Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη έχει πολλά ζιζάνια να ροκανίζουν τον κορμό της...

Η Ευρώπη έχει πολλά ζιζάνια να ροκανίζουν τον κορμό της...
Το τεταμένο άγχος για τη μετάδοση του «ιού» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εξακολουθεί να ταλανίζει τις χρηματοπιστωτικές και εμπορευματικές αγορές ανά τον κόσμο. Ωστόσο, οι ανησυχίες αυτές φέρονται να έχουν «ξεθυμάνει» σε σχέση με το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Πράγματι, το καλοκαίρι οι κινδυνολογίες για το ελληνικό χρέος ήταν πολύ πιο συχνές από ότι είναι τώρα. Κι αν και στο «παιχνίδι» προστέθηκαν και άλλοι παίχτες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία), το ευρώ δεν φαίνεται να έχει αντιδράσει, όπως θα περίμενε κανείς, παρά τις συνεχείς πιέσεις που δέχεται.
Το νόμισμα των 16 διαγράφει ιστορικές αντοχές, εν μέσω κρίσης χρέους. Είναι πολύ πιο πάνω από το ιστορικό του χαμηλό στα 1,188 δολάρια, επιβεβαιώνοντας ακόμη μια φορά στους επικριτές του την αξία του και δικαιώνοντας τους Ευρωπαίους «εμπνευστές» του.
Οι επενδυτές είχαν προετοιμαστεί για επώδυνα επίπεδα των swaps ομολόγων, καθώς ολοένα και αυξάνονταν οι προσδοκίες ότι οι ομολογιούχοι των ιρλανδικών τραπεζών θα κατορθώσουν να ανταλλάξουν δις ευρώ χρέους με νέα ομόλογα, αποφεύγοντας μια χειρότερη μοίρα…
Κύμα αναμονής κατέκλεισε και τους κατόχους χρέους στις Bank of Ireland, Allied Irish Banks και Anglo Irish Bank ότι θα έπρεπε να «βαστάξουν» το γεγονός ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ εξετάζουν τρόπους κατανομής των δαπανών της διάσωσης. Συνάμα, οι επενδυτές «τα έβαψαν μαύρα», βλέποντας τις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων να πέφτουν και τη ρευστότητα στις αγορές να εξατμίζεται.
Στην Πορτογαλία, αν και η κυβέρνηση ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας, που αναμένονται να «γεμίσουν» με αυτοπεποίθηση το ανάστημα της χώρας στις αγορές, σύμφωνα με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, ωστόσο, αρνήθηκε συστηματικά τα δημοσιεύματα που την θέλουν να δέχεται τη σανίδα σωτηρίας του… ΔΝΤ.
Ο Jose Manuel Barroso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιδεικνύοντας υπέρμετρο πατριωτισμό, ήταν κατηγορηματικός. «Τα δημοσιεύματα αυτά για την Πορτογαλία είναι κακοήθη και εντελώς ψευδά».
Ίδια ήταν και η αντίδραση της Ισπανίας στο θέμα προσφυγής στο Μνημόνιο. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ισπανία να χρειαστεί εξωτερική αρωγή για τα δημοσιονομικά θέματά της και ούτε πρόκειται να εγκαινιάσει μέτρα λιτότητας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Ο προβολές τώρα στρέφεται και στο Βέλγιο. Το σπίτι της ΕΕ δεν έχει νοικοκύρη από τον Ιούνιο, ενώ το χρέος του αγγίζει το 100% του ΑΕΠ.
Η Ευρωζώνη έχει πολλά ζιζάνια να «ροκανίζουν»τον κορμό της. Δεκτό.
Αλλά κάθε μέρα βρίσκουν και κάποιον νέο να ενοχοποιήσουν.  Και το ευρώ… ακλόνητο. Παράνοια ή πραγματικότητα;
Τα συμπεράσματα δικά σας…

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης