να κατέχει περίπου 5,4 δισ. ευρώ. Χαμηλότερη είναι η συμμετοχή των γαλλικών τραπεζών, με 2,4 δισ. ευρώ, ενώ πολύ μικρό μέρος ιρλανδικού χρέους έχουν καλύψει βελγικές, πορτογαλικές, κυπριακές και ισπανικές τράπεζες...
Οι γερμανικές τράπεζες πρωταγωνιστούν και στο πορτογαλικό χρέος, καθώς κατέχουν περίπου 10 δισ. ευρώ, από τα 43,4 δισ. ευρώ πορτογαλικών ομολόγων που κατέχουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων ομολόγων από την Πορτογαλία, καλύπτεται από τις τράπεζες της χώρας, ισπανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν αγοράσει περίπου 6,5 δισ. και 4,6 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2-3 δισ. ευρώ είναι και η συμμετοχή βρετανικών, βελγικών και ολλανδικών τραπεζών στα πορτογαλικά ομόλογα.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης